Jak obohatit výuku cizích jazyků na škole?

čtvrtek 15. dubna 2010 ·

Národní institut pro další vzdělávání připravil v rámci projektu Obsahově a jazykově integrované vyučování na 2. stupni ZŠ a nižším stupni víceletých gymnázií akreditovaný vzdělávací program k metodě CLIL.

Výuková metoda CLIL představuje účinný přístup k výuce cizích jazyků na školách, významně posiluje studium cizích jazyků a jejich osvojení žáky ve školním prostředí. Podstatou je integrace výuky cizího jazyka a některého z dalších vyučovacích předmětů. Vyučující tak mohou vést své žáky k praktickému upevnění a procvičení si získaných jazykových dovedností v nejazykových vyučovacích předmětech. Zvýšení kvality studia cizích jazyků a zájmu o jazykové vzdělávání je důležité pro uplatnitelnost českých žáků a studentů na trhu práce v rámci zemí EU.

Projekt CLIL nabízí pedagogům dvě podpůrné aktivity:

1. akreditovaný vzdělávací program pro pedagogy (AJ, NJ, FrJ) pro 420 pedagogů v ČR (mimo Prahu).

2. metodická příručka s ukázkami využití metody CLIL ve výuce – příručka bude obsahovat praktické náměty pro metodu CLIL.

Časové rozložení vzdělávacího programu je naplánováno tak, aby nezasáhlo do práce pedagogů a nenarušilo chod školy.

Rozsah výuky:

4 víkendové moduly (2x pátek odpoledne + sobota dopoledne, 2x sobota), celkem 40 hodin.

Účastníkům bude hrazena strava, studijní materiály a ubytování.

Vzdělávací program proběhne v období:

květen – červen 2010 (první a druhý modul)

září – říjen 2010 (třetí a čtvrtý modul)

Vzdělávací program je určen pro pedagogy 2. stupně ZŠ nebo nižšího stupně víceletého gymnázia se znalostí cizího jazyka minimálně na úrovni B1 (mírně až středně pokročilý).

Přesné termíny konání seminářů v krajích jsou zveřejněny na www.nidv.cz, oblast 20.

Jak se na vzdělávací program přihlásit?

Zájemci se mohou hlásit na vzdělávací program do 30. dubna 2010 přes www.nidv.cz (Programová nabídka, oblast 20 CLIL, zvolit krajské pracoviště) nebo e-mailem či telefonicky u krajských manažerů projektu (kontakty na www.nidv.cz).

Těšíme se na setkání.

Projekt je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. dubna 2010 v 10:39  

Jak obohatit výuku jazyků na škole? Přestat o tom mluvita začít dělat. Zaplatit kvalitně kvalitní učitele a sehnat podporu ve formě rodilých mluvčích.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.