Přečtěte si: Plošné testování žáků kvalitu škol neukáže, míní odborníci

úterý 28. prosince 2010 ·

Učitelé nejsou nadšeni z celoplošného testování žáků v pátých a devátých třídách. Podle nich výsledky neukážou, jaké mají přesně školáci dovednosti v určitých předmětech. Za pravdu jim dávají i odborníci, kteří mají s testováním mnohaleté zkušenosti. Podle nich testy nezměří kvalitu dané školy. O tom vypovídají i zkušenosti ze zahraničí, konkrétně z Velké Británie.

Z článku Kláry Bílé a Martina Hromádky na portálu Českého rozhlasu vybíráme:

Podle Jany Strakové musíme nejdříve vědět, kam má naše vzdělání směřovat. „Musíme si rozmyslet, jestli jedním z cílů opravdu bude také zvyšování spravedlivosti systémů, protože v našem systému jsou nerovnosti veliké, ale když mluvíme o testování, tak se tomuhle vyhýbáme. V Británii, ve Spojených státech i v dalších zemích, které zavedly plošné testování, bylo zvýšení spravedlivosti primárním cílem a my mluvíme jen o zlepšování výsledků,“ říká Straková.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. prosince 2010 v 13:13  

"Plošné testování žáků kvalitu škol neukáže, míní odborníci."

Definujte mi zde prosím pojem "odborník".

A co tedy vlastně testování žáků ukáže?

A nebojuje tady někdo proti testování především proto, že mezinárodní testy ukázaly na zoufalý stav českého školství a co víc - na ještě zoufalejší tendenci jeho vývoje?

Petr S.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.