Jan Wagner: Otázky pro Pavla Zeleného, ředitele CERMAT, 1. část

pondělí 8. března 2010 ·

S Pavlem Zeleným se známe bezmála devět let díky společné opozici proti projektu Indoš. Nyní je již podruhé v roli ředitele CERMAT a odpovídá za přípravu kontroverzních státních maturit maturit. Na nové maturity se ho ptám již po několikáté, ale stále jsme ve stádiu příprav. Kam se přípravy v poslední době posunuly?

Když pozoruji mediální cvrkot okolo maturitní zkoušky a tvé osoby, nelituješ svého srpnového návratu do CERMATu?

Zatím ne. Pro reformu maturit není příliš šťastné, že se závěrečná fáze její přípravy kryje s předvolebním obdobím. Ale s tím jsem počítal. Co mě trochu překvapuje, je urputnost, jakou někteří politici souznívají s lobbistickým tlakem některých zájmových skupin, kterým státní maturita vadí. Ale reformu maturit chápu tak trochu jako svoje děcko, kterému se musí pomoci na svět.

Můžeš být konkrétnější, když se zmiňuješ o lobbistických tlacích a politicích?

Myslím, že není třeba nikoho jmenovat. Stačí se pouze podívat, komu zmaření či odložení reformy pomůže, komu reforma kříží jeho byznysplán a co říká a činí ten či onen politik a jak píše ten či onen novinář. A přidáte-li k tomu mapu osobních vazeb, je jasné, že vůbec nejde o věcnou podstatu reformy. I když se mluví a píše o koncepčních chybách a proklamativně se ochraňuje transparentnost. A co je dobré vědět – ti, kteří jsou nyní vidět a slyšet, nejsou těmi, kteří drží opratě diskreditační kampaně proti maturitám.

Zní to hodně paranoidně…

Bohužel to není paranoia, ale realita bez naivity. Pohybujeme se ve velmi tvrdém obchodním prostředí.

STIHNE SE TO?

Pojďme k věcným problémům. Senátor Chládek podal podnět ÚOHS k prošetření transparentnosti výběrového řízení, které vyhrála firma Logica. Tato veřejná zakázka je pro realizaci státní maturity klíčová. Neohrozí to spuštění státních maturit?

Jakkoli motivace pana Chládka jde tímto směrem, mohu jednoznačně říci, že nikoli. Nedojde dokonce ani k žádnému zdržení. Pokud bude ÚOHS šetřit, osobně s tím nemáme jediný problém. Nedošlo k žádnému, byť sebemenšímu porušení zákona, ani k jakémukoli netransparentnímu postupu. Tím jsem si zcela jist. Zadávací řízení řídili stoprocentní profesionálové a bylo pod několikanásobnou kontrolou.

Podle článku redaktora Přibila v Právu se neslo poslední jednání školského parlamentního výboru ve znamení klesající politické podpory reformě maturit. Nebojíš se toho?

Když jsem si přečetl zmíněný článek, získal jsem dojem, že jsme byli s panem redaktorem každý na zcela jiném jednání. Tak flagrantní účelová a prokazatelně záměrná dezinterpretace skutečnosti panem Přibilem je za hranou mých představ o tom o objektivitě zpravodajství. Na takový blábol jsme už museli reagovat stížností jeho nadřízenému zástupci šéfredaktora. Jinými slovy – pominu-li předvolební rétoriku některých sociálních demokratů, i čtvrteční jednání školského parlamentního výboru potvrdilo, že se na nadstranické podpoře reformy maturitní zkoušky nic nezměnilo.

VYSOKÉ ŠKOLY A MATURITNÍ ZKOUŠKA

Několikrát jsi zdůraznil, že klíčem k úspěchu maturitní reformy jsou vysoké školy a jejich ochota použít výsledky státní maturity u přijímaček. Zatím je reakce vysokých škol spíše vlažná. Nemyslíš?

K tomu nejprve několik faktů. Vysoké školy a jednotlivé jejich fakulty jsou při volbě kritérií zcela autonomní a svébytné. Stát jim v tomto smyslu nemůže nic přikázat. Musí je tedy přesvědčit, že je to dobrá a účelná věc. Za druhé platí, že první skutečné významné oslovení vysokých škol učinila státní správa, resp. ministerstvo školství, resp. státní správa osobou paní ministryně Kopicové a pana premiéra Fischera teprve v polovině ledna tohoto roku. A co je podstatné, první reakce fakult a v uplynulém týdnu i oficiální stanovisko České konference rektorů je jednoznačně pozitivní. Těžko však očekávat, že všechny vysoké školy zahodí den ze dne vše, co doposud používaly k výběru uchazečů, a padnou na kolena před státní maturitou. Bude to postupný proces, na některé fakultě rychlejší na některé fakultě pomalejší. Jisté však je, že výsledky objektivizovaných maturit jsou pro vysoké školy velmi atraktivní.

Nemáš pocit, že oslovení vysokých škol přišlo pozdě?

Na bilaterární úrovni CERMAT s řadou fakult jednal již v roce 2008. Při těchto jednáních jsme si potvrdili, že model státní maturity je pro vysoké školy atraktivní. Vysoké školy ale právem očekávaly jasné stanovisko vrcholných představitelů státu a resortu školství. A to přišlo díky panu premiérovi a paní ministryni nyní. Proč nepřišlo dříve, je třeba se ptát bývalých ministrů. Každopádně panu premiérovi i paní ministryni patří tímto můj dík.

Využijí tedy vysoké školy výsledky státních maturit již v roce 2011?

Jsem přesvědčen, že část fakult ano. Pracujeme na tom, aby jich bylo co možná nejvíc. Diskuse s akademickými představiteli nabírá na obrátkách. Na konkrétní výsledky si však musíme počkat do září či října tohoto roku.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. března 2010 v 9:43  

Pomineme-li malou kosmetickou vadu tohoto rozhovoru, že neznáme jeho autora, je to celkem hezký PR článek. Chybí jen životopis "génia", oblíbená jídla a značky rychlých aut, které tato "celebrita" miluje. A pak ještě, kam jezdí na dovčku a nějaký ten zážitek z dětství.
Jinak je to perfektní a jak je vidět, bude to mít i pokračování. Něco jako reality show z CERTMATu.
Budou tam hrát ještě nějaké další postavy? Třeba tvůrci testů českého jazyka? A jaký je osobní život toho pána u tiskařského stroje, co chrlí maturitní testy? To by mne teda strašně, ale strašně zajímalo.
Na to asi nedojde, pane redaktore, že?
Předem děkuje vděčný čtenář

Janek Wagner řekl(a)...
8. března 2010 v 9:48  

Omlouvám se za neuvedení jména autora.

Anonymní řekl(a)...
8. března 2010 v 11:12  

Vážená redakce,
ráda bych se ve Vašem pořadu "Volejte řediteli" zeptala pana ředitele Zeleného, zda v testových úlohách budou také nějaké otázky ze seriálu "Pojišťovna štěstí" nebo "Ordinace v růžové zahradě"?

Pana ředitele teda osobně neznám, ale jinak je mi strašně simpatickej.

Pardon, a ještě bych měla jednu otázku. Má pan ředitel raději koprovku nebo rajskou? Jestli rajskou, tak to jsme dva a pan ředitel je dvakrát tak simpatickej.

Jinak děkuji redakci za zveřejňování vyvážených informací. Konečně! Pořád čtu petice a články různých potížistů, remcalů a nespokojenců se státními maturitami a ani jeden článek, který by státní maturitu obhajoval. Teprve dnes, po zveřejnění rozhovoru s panem Zeleným, to začíná být na České škole trohu vyvážené zpravodajství.

Mám takovou obavu, že pro státní maturity hlasujeme v tomhle státě jenom tři. Já, pan ředitel Zelený a slečna Simona Carcy, ale ta je poslední dobou dost váhavá a to mne zneklidňuje.

Pardon, jsme čtyři! Na paní mynistrini Kopicovou by sem zapoměla. Omlouvám se!

Evelýna Tupá z Chocně

Anonymní řekl(a)...
8. března 2010 v 11:27  

Chybí otázka: A neuvažoval jsi někdy o tom, že bys úprostě šel normálně PRACOVAT?

Anonymní řekl(a)...
8. března 2010 v 11:37  

Marně jsem se snažil ze statistických ročenek vyždímat, kolika procent maturantů se může týkat ta super věc, že jejich maturity budou zároveň přijímačkami na vysokou školu, a nebudou již žádné další přijímací zkoušce podrobeni. Neznáte tato čísla někdo?

Anonymní řekl(a)...
8. března 2010 v 11:50  

Teda, fakt, to mně prozatím ani ve snu nenapadlo.

Mě baví krizový řízení. Jak je něco v krizi, tak mě to nějak vnitřně přitahuje.

Problém ovšem je, že občas ta krize na chvilku ustane. To je vám takový strašně depresivní pocit, který si ani neumíte představit.

No, a v takové situaci jsem za chvilku zase jako ryba ve vodě.

Prostě vyvolám novou krizi a ta pochopitelně vyžaduje opět nové krizové řízení. Tak trochu to připomíná PERPETUM MOBILE.

Jestli tuhle činnost teda nepovažujete za práci, tak nevím, kde, sakra, vůbec žijete.

Anonymní řekl(a)...
8. března 2010 v 12:21  

"Marně jsem se snažil ze statistických ročenek vyždímat, kolika procent maturantů se může týkat ta super věc, že jejich maturity budou zároveň přijímačkami na vysokou školu, a nebudou již žádné další přijímací zkoušce podrobeni. Neznáte tato čísla někdo?"

Týká se 2 (slovy dvou) lidí. Jeden je nějaký Standa Kočkava ze Zlína, co chce studovat na soukromé vysoké Tomáše Baťi pro ševce a ta druhá je prý Simona Balogová z Liberce. Ta sice ještě neví, co chce studovat, ale tu maturitu vyššího stupně strašně moc potřebuje, jinak se prý neseznámí s chlapcem a nevdá.

Anonymní řekl(a)...
8. března 2010 v 15:13  

Kdyby žil Stephen Leacock, nedej Bože, v Česku, docela určitě by napsal jednu z humoristických povídek i o státních maturitách. Tahle povídka by se klidně mohla jmenovat „Umění řečnit pravdivě aneb Co by naši řečníci měli říkat.“

Pravdivý projev vyjadřující pravdivé myšlenky ředitele CERMAT k 50. výročí příprav státní maturity by mohl vypadat třeba takhle:
„Nuže pánové-učitelé a dámy-učitelky středních škol, zase tu máme další, pro změnu už 50. výročí, kdy jsme se všichni dali do příprav státní maturity. Klidně vám na rovinu řeknu, že není-li státní maturita ani po 50 letech zahájena, je to celkem dobře, protože prozatím je tenhle proces stále v krizi, a to jedině díky vám, učitelům středních škol.
Jen v krátkosti bych vás chtěl ujistit, že o státních maturitách toho sice moc nevím, ale jedno vím docela určitě. Je-li tenhle proces stále v krizi, a to díky vám, vyžaduje si krizového managera jako jsem já a jedině já, to pište! Při tomto výročí bych vás chtěl ujistit, že za těch 50 let už hromadu takových potížistů, remcalů a nespokojenců se státní maturitou klepla pepka, zatímco já se naštěstí těším pevnému zdraví, které je mi dostatečnou zárukou, že se jednou skutečně zavedení státních maturit do praxe dožiji.
Závěrem vás dámy a pánové mohu ubezpečit, že je mi úplně putna, jestli vysoké školy budou či nebudou státní maturitu uznávat jako kritérium kvality středoškolského vzdělání. Na střední školy se dříve i dnes dostane stejně téměř každý, takže sledovat kvalitu jejich vzdělání na výstupu je venkoncem naprosté šílenství a nutno říci, že státní maturita tu není zrovna od toho, co očekáváte od ní vy nebo nějací vaši propadlíci ve škole, ale od toho, co od ní očekávám především já. A to je zejména příliv financí ze státního rozpočtu a z EU, protože nebudou-li peníze, bude státní maturita v ještě větší krizi než doposud.
Půjdu ještě dál a budu k vám ještě více upřímný a nechápu, jak tato společnost může vůbec existovat už padesát let bez státních maturitních zkoušek. Na druhé straně musím připustit, že jestli jsou všechny maturitní zkoušky v Evropě přesně takové jako ta naše státní maturita hezká - česká, Bůh jim pomáhej! Přestože mám stále ještě dost mlhavou představu, k čemu tahle státní maturita téhle společnosti vlastně bude, mohu vás ubezpečit, že v přípravách tohoto projektu najdu podporu i jednapadesátého ministra školství, a to až do té doby, než budu bezpečně pod drnem.“

Simona CARCY řekl(a)...
8. března 2010 v 18:41  

Nic není snazšího, než hledat chyby na nenarozeném dítěti. Tak se podívejme, jak to packají jinde. Třeba takové Scio! Cituji z dnešního Aktuálně: "Část ze středoškolských studentů, kteří se tuto sobotu zúčastnili srovnávacího testu Scio, se cítí podvedena.

Do jedné z variant testu z obecných studijních předpokladů se dostalo pět otázek přesně kopírujících otázky ze studijních materiálů, které Scio zájemcům předem nabízela za stovky korun. Problém se týká devíti tisíc studentů z celé republiky".

Bůhsuď, kolik škol si ulehčilo práci s jejich předraženými polotovary, které očividně mají k dokonalosti daleko. Chybí konkurenční prostředí, které by donutilo podobné inovativce odvádět aspoň trochu použitelnou práci. Zřejmě Sciu teče s příchodem maturit řádně do bot...

více: http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=662690

Anonymní řekl(a)...
9. března 2010 v 11:50  

Paní kolegyně, Carcy,
hovořit o nenarozeném dítěti je, myslím trochu nepřesné. V případě státní maturity se jedná spíše o protrahovaný porod císařským řezem již po druhém termínu, který stanovil gynekolog. Takové dítě bude zcela jistě asfyktické a jeho další perspektivy přežití budou více než problematické, a to tím spíše, že tohle dítě je nechtěné. Nikdo se k němu nijak moc nehlásí a to se ještě nenarodilo.

Vaše poznámka o aktuálních problémech ve srovnávacích testech SCIO je roztomilá a hezky česká. Když už chcípá naše koza, člověka potěží, že alespoň pokulhává i ta sousedova, že?

Faktem ovšem je, že zkoušku Scio letos požaduje či uznává téměř šedesát českých fakult. Část z nich jí nahrazuje vlastní přijímačky a žádné zkoušky nepořádá, u dalších fakult je doplňkem jejich vlastních zkoušek. Až bude CERMAT schopen dosáhnout alespoň takového úspěchu jako firma SCIO, mohli by všichni v této instituci bouchnout několik šampusů, ale dost pochybuji, že tato varianta hrozí dalších pět let. SCIO totiž dělá testy studijních předpokladů, tedy hezky česky řečeno - testy inteligence, o které je na vysokých školách daleko větší zájem, než o předmětové testy z češtiny, informatiky či fyziky. Jejich predikační validita je podstatně vyšší než u předmětových testů a o to větší nároky by testy CERMATu musely splňovat, aby byly akceptovány vysokými školami.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.