Jan Macháček: Maturitní generálka jako variace na Gogola

neděle 17. října 2010 ·

V pondělí byly za velkého humbuku rozlepeny obálky, které obsahovaly zadání k maturitní generálce, respektive písemné části státní maturity. Média vytrvale informují o nejnovějších informacích ohledně této pompézní šaškárny, nicméně pohled z druhé strany barikády dosud víceméně chybí. Jsou snad studenti nekompetentní k vyjádření?

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
17. října 2010 v 9:39  

Musím pouze konstatovat, zaplať pán bůh, že státní maturity mě nezastihly. Jejich smysl v systému, kdy studenti budou absolvovat i normální maturity svých škol a případně i přijímací zkoušky na vysokou školu, je mi utajen.

Co jsem slyšel pár ohlasů, musím říct, že u státních maturit na "ostro" bych se bál jako čert kříže nejednoznačných otázek, se kterými mám zkušenosti i ze zaběhlých a dobře známých SCIO testů a které vždy celou zkoušku velmi devalvují. Navíc je vždy velice nesnadné dovolat se pravdy, že daná otázka je nejednoznačně formulovaná.

Upřímně je mi líto studentů, kteří tento rok budou pokusnými králíky a budou muset podstoupit onu státní maturitní zkoušku. Nebudou z ní mít totiž prozatím žádný přínos.

Luděk Blaha řekl(a)...
17. října 2010 v 13:04  

test nebyl absolutně postaven na znalostech, ale na elementárním přemýšlení

Díky panu Macháčkovi jsem pochopil, že stěžejním nedostatkem státních maturit je, že testují na konci vzdělávacího cyklu schopnost žáka, která má být ověřena před začátkem vzdělávání.
To jest, je-li elementární přemýšlení přítomno a jestli má vůbec vzdělávací proces za přiměřených podmínek naději na úspěch.

hanapila řekl(a)...
17. října 2010 v 17:25  

Zkuste si testy .. http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vyzkousejte-si-maturitni-testy/540748

Anonymní řekl(a)...
17. října 2010 v 18:07  

Já jsem ve velkém předstihu varoval před tzv. státní maturitou. Koupil jsem si totiž testy a tam už rozporuplnost byla zřejmá. Když vám tři profesoři ČJ na tyto otázky odpoví různě ( v žádném případě to nejsou nějací hlupáci z Dolní, Horní ). Navíc je velká blbost, že se hodí otázky a,b,c, ale d je malinko odlišná. Vy máte vybrat jednu ze tří téměř shodných. Potom se pane ministře poplácejme po plecích, jací jsme to machři !

Anonymní řekl(a)...
18. října 2010 v 7:13  

to bych rád věděl, kde a jak sis ty testy koupil, můžeš dát tip?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.