Památky otevřené školám

pátek 5. června 2009 ·

Národní památkový ústav ve spolupráci s Ministerstvem kultury připravil na červen program „Památky otevřené školám“. Jde o nabídku řady aktivit určených především dětem z mateřských škol, základním a středním školám. Zařízení mohou při plánování školních výletů na konci roku vybírat z široké nabídky desítek hradů, zámků a dalších zařízení. Takto obsáhlý program byl připraven vůbec poprvé. Akce jsou uzpůsobeny dle cílových skupin podle věku. Na většinu ze speciálních akcí se účastníci musí předem objednat.

Například soubor lidových staveb Vysočina již příští týden (8. – 12. 6.) připravil program „Veselý Kopec školám“, jehož tématem bude tradiční lidová strava. Účastníci se dozvědí o tom, co lidé na vesnici v období 19. a na počátku 20. století jedli ve všední dny. Sami si vyzkouší třeba stloukání másla, přípravu jednoduchého jídla (polévka) apod. Program bude doplněn o ukázky vybraných řemesel tak, aby byly expoziční objekty na Veselém Kopce zajímavě „oživeny“. Součástí programu budou tzv. pracovní listy, s nimiž mohou děti pracovat jak na Veselém Kopci, tak i později ve škole.

Zámek Ratibořice sestavil na druhý červnový týden didaktický program „Oživení postav z knihy Babička“, komponované pásmo úryvků podle literární předlohy Boženy Němcové, citovaných v dobových kostýmech. Na Sychrově nejmenší děti přivítá Svět pohádkových princezen, v Příkazích u Olomouce řemeslné dílny košíkářství, paličkování, tkaní a drátkování. Státní hrad Bouzov hostí výstavu s názvem Arabela, kde si děti mohou prohlédnout kostýmy a rekvizity ze známého seriálu, v posledních dnech školního roku budou hradem Bouzovem provádět pohádkové postavy. Každý den vyjma pondělí proběhnou kostýmované prohlídky také na zámku Raduň. Karlštejn kromě jiného pořádá v červnu středeční večerní prohlídky pro děti od 6 do 15 let a Křivoklát se 7. června stane „Hradem dětí“. Klášter Sázava se v polovině června změní na „Pohádkový hrad“ pro děti z mateřinek i prvního stupně základních škol.

Řada zámků a hradů v červnu nabízí kromě klasických prohlídek i prohlídky se speciálně upravenou dobu pro skupiny nejmenších návštěvníků. Výklad netrvá déle než půl hodiny a prohlídku v řadě případů provádějí pohádkové postavy. Na většinu z těchto speciálních akcí je nutné předem se objednat. Jejich kompletní seznam naleznete v příloze (456kB DOC).

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.