Bořivoj Brdička: Vliv technologií na děti prudce roste

pondělí 28. února 2011 ·


Všiml jsem si nedávno, že i u nás již hromadné sdělovací prostředky zaznamenaly skutečnost, že soustavný kontakt s technologiemi má na děti určitý (pochopitelně hlavně negativní) vliv. Učitelský spomocník o výzkumech tento jev zkoumajících píše opakovaně. Naposledy na začátku roku 2009 v článku Děti tráví denně 6 hodin před obrazovkou. Vzhledem k tomu, že novější odhady jsou na první pohled o hodně vyšší, měli bychom se na ně podívat podrobněji.


Spouštěcím mechanizmem světem se šířících zpráv byl článek v New York Times z 20.ledna 2010 s názvem „Jsou-li vaše děti vzhůru, pravděpodobně jsou online“. Byl reakcí na nedlouho předtím zveřejněnou výzkumnou zprávu Kaiser Family Foundation Generation M2: Media in the Lives of 8- to 18-Year-Olds. Jedná se o celkem seriózní výzkum, který byl prováděn v USA během roku 2009 na vzorku 2000 dětí ve věku 8-18 let. Výsledek předčil všechna očekávání. Stejný výzkum byl realizován již potřetí (1999, 2004, 2009) a ukázalo se, že nárůst je, hlavně díky mobilním zařízením, opravdu obrovský. Zde jsou hlavní výsledky, jak je zpráva uvádí:

Generation M2

Oproti výše citovanému britskému výzkumu, který pracoval s daty získanými v roce 2008 a vyčíslil celkový čas kontaktu dětí s různými technologiemi podporovanými medii na téměř 6 hodin denně, je tento o rok novější a týká se nikoli britských, ale amerických dětí. Celkový čas ve studii Kaiser Family ovšem již v roce 2004 přesáhl 6 hodin. Nyní se dostal na neuvěřitelných 7 hodin a 38 minut. Pro novináře hledající co nejsenzačnější sdělení je ještě mnohem zajímavějším číslem o dva řádky výše celkový čas, kdy media na děti působí. Ten totiž do výsledku zahrnuje multitasking, tj. fakt, že dochází k současnému působení více různých medií najednou, a příslušným způsobem celkový čas zvyšuje. Pro rok 2009 je to o 29 % víc, tedy 10 hodin a 45 minut. To už lze v bdělém stavu dítěte skutečně hovořit o téměř nepřetržitém působení, což musí nutně mít určité následky. Písmenka v indexu u výsledků se týkají shody v reliabilitě. Naše obecné závěry žádným způsobem neovlivňují.

Pokračování naleznete na spomocnik.rvp.cz.

4 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
28. února 2011 v 0:56  

do výsledku zahrnuje multitasking, tj. fakt, že dochází k současnému působení více různých medií najednou

Tím máte patrně na mysli standardní stav, který zaregistrujeme při vstupu do dětského pokoje:
- televizor se stáhnutým zvukem,
- z repráků nějaká hudba,
- jedna ruka oklikává web,
- druhá píše esemesky a
- lehce pojašený potomek tvrdí, že dělá domácí úkoly.
Pak se ovšem můžeme bez problémů dostat k časům nad dvacet hodin a kam se hrabe Emerika.

Anonymní řekl(a)...
28. února 2011 v 6:37  

Existuje podobná studie u nás? Mluví se o tom, že máme nejvyšší počet mobilů "na hlavu".

BoBr řekl(a)...
28. února 2011 v 8:01  

Jediné, o čem vím, je Informační společnost v číslech 2010 Českého statistického úřadu - http://www.czso.cz/csu/2010edicniplan.nsf/p/9705-10. Co, dělají děti sice nezkoumají, ale i tak jsou ta čísla docela zajímavá. Dovíte se, že použití počítačů a internetu se u mládeže blíží ke 100%. Čili nic moc překvapivého.

ondřej šteffl řekl(a)...
28. února 2011 v 15:03  

V roce 2009 (10?) dělal výzkum Median. Pamatuju se, že v prměru žák 7. třídy stráví s medii (bez mobilu) víc času než ve škole.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.