SKAV: Změna struktury MŠMT ohrožuje řešení podstatných úkolů v resortu

čtvrtek 25. března 2010 ·

MŠMT provedlo personální a organizační změny v odborech, které se věnují speciálnímu, všeobecnému a odbornému vzdělávání. SKAV upozorňuje na to, že tyto kroky mohou narušit práci na zásadních problémech v českém školství, jako je například selektivita dětí v základním vzdělávání, absence profesního a platového růstu učitele nebo dotažení kurikulární reformy.


Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová provedla 11. března změnu struktury svého úřadu, který se týká především skupin, které se věnují speciálnímu a všeobecnému a odbornému vzdělávání. V České republice chybí systém podpory kvalitní práce učitelů, ačkoli z dlouhodobých výzkumů jasně vyplývá, že právě kvalita učitelovy práce nejvíce ovlivňuje výsledky vzdělávání u dětí. Mezinárodní srovnávací šetření z posledních let současně naznačují, že se výsledky českých žáků v klíčových oblastech vzdělávání zhoršují. Tím je ohrožena jejich budoucí konkurenceschopnost na globálním trhu práce. Současné organizační a personální změny naznačují, že MŠMT nepovažuje tuto otázku za prioritní.

Toto je ovšem jen modelový příklad toho, jak MŠMT neřeší mnoho jiných problémů, na které SKAV upozorňuje. Změny znamenají další zásah do kontinuity práce na palčivých tématech, jako je například příliš velká závislost výsledků vzdělávání dětí na domácím zázemí žáků nebo dotažení kurikulární reformy.

Hana Košťálová, členka výkonného výboru SKAV, řekla:

Stále čekáme na to, kdy a jak začne vedení MŠMT řešit systémově skutečné problémy českého školství. Mám na mysli například otázku selektivity v českém školství, chybějící systém profesního a platového růstu učitelů nebo nedotaženost kurikulární reformy. Namísto toho ministryně podniká takové personální a organizační změny, které kontinuitu práce na stěžejních úkolech značně ohrožují.

3 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
25. března 2010 v 0:22  

zásah do kontinuity práce na tématech ...
dotažení kurikulární reformy ...
příliš velká závislost výsledků vzdělávání dětí na domácím zázemí žáků


Si říkám, jak asi tak dlouho se může taková reforma dotahovat?
Jaký asi vliv na to mohou mít náměstskovská hejblata?
A jak eliminovat vliv rodiny? Že bychom jako dětičky hromadně adopotovali? Tak to bych si už možná radši zaregistroval nějakého partnera.

Anonymní řekl(a)...
25. března 2010 v 9:40  

Je třeba přijmout stejně razantní řešení, k jakému přistoupil pan Dušek na Ministerstvu dopravy. Založit Stálou konfernci štyřprocentní inovativní učitelské menšiny k zajištění rovných příležitostí.

Protože jinak jsme s inovacemi v pr..., pardon máme je v pr...

Anonymní řekl(a)...
25. března 2010 v 10:22  

Někdy mám spíše pocit, že samotná existence MŠMT ohrožuje řešení úkolů v resortu. Jestli se chcete pobavit, přečtěte si třeba o projektu Studenti studentům.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.