Portál pro učitele v novém kabátě

čtvrtek 3. února 2011 ·


Metodický portál www.rvp.cz, provozovaný Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze a Národním ústavem odborného vzdělávání v rámci projektu Metodika II, přichází s novou titulní stranou. Cílem této změny je především snaha vytvořit uživatelům podmínky pro komfortnější a jednodušší přístup k informacím, které na portálu vyhledávají.

Metodický portál www.rvp.cz registruje denně na osm tisíc jedinečných denních návštěv, což je přibližně desetina všech učitelů. Některým, zejména nahodilým návštěvníkům se původní domovská stránka zdála nepřehledná. Proto ve VÚP přikročili k zásadním změnám její struktury. Nutnost změn vyvolalo rovněž i to, že v tomto školním roce přibyl další modul, nástroj pro autoevaluace škol v oblasti ICT, nazvaný Profil Škola 21, a připravuje se i modul Evropské jazykové portfolio (EJP). Zařazení dalších modulů do stávající struktury titulní strany se jevilo jako problematické, a bylo tedy třeba situaci řešit.

„Chtěli jsme našim uživatelům z řad učitelské veřejnosti maximálně vyjít vstříc,“ říká k tomu manažer projektu Metodika II, MgA. Lukáš Križko. „Proto jsme si nechali vypracovat odbornou analýzu, která obsahovala studii funkčnosti a ergonomie portálu a inspirovala nás v oblasti webdesignu. Dalo by se říct, že jsme se tak trochu zbavili provozní slepoty,“ dodává.

Dalším úkolem bylo rozhodnout, zda provádět třídění na portálu jako dosud podle sekcí (stupňů) vzdělávání, nebo přikročit ke třídění podle modulů. „Nakonec jsme se rozhodli pro primární členění podle modulů, protože některé moduly stupně vzdělávání nerozlišují,“ konstatuje Križko. Rozřazení podle sekcí (stupňů) vzdělávání však i nadále zůstává jednak uvnitř modulů, jednak přehledně ve spodní části nové titulky.

„Věříme, že změna bude pro uživatele Metodického portálu www.rvp.cz přínosem,“ říká Križko. První ohlasy tomu nasvědčují – na první pohled se nová titulní strana líbila 76 % dotázaných uživatelů, grafickou podobu kladně hodnotilo 78 % respondentů a novou titulní stranu doporučuje (zcela, spíše nebo s připomínkami) na 87 % dotazovaných uživatelů.

Více informací naleznete na www.rvp.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.