29. 5.: Kurz Pražské jaro a počátky normalizace

sobota 16. května 2009 ·

Seminář Ústavu pro studium totalitních režimů se zaměří na problematiku československého obrodného procesu v roce 1968 a počínající normalizace v letech 1969 až 1971. Nabídne řadu metodických inspirací a konkrétních postupů, jak toto téma zakomponovat do výuky moderních dějin. Seznámí učitele s odbornou literaturou a dalšími didaktickými materiály, které lze v rámci výuky dějepisu využít.

Metodický seminář k výuce moderních dějin (Mgr. Kamil Činátl, Ph.D., Mgr. Jaroslav Pinkas, Mgr. Václav Ruml). Začátek v 9.00 v budově USTR.

1. Jak učit o roce 1968? Přehled možných výkladových koncepcí ve vzájemné interakci. Vymezení jednotlivých perspektiv a interpretací. Příklady tematizace výkladových modelů pražského jara

2. Tváře roku 1968. Příběhy konkrétních aktérů demokratizačního procesu jako didaktická metoda. Jak vyprávět příběh Alexandra Dubčeka, Gustáva Husáka, Oldřicha Černíka, Josefa Smrkovského, Františka Kriegla, Marty Kubišové, Vasila Biľaka a dalších? Komedie, tragédie, romance satira či ironie? Způsoby vyprávění jako nástroje interpretace moderních dějin.

3. Obrazy roku 1968 ve filmu. Dobové dokumenty v konfrontaci s normalizační kinematografií a televizní tvorbou (J. Sequens, K. Steklý, V. Trapl).

4. Poučení z krizového vývoje jako konstitutivní dokument normalizace. Kritická analýza a interpretace ideologického jazyka. Možnosti využití tohoto textu při výuce dějepisu.

5. Stranické čistky v roce 1970. Mechanismus prověrkových komisí jako konstitutivní „jazyková hra“ normalizace. Možnosti využití v rámci tzv. zážitkové pedagogiky – hra na normalizaci.

6. Malé a velké dějiny. Obrazy roku 1968 a normalizace v paměti rodiny. Využití osobních vzpomínek rodičů či prarodičů ve výuce dějepisu. Konfrontace fragmentární malé paměti s příběhy velké historie.

Odpolední blok (pouze v případě předem ohlášeného zájmu), začátek v 15.00 v prostorách ABS:

Prameny k moderním dějinám v Archivu bezpečnostních složek (Mgr. Anna Pavlíková)

- seznámení s charakterem pramenů v ABS i jiných archivních fondech

- komentované ukázky jednotlivých typů archivních materiálů (spisový materiál, filmy, fotografie aj.)

- prohlídka badatelny ABS v prostorách Ústavu

Přihlášky posílejte prosím do 15. 5. 2009.

Kontakt: vaclav.ruml@ustrcr.cz, tel. +420 221 008 290

KURS JE ZDARMA

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.