MŠMT: Informace k zajištění činnosti školního maturitního komisaře

pondělí 28. února 2011 ·


Výkon funkce školního maturitního komisaře není dosud v § 184 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, uveden jako úkon v obecném zájmu ...

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  *  Č.j.: 6 301/2011-20  *  V Praze dne  25. 2. 2011  *

Výkon funkce školního maturitního komisaře není dosud v § 184 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, uveden jako úkon v obecném zájmu, i když z věcného hlediska má tento charakter a je pro konání maturitních zkoušek nezbytný. Komisař zabezpečuje řádný průběh společné části maturitní zkoušky ve střední škole, s výjimkou dílčích zkoušek konaných ústní formou (§ 78a odst. 2 a § 80a odst. 3 školského zákona a § 39 vyhlášky č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, ve znění pozdějších předpisů).

Povinností ředitele školy podle § 80 odst. 5 písm. d) školského zákona je navrhnout vhodné pedagogické pracovníky (zejména z pracovníků školy) pro odbornou přípravu pro výkon funkce komisaře. Odbornou přípravu komisařů zajišťuje Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (dále jen „Centrum“) podle § 80 odst. 3 písm. e) školského zákona, které také vydává osvědčení o způsobilosti k výkonu funkce komisaře podle § 80 odst. 3 písm. g) školského zákona a § 43 vyhlášky č. 177/2009 Sb., jmenuje komisaře a odměňuje ho (§ 80 odst. 3 písm. h) školského zákona).

Ustanovení § 80 odst. 3 písm. h) školského zákona také předpokládá povinnost ředitele navrhnout Centru konkrétní osoby přímo pro jmenování komisařem, a to podle § 38 vyhlášky č. 177/2009 Sb. v dostatečném počtu (o jednoho více, než je počet zkušebních míst, ve kterých se bude v rámci dané školy konat maturitní zkouška). Navrhuje je přitom s vědomím, že komisaři jmenovaní na základě jeho návrhu nebudou působit na jeho škole, jak vyplývá z § 42 odst. 1 písm. b) vyhlášky č. 177/2009 Sb. Jedná se tak o zajištění komisařů pro maturitní zkoušky v rámci nepřímé reciprocity mezi školami, a je proto v zájmu každé školy, která uskutečňuje maturitní zkoušku, aby dotčeným zaměstnancům působení ve funkci komisaře na jiné škole umožnila.

Vhodnou formou, jak umožnit pedagogickému pracovníkovi působení ve funkci komisaře na jiné škole, je vyslání na pracovní cestu (§ 42 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů).

Odměňování komisaře Centrem je upraveno v § 47 vyhlášky č. 177/2009 Sb., kde se v odstavci 4 také stanoví, že se odměna poskytne na základě smlouvy uzavřené podle § 51 občanského zákoníku. Důležité je, že vyhláška č. 177/2009 Sb. výslovně předjímá uzavření smlouvy pouze za účelem poskytnutí odměny. K naplnění vyhlášky tedy postačuje, pokud smlouva upraví pouze podmínky poskytnutí odměny, tzn. zejména způsob prokázání počtu započatých hodin výkonu činnosti komisaře. Případné další obsahové náležitosti smlouvy nad rámec stanovený vyhláškou záleží již pouze na procesních metodikách Centra – nejsou totiž vyžadovány právními předpisy, avšak mohou být Centrem v návrhu smlouvy v zájmu právní jistoty uvedeny. Nebude se ovšem jednat o závazky, jejichž obsahem by byl výkon práce pro Centrum, neboť výkon samotné činnosti komisaře vyplývá přímo ze zvláštních právních předpisů. Na základě smlouvy podle § 47 odst. 4 vyhlášky č. 177/2009 Sb. tudíž nebude vznikat pracovně právní vztah komisaře s Centrem ani s právnickou osobou vykonávající činnost školy, v níž komisař pro přechodnou dobu působí.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
28. února 2011 v 8:46  

Opravdu skvělá ukázka toho, jak je státní maturita připravena.
Na problém s právním postavením maturitního komisaře upozorňujeme již několik let. A pár dní před maturitou stále není vyřešen.
Pavel

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.