MŠMT: Výuka romského jazyka pouze nepovinně

pátek 26. března 2010 ·

Doplnění a upřesnění informací o výuce romštiny, které se objevily v tisku.


Možnost výuky romského jazyka bude ve školách nabízena stejně, jako je tomu u jiných méně vyučovaných cizích jazyků - tedy jako doplňující volitelný nebo nepovinný předmět. Rozhodnutí bude záviset pouze na poptávce ze strany žáků, studentů a jejich rodičů a v neposlední řadě na možnostech a podmínkách školy. Rozhodnutí je plně v kompetenci ředitele školy.

Romský jazyk není ve stejné pozici jako ostatní cizí jazyky, které se ve školách již vyučují, ať se již jedná o německý, francouzský, ruský jazyk nebo některé méně vyučované cizí jazyky (lotyšský, japonský ad.). Romština je užívána v mnoha dialektech a dlouho nebyla kodifikována její spisovná norma. Proto se odborníci v rámci EU zaměřili zejména na podporu jazyka jako takového - byla připravena Rámcová osnova pro výuku romského jazyka.

V první fázi MŠMT nabídne školám v lokalitách s výrazným zastoupením romských žáků semináře romského jazyka pro učitele a metodiku, jak jej vyučovat. Semináře v lokalitách s výrazným zastoupením romské populace budou připraveny ve spolupráci s odborníky - romisty. V další fázi MŠMT podpoří výuku romského jazyka v těch školách a vzdělávacích centrech, které budou mít odpovídající personální zabezpečení, tj. kvalifikovaného učitele romského jazyka.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. března 2010 v 10:17  

Nebylo by lepší investovat prostředky do výuky českého jazyka pro romské děti? Nebo minimálně nejprve udělat hloubkový průzkum poptávky po výuce romštiny a teprve pak investovat čas a peníze do výuky?

Luděk Blaha řekl(a)...
26. března 2010 v 13:45  

Romský jazyk není ve stejné pozici jako ostatní cizí jazyky

A v jaké je tedy pozici? Já tomu nerozumím.
To se bude učit nářečí? A ta výuka má být pro Romy, aby se zdokonalili, nebo i pro zbytek světa, aby se vůbec naučili?
Bude tam i literatura, hudba, písně, historie?

Anonymní řekl(a)...
27. března 2010 v 5:21  

Zajímalo by mě, kolik let praxe má dotyčný pán, který tuto novinku prosazuje. Nebylo by lepší, kdyby se pořádně dohlédlo, aby tyto děti vůbec do školy chodily? A co takhle vietnamština, ta se učit nebude?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.