MŠMT: CERMAT zaznamenal technické chyby u generování protokolů o výsledcích maturitní generálky

pátek 5. listopadu 2010 ·

Pracovníci Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání – CERMAT v průběhu dnešního dne provedli analýzu chyb, ke kterým došlo ve středu v rámci generování protokolů o výsledcích maturitní generálky žáků na školách, které se generálky zúčastnily.


Analýza ukázala, že na 24 školách z celkového počtu 1278 škol přihlášených k maturitní generálce, došlo k chybě na protokolech způsobené nečitelností, tedy k technické závadě. To znamená, že z 1,4 milionu záznamových archů vykázalo technickou chybu 425 archů, což odpovídá 0,03%. Toto procento se pohybuje hluboko pod normou obvyklou při zkušebním provozu.

Na odstranění chyb tohoto typu se intenzivně pracuje. Budou odstraněny ještě dnes a školy dostanou k dispozici opravené protokoly.

Vlivem chybného zápisu ze strany hodnotitelů zůstalo nevyhodnoceno 895 písemných prací. K řešení tohoto problému dochází po dohodě s řediteli jednotlivých škol. Velká většina uznala pochybení na straně školy a bude jej řešit ve vlastní režii. Žádosti škol o zanesení výsledků do centrální databáze budou řešit pracovníci CERMATu individuálně v co nejkratším termínu.

Míra chyb, které analýza prokázala, neovlivní zveřejněná čísla o výsledcích zkoušek u Maturitní generálky MAG´10. Po vyhodnocení všech informací budou nastaveny dodatečné kontrolní mechanismy, které zabrání opakování chyb u ostré maturitní zkoušky v roce 2011.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
5. listopadu 2010 v 17:29  

Po vyhodnocení všech informací budou nastaveny dodatečné kontrolní mechanismy, které zabrání opakování chyb u ostré maturitní zkoušky v roce 2011.

Myslím, že to nestačí. Pokud se vyskytly chyby, je třeba další pokus a další pokus atd. než proběhne generálka "bezchybnatě". Pak lze teprve spustit ostrý projekt.
Pokud v autoškole při zkoušce projede uchazeč na červenou křižovatku, dělá zkoušku znovu. Nestačí říct - aha, už vím, že na červenou se nejezdí a proto mi můžete řidičák dát...

krtek řekl(a)...
6. listopadu 2010 v 6:16  

Já myslím, že jde spíše o to zjistit, kde se chyba stala: špatné skenovací zařízení; učitel, který neproškrtl kolonku pro přítomného žáka; přenos dat; špatné vyhodnocení v centru.
A je-li nějaká chyba systémová, pak teprve je na místě nová generálka.

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2010 v 14:41  

To jsou ale už druhé opravené protokoly! To už asi svědčí o systémové chybě.

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2010 v 17:55  

Omyl, jedná se už o 4. verzi protokolů /což ovšem určíme pouze podle data a času umístění na Certis, protože Cermat nás o tom už ani neinformuje/. Liší se sice většinou pouze v percentilovém umístění, ale teoreticky bychom měli stále tisknout, razítkovat a podepisovat další a další verze.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.