Ve školách se v roce 2008 vybralo téměř 33 tun elektroodpadu

čtvrtek 5. února 2009 ·

Bilanci, která má ukázat, jaké množství vysloužilých elektrospotřebičů se v loňském roce prostřednictvím projektu Ukliďme si svět již podařilo na základních a středních školách v ČR nashromáždit k zpětnému odběru, dokončila v těchto dnech nezisková společnost ELEKTROWIN. A výsledek? Během roku 2008 žáci a studenti v Čechách a na Moravě sebrali celkem 33 tun elektroodpadu. Jen pro upřesnění – od ledna do června zvládli 14,5 a od září do konce prosince18 tun vysloužilých elektrospotřebičů.

Je to jednoznačně důkaz, že dětem a mladým lidem záleží na životním prostředí a mají zájem se o ně starat a chránit je. Do projektu Ukliďme si svět se dosud aktivně zapojilo téměř 200 škol. Soutěžící školy vybavil partner projektu ELEKTROWIN speciálními koši a bagy, jejichž odvoz a výměnu po naplnění také zajišťuje. Veškerý elektroodpad tak bezpečně putoval k recyklaci či ekologické likvidaci.

Projekt byl sice vyhlášen pro školy, ale jak se záhy ukázalo, zpětný odběr elektrozařízení nevzbudil jen zájem školáků či studentů, ale i jejich rodičů či sousedů, kteří jim „vysloužilci“ ze svých domácností ochotně přispívali a  ty rozměrnější pak také sami do škol dopravovali. A nejen oni.

“Ve školách zapojených do projektu se podařilo vytvořit nová netradiční místa pro zpětný odběr elektrospotřebičů, která umožňují odevzdat vyřazená elektrozařízení i občanům z okolí. Jak se ukázalo, vítaná jsou zejména v obcích, které nemají k dispozici sběrný dvůr a kde jsou obyvatelé závislí na mobilním svozu,“ říká ředitel zákaznického oddělení ELEKTROWIN Roman Abrham.

Odměnou dětem z vítězných škol v 1. ročníku byly exkurze do recyklačního závodu, návštěvy v ZOO. Pravidla 2. ročníku jsou ještě lákavější díky novému motivačnímu programu – za vybrané elektrospotřebiče  získá škola finanční příspěvek. Pokud uspořádá informační kampaň, jejímž prostřednictvím upozorní veřejnost na nutnost zpětného odběru elektroodpadu, může se posunout v celkovém pořadí škol zapojených v projektu. 

Do projektu Ukliďme si svět se mohou školy přihlásit kdykoliv, více informací se mohou dozvědět na www.elektrowin.cz.
 
ELEKTROWIN a. s., byl založen 25. května 2005 jako provozovatel kolektivního systému zajišťujícího oddělený sběr, zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na velké a malé elektrospotřebiče a elektrické a elektronické nástroje. Společnost je koncipována jako nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Prostřednictvím téměř 600 sběrných dvorů v 442 městech, více než 2200 provozoven posledních prodejců a mobilních svozů zajištěných ve více než 4200 obcích smluvně pokrývá přes 87 % obyvatel ČR.



tisková zpráva

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.