MŠMT: Zveřejňování a interpretace výsledků maturitní generálky

pátek 5. listopadu 2010 ·

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš nepodporuje snahy krajů (a magistrátu hlavního města Prahy) o získání výsledků testů maturitní generálky od ředitelů škol k případnému sestavování hodnotících žebříčků podle dosažených výsledků. Takové snahy zřizovatelů škol jsou podle ministra Dobeše na místě až po skončení ostré verze státních maturit.


Výsledky testů maturitní generálky slouží jako interní informace pro žáky a ředitele škol.

Přínos výsledků testů maturitní generálky pro školy i žáky spočíval především v tom, že se učitelé i letošní maturanti mohli přímo seznámit s formou zkoušek, s jejich obsahem, náročností a způsobem administrace tak, aby věděli, co je čeká při ostré verzi na jaře 2011. Většina žáků se s podobnou formou ověřování svých znalostí a dovedností setkala poprvé, což jistě ovlivnilo jejich výsledky.

Maturitní generálka proběhla v říjnu, tedy osm měsíců před ostrou verzí. Žáci zdaleka nemají probrané učivo posledního ročníku.

Vnitřní motivace žáků pro dosažení co možná nejlepšího výsledky při maturitní generálce byla na každé škole velmi různá. V každém případě však jistě mnohem nižší než u ostré verze na jaře 2011.

V neposlední řadě je nutné připomenout, že maturanti neměli k dispozici tzv. svatý týden, tedy období intenzivní přípravy před samotnou maturitní zkouškou.

Ze všech výše uvedených důvodů by výsledky maturitní generálky byly pro skládání jakéhokoli hodnotícího žebříčku irelevantní. Nevypovídají totiž o tom, jak dopadne ostrá verze maturitní zkoušky na jaře 2011 a stejně tak nevypovídají o kvalitě jednotlivých škol a úrovně vzdělání žáků.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.