Bořivoj Brdička: Děti bez jména a bez tváře

úterý 19. října 2010 ·

“Možná by bylo nejlepší, kdybychom místo jménem děti označovali hexadecimálním kódem a kdyby nosily na hlavě masky vždy, opustí-li bezpečí svého domova”. Takto sarkasticky začíná příspěvek v blogu nazvaném Digitální portfolio Julie A. Cunninghamové z 20. září tohoto roku. Julie je koordinátorkou ICT v Berthoud Elementary School v americkém Coloradu. Její názory rezonují s mými, a tak si dovolím vás s obsahem článku blíže seznámit.

4 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
19. října 2010 v 9:09  

Jakkoli se v jiných oblastech neshodneme, zde rezonuji i já. Nejlepší je, že nejen, že děti chceme zbavit identity a rozmazávat jim ksichtíky ale současně se na druhé straně divíme, když to dotáhnou do důsledku a vytvoří si svou klamavou identitu (jiné pohlaví, věk, sociální pozice, národnost). Jak je to nemorální! A na webu ČŠ pak píšeme jako "Anonymní" nebo pod vtipnými "nickname". Ať žije Caleb!

peekaa řekl(a)...
19. října 2010 v 10:41  

Tomu se říká "pokrok nezastavíš".

Pokud ho opravdu nezastavíme, tak si dovolím prorokovat, že až se to bude chtít postupně zavádět, tak budeme "staří" a "nechápat celkový konext". Budeme přeskočeni a nebude brát na takové zpátečníky názor. Podobně, jako se to v minulosti již mnohokrát stalo a nyní ty pokrokové věci přijímáme jako samozřejmé.

peekaa řekl(a)...
19. října 2010 v 13:22  

Právě čtu, uvědomuji si, že jednou z těch "pokrokových věcí" bylo a stále je heslo "střední a vysoká škola pro co nejvíce lidí; dohnat Evropu!" :-(

Výsledkem je nutnost školného a další možné následky: http://www.blisty.cz/2010/10/19/art55069.html.

:-(

poste.restante řekl(a)...
19. října 2010 v 22:04  

Dneska spolu budeme souhlasit madam CARCY. Tento článek je o standardním "Paradoxu paranoidní matky".
Co je lepší - zakázat dítěti chodit k řece, nebo ho naučit plavat?

Ale za "anonymnost" četných příspěvků se nezlobme. ;-)
Pořád ještě existují ředitelé či starostové, kteří jsou připraveni "odstřelit" učitele, který si dovolí mít tu drzost a vysloví vlastní názor.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.