ČT 1: Otázky Václava Moravce s Josefem Dobešem

pondělí 26. července 2010 ·

V neděli 25. července 2010 vystoupil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš v hlavním diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Videozáznam tohoto vydání pořadu sledujte na webových stránkách České televize.

Z rozhovoru vybíráme:

Václav MORAVEC, moderátor
Škrty navržené ministrem financí Miroslavem Kalouskem má Nečasův kabinet probírat už ve středu. Největší kritiku vyvolala navržená výše škrtů z dílny Kalouskova ministerstva financí u ministrů za Věci veřejné, tedy u ministraškolství, ministra dopravy a ministra vnitra. Když se totiž podíváme na navrženou výši škrtů, tak víc než polovina z nich jde právě z těchto tří resortů. Tady jsou data Otázek. Ministr financí Miroslav Kalousek mluvil o plošných škrtech a o tom, že všechny úřady musejí své provozní rozpočty snížit o 2,5 procenta. Nejvíc se tedy škrtá na školství, kde bude do konce roku nutné ušetřit přes 3 miliardy korun. Výrazně omezit provozní výdaje musí i ministerstvo dopravy. Ušetřit má zhruba 1,5 miliardy. Škrtat se bude zejména v provozních výdajích Ředitelství silnic a dálnic, které hospodaří s rozpočtem 2 miliardy korun. Ministerstvo vnitra má pak ušetřit miliard a čtvrt. Pochybnosti ministrů za Věci veřejné budí podle informací Otázek resort obrany, který má ušetřit jen 150 milionů korun, byť jeho celkový státní rozpočet je 55 miliard. A resort práce a sociálních věcí, který spravuje největší díl peněz a který teď ovládá ministr Jaromír Drábek z TOP 09. Znovu se obracím na místopředsedu Věcíveřejnýcha ministraškolstvíJosefaDobeše. Nakolik vás překvapily jako ministry Věcíveřejnýchony údaje ministerstva financí a to, že víc než polovinu těch desetimiliardových škrtů půjdou právě z vašich resortů?

Josef DOBEŠ, ministr školství, místopředseda strany /VV/
Tak samozřejmě tahle informace a tyhle čísla nás překvapily. Na druhou stranu já chci jako bod číslo jedna k tomu říct, že je třeba šetřit. Zde s ministrem financí souhlasím. My jsme součástí vlády rozpočtové odpovědnosti a jsme připraveni šetřit. Já jsem se v pátek nad těmi čísly potkal se všemi náměstky, po chvíli šoku jsme si zadali úkoly a v úterý se potkávám nad konkrétními čísly. Takže na ministerstvuškolstvíse hledají úspory, hledají se škrty. To, co říkáte vy, je pravda, kdy čtyři resorty Věcí veřejných mají seškrtat dohromady 5,87 miliardy, což je polovina všech těch úspor, protože spoří se ne 10 miliard, ale 12 miliard, aspoň takto to je. Pro mě za školstvíje to poměrně náročné, protože školstvímá pokrýt celou čtvrtinu těch úspor a k tomu je potřeba dodat, že v 1. pololetí už škrty proběhly a to ve výši 5,5 miliardy a školstvísaturovalo tyto škrty 1,6 miliardy a vnitro dodalo další miliardu. To znamená ty první škrty v 1. pololetí šly zejména z resortuškolstvía vnitra. Tak to jsem chtěl jenom dodat. Já budu hledat úspory, tyto úkoly jsou zadány. Na druhou stranu je potřeba říct, že ten prostor v průběhu toho fiskálního roku je velmi těžkej. Můžeme ovlivňovat období září až prosinec a já jsem velmi sešněrován mandatorními výdaji, a to je největší problém. Já tady mám jasnou stopku ve chvíli, kdy by se tyto škrty měly dotknout platů učitelů. To je něco, co jsem dopředu předjednal a vy jste to tady zmínil. S mými resortními kolegy z Věcí veřejných pak bysme využívali dle koaliční dohody práva veta tak, abysme nemohli být přehlasováni, protože toto, tato vláda kromě toho, že je vládou rozpočtové odpovědnosti, tak si vzala do vínku, že bude vzdělání mít číslo jedna a toto by narušovalo, toto by narušovalo ten náš cíl, že budeme podporovat učitele.

Václav MORAVEC, moderátor
Pane ministře, abych tomu rozuměl já i diváci zcela jasně, je možné seškrtat 3 miliardy korun na vašem ministerstvu, aniž by se to dotklo platů učitelů? Jednoznačná odpověď.

Josef DOBEŠ, ministr školství, místopředseda strany /VV/
Já v tuto chvíli od stolu v neděli, tak jak jsem, tak si dovolím lehký laický úsudek, že si myslím, že to nelze, ale čísla budu mít v úterý v 11 hodin a ty čísla ponesu na vládu a budu chtít nějaké vysvětlení po ministrovu financí, jak to tím myslel. Ale, ale zatím jsou to jen odhady, v úterý budu mít čísla a znovu říkám, jsme připraveni šetřit tam, kde to lze. Tady, tady já mám svoji odpovědnost stejnou jako ostatní ministři.

Václav MORAVEC, moderátor
Vy uvažujete tedy o tom, že pokud by sahalo na platy a vy neustále jenom mluvíte o platech učitelů, ale nezapomínejme na nepedagogické pracovníky, protože o ty se tak nebojuje a těm platy také nerostou, to znamená, vy můžete a s největší pravděpodobností, pokud budete muset uspořit 3 miliardy, tak budete sahat na peníze nepedagogických pracovníků ve školství, chápu-li to správně?

Josef DOBEŠ, ministr školství, místopředseda strany /VV/
Pane redaktore, toto je jeden balíček peněz. Kolem nepedagogických pracovníků je potřeba říct, co se dělo v minulosti a je to, je to také tristní. Topolánkova vláda rozhodla v roce 2009, že zvýší za ten rok dohromady nepedagogickým pracovníkům platy o 14 procent, ale nepřidala do rozpočtu ministerstvaškolstvíani korunu. To znamená, nastavily se tarify jinak, zvýšil se tabulkově plat nepedagogům, ale poslali se do škol stejné peníze. Důsledek byl takový, že nepedagogům se přidalo na úkor pedagogů, jo, takže bavíme se o jednom balíčku peněz, který, který se pak rozpadá na těch školách na pedagogy a nepedagogy. To znamená už tehdy tam nastalo něco nezdravého a už tehdy se s tím školstvímuselo vyrovnat. Teď přichází další, další velmi obtížná věc.

Václav MORAVEC, moderátor
Když se podívám na ta data, že vy máte ušetřit 3 miliardy, v příštím roce dostanete z resortu obrany víc než 2 miliardy, které jste si vyboxovali v rámci koaličním jednání, při pohledu na ta čísla, nedá se to interpretovat tak, že teď vám Kalousek vezme 3 miliardy a obraně jenom 150 milionů a překvapilo vás to číslo z ministerstva obrany jenom 150 milionů, když vy máte celkový rozpočet 120, víc než 120 miliard, oni mají zhruba 55 miliard, vy máte škrtnout 3 miliardy, oni mají škrtnout jenom 150 milionů?

Josef DOBEŠ, ministr školství, místopředseda strany /VV/
Já jsem, pane redaktore, nepřišel, já jsem nesledoval ty škrty tímto pohledem, že bych porovnával jiná ministerstva. Já jsem dostal nějaké zadání, to zadání je těžké a já se snažím svoje, ušetřit peníze ze svého rozpočtu, ale to, co jste říkali, je důležité.
(...)

Václav MORAVEC, moderátor
A teď věci, které se týkají hájené profese kantorů, jak sám říkáte, už máte jasnou představu, jakým způsobem bude rozdělován ten náborový příspěvek pro začínající učitele ve výši 120 tisíc, protože říkáte - aby se zlepšila kázeň na školách, bude zapotřebí víc mužů do učitelské profese, je už tady jasná představa po těch několika týdnech, co jste byl součástí vyjednávacího týmu, teď jste zhruba dva týdnem ministremškolství, jak ten náborový příspěvek ve výši 120 tisíc rozdělíte?

Josef DOBEŠ, ministr školství, místopředseda strany /VV/
Ano, já jsem zadal, zadal náměstkovi pro regionální školství, aby začal rozpracovávat ten můj návrh a mně se stále nejvíce líbí a věřím, že to dotáhneme tak do podoby, abysme předložili vládě, rozdělit ty peníze pro rok 2011 na náborový příspěvek, který by spotřeboval zhruba půl miliardy a na zbývající peníze tak, abychom dokázali dorovnat kvalifikovaným učitelům jejich tarifní mzdu do 20 tisíc hrubého.

Václav MORAVEC, moderátor
Představme si tedy, odejdu z České televize, budu chtít jít dělat učitele na základní školu, mám-li nějaké pedagogické vzdělání, a budu to chtít k lednu roku 2011 změnit profesi, anebo do poloviny roku 2011. To znamená, už dostanu náborový příspěvek?

Josef DOBEŠ, ministr školství, místopředseda strany /VV/
Ano, v roce 2011 dostanete náborový příspěvek, pokud budete mít vysokoškolské vzdělání pedagogického směru.

Václav MORAVEC, moderátor
A to bude jak velká částka?

Josef DOBEŠ, ministr školství, místopředseda strany /VV/
Já, já bych rád, aby ta částka byla 180 tisíc, která by vás zavazovala pracovat ve školstvíminimálně 5 let. A ta částka v tom mém návrhu.

Václav MORAVEC, moderátor
Počkejte, ale to dostanu, to dostanu ji hned v první fázi.

Josef DOBEŠ, ministr školství, místopředseda strany /VV/
Ano.

Václav MORAVEC, moderátor
Protože zatím z těch vašich vyjádření jsem rozuměl i tomu, že možná budete chtít ji rozfázovat, aby ten člověk byl delší dobu ve školství?

Josef DOBEŠ, ministr školství, místopředseda strany /VV/
Ano, pane redaktore, já si představuji a ta jedna varianta, které, kterou já nejvíce preferuji, říká, že po zkušební době po třech měsících by učitel dostal 60 procent té částky a po prvním roce by dostal doplaceno 40 procent té částky. Pokud by odešel do 5 let, tak by poměrnou část vracel do státního rozpočtu.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. července 2010 v 18:27  

Rozumí tomu někdo z vás? Já tedy ne.

Anonymní řekl(a)...
27. července 2010 v 10:18  

Ale jo, já tomu rozumím. Prostě za poslední čtvrtletí má Dobeš podle Kalouska ušetřit 3 miliardy. Již na začátku tohoto roku došlo ke snížení peněz na pomůcky zhruba o 20%, ale na platy dali stejně jako v loňském roce. Ty 3 miliardy se za to poslední čtvrtletí prostě ušetřit tím, že nám na pomůcky v tomto období nedají ani Kč, zřejmě nedá. Museli by nám sáhnout na platy.
Už je to tady!

Anonymní řekl(a)...
27. července 2010 v 19:50  

Další pomatený ministr, který neví čemu a proč šéfuje.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.