26. 10.: seminář Komunistický stát proti církvím

úterý 28. září 2010 ·

Občanské sdružení PANT připravuje další seminář s akreditací MŠMT s názvem Komunistický stát proti církvím. Seminář věnovaný perzekuci církví vám přehledným a poutavým způsobem přinese zásadní informace k dané problematice a také mnoho námětů a příkladů jak o tomto tématu učit.


V této chvíli vám přinášíme následující informace, které pak v průběhu týdne upřesníme a zveřejníme konkrétní program.

Seminář proběhne dne 26.10. 2010, 9:00 – 15:00 hodin, Gymnázium Olgy Havlové v Ostravě – Porubě.

Seminář je akreditován MŠMT, po jeho absolvování obdrží účastníci osvědčení.

Program:

Seminář se bude věnovat těmto konkrétním tématům:

  • perzekuce řeholí, církevních představitelů i běžných věřících
  • dehonestace představitelů a činnosti katolické církve v 50. letech a její démonizace
  • vztah mocenských struktur k církvím a věřícím v době normalizace
  • komunistická utopie jako "nové náboženství" – zjevné paralely (kanonický text, kulty osob, ceremonie a obřadnost, dogmatika)
  • rivalitní vztah a jeho řešení - likvidace tradičních církevních zvyklostí

Struktura:

  • Filmový dokument
  • Přednáška historika: Mgr. Vojtěch Vlček, vyučuje na gymnáziu v Ostravě-Hrabůvce a externě na Ostravské univerzitě v Ostravě. Je autorem knih Perzekuce mužských řádů a kongregací komunistickým režimem 1948-1964 ( Matice cyrilometodějská, Olomouc 2004), Kříž jsem hlásal, kříž jsem snášel- rozhovory s kněžími a řeholníky pronásledovanými za komunismu v letech 1948-1989 ( Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří 2006), spoluautorem a editorem knihy Ženské řehole za komunismu 1948-1989 (Matice cyrilometodějská, Olomouc 2005) a knihy Dědictví ( Kapitoly z dějin komunistické perzekuce v Československu 1948-1989, Poznání, Olomouc 2008).
  • Pamětník
  • Metodika – workshop (Mgr. Petr Šimíček, PhDr. Jiří Sovadina, Mgr. Jiří Hruška, Mgr, Jiří Tůma, Mgr. Marcel Mahdal) – výukové prezentace, náměty a inspirace pro práci v hodině, práce s texty, dobovými prameny

Vstupné: 500,- Kč / osoba (další osoba z jedné školy již jen 100,- Kč)

Přihlášky:

Přihlásit se můžete na adrese: petr.panek@pant.cz. Vstupné můžete uhradit hotově na místě nebo bezhotovostní úhradou. Na uvedené adrese si při přihlášení vyžádejte číslo účtu a v.s. pro zaslání částky. Fakturu a Osvědčení o absolvování dostanete na semináři.

Zájemci, kteří se nebudou moci semináře přímo zúčastnit, budou mít možnost zakoupit si DVD s přednáškou historika, výukovými prezentacemi, pracovními listy, filmovými dokumenty a dalšími materiály. DVD pošleme po proběhnutí semináře na dobírku v ceně 150,- Kč. Objednávky posílejte na adresu: petr.panek@pant.cz; uveďte jméno a adresu pro zaslání, případně iniciály pro vystavení faktury, která bude přiložena v zásilce.

http://www.moderni-dejiny.cz/

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.