Stanovisko MŠMT k informacím o finančních prostředcích na nenárokové složky platů pedagogů v roce 2009

pátek 6. února 2009 ·

Reakce Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na informace v tisku: Finanční prostředky určené na zvýšení nenárokových složek platů pedagogů v roce 2009 jsou v tuto chvíli na účtech jednotlivých krajů, které je následně rozesílají na účty škol a školských zařízení.

Není však důvod, proč by tato skutečnost měla mít zásadní vliv na výplaty za měsíc leden. Ředitelé škol a školských zařízení měli a mají na účtech svých škol k dispozici dostatek finančních prostředků, a to díky záloze, která je poskytována každoročně za účelem překlenutí doby, než na účet škol dorazí prostředky státního rozpočtu na aktuální rok. MŠMT zavázalo krajské úřady přidělit každé škole a školskému zařízení pro účel výplat za měsíc leden finanční prostředky ve výši minimálně dvojnásobku objemu mezd, poskytnutých škole na jeden měsíc ve čtvrtém čtvrtletí předchozího roku.

Každá škola či školské zařízení zřizované krajem nebo obcí má tím pádem na svém účtu na platy minimálně dvojnásobek toho, kolik na standardní výplatu za leden potřebuje, a to již v tuto chvíli.

Ředitelé a ředitelky by se tedy neměli bát zvýšit motivační složky platu pedagogů již v prvních měsících roku a řada z nich tak skutečně činí.

Každoročně upozorňujeme ředitele škol, aby neblokovali výplatu nenárokových složek platu. MŠMT maximálně urychlilo rozvojový program, který je jedinou cestou pro poskytnuti prostředků z navýšení (4,5 mld. Kč). Krajské úřady i ředitelé o něm věděli, proto není důvod, aby tyto prostředky nezohlednili již ve výplatách za leden. Školy totiž dostaly zálohu ve výši dvojnásobku platu. Je evidentní, že učitelé v roce 2009 nepřijdou o jedinou korunu z prostředků, o které se podařilo kapitolu školství navýšit.



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.