Svobodná kultura ke stažení!

úterý 18. května 2010 ·

Unikátní otevřený nekomerční překlad knihy profesora Lawrence Lessiga o problematice autorských práv v době Internetu Svobodná kultura byl po třech letech dokončen.

Otevřený nekomerční překlad knihy profesora práv Harvardské univerzity Lawrence Lessiga Free Culture (česky Svobodná kultura) probíhal v období květen 2007 až duben 2010. V červnu 2007 ho zaštítil zpravodajský server o operačním systému Linux, svobodném softwaru a informačních technologiích Root.cz a věnoval mu pracovní platformu wiki. Na překladu se podílelo přes padesát dobrovolníků, kteří překládali a editovali texty kapitol, opravovali chyby a přispívali do diskusí o tomto tématu.

Kniha Free Culture je šířena pod licencí Creative Commons ‚Uveďte autora - Neužívejte dílo komerčně 2.0‘, která umožňuje její volné kopírování a úpravy (včetně překladu), pokud se nejedná o komerční využití a pokud je uveden autor. Její překlad se těmito podmínkami řídil od svého počátku.

Překlad byl také představen během dvou konferencí. V listopadu 2008 na konferenci o Creative Commons v pražském Oku, kterou pořádal DigiLab Akademie výtvarných umění ČR, a v dubnu 2009 při slavnostním uvedení české verze licencí Creative Commons, která vznikla spoluprací Národní knihovny ČR a sdružení Iuridicum Remedium.

KRÁTCE O OBSAHU KNIHY

Svobodnou kulturou je v knize myšlena společnost, která veřejnosti poskytuje dostatečný prostor využít a dále rozvíjet tvorbu minulosti (hudbu, film, knihy), tzn. která vytváří a podporuje veřejné vlastnictví kreativního obsahu. Tomu odpovídá i nastavení systému ochrany duševního vlastnictví, který na jedné straně motivuje k tvůrčí práci tím, že po určitou dobu garantuje výhradní práva, ale na druhé straně vyžaduje, aby díla nakonec přešla právě do veřejného vlastnictví.

Kniha se zabývá udržitelností autorské ochrany v době Internetu. Lessig upozorňuje, že je třeba rozlišovat několik druhů moderního ‚pirátství‘ a až pak je možné si udělat celkový obrázek o škodách a přínosech, které způsobuje. Příčiny současných sporů mezi mediálními společnostmi a ‚piráty‘ vidí zejména v tom, že zákony dávají autorům čím dál více práv, že technologie regulují a kontrolují přístup k obsahu a že zvyšování koncentrace vlastnictví médií zabraňuje šíření nezávislých názorů.

V závěru Lessig představuje filosofii sdružení Creative Commons, které prosazuje pružnější autorské licence, a poté navrhuje změnu stávajícího systému pomocí povinného označování a registrace děl a zkrácení ochranných lhůt.

Hlavním přínosem Lessigovy knihy a z ní vycházející iniciativy Creative Commons je, že nabízí hlubší analýzu problému současného obsahového pirátství, prezentuje alternativu a ukazuje, proč a co je třeba dělat, aby se obnovila kulturní rovnováha.

Svobodnou kulturu je možné stáhnout na oficiálních stránkách překladu: http://www.svobodna-kultura.cz.

Kontakt: Adam Hazdra, iniciátor a koordinátor překladu, Adam.Hazdra@gmail.com.


Tuto tiskovou zprávu můžete volně šířit a upravovat podle licence ‚Uveďte autora 3.0 Česko‘. 


Více informací o licenci zde: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.