MŠMT: Seminář Podmínky práce pedagogických pracovníků

čtvrtek 5. února 2009 ·

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy se společně s dalšími vedoucími pracovníky MŠMT zúčastnil semináře v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

Na začátku února byl v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky uspořádán seminář „Podmínky práce pedagogických pracovníků v roce 2009". Konal se ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a Českomoravským odborovým svazem pracovníků školství. 

Na programu byla následující témata:

  • vládou schválená novela zákona o pedagogických pracovnících,
  • financování platů pedagogických pracovníků v roce 2009,
  • problematika pracovně právních podmínek pracovníků ve školství.

Na semináři vystoupili mj. ministr školství Ondřej Liška (na snímku) a předseda ČMOS PŠ František Dobšík. Akce, kterou zorganizovala místopředsedkyně sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, vzbudila mimořádný zájem (téměř 300 účastníků).

Z projevu ministra školství, mládeže a tělovýchovy:

"Pokud jde o oblast, která se týká přímo učitelů, za nejvýznamnější problémy pokládám následující:

  • Absence systému skutečně motivujícího profesního růstu učitelů, který by byl svázán s odpovídajícím systémem platového ohodnocení.
  • Příprava budoucích učitelů, ve které zůstává např. nenaplněn požadavek BK na výrazné zvýšení podílu praxí, a dále je zde významnou otázkou k diskuzi současný model strukturace studia na bakalářský a magisterský stupeň, ale hlavně neexistuje nějaký státem jasně vyjádřený požadavek, jak má absolvent studia učitelství vlastně vypadat.
  • S tím ale souvisí i systém dalšího vzdělávání pedagogů, který by měl mít větší vazbu jak na profesní růst, tak na platové ohodnocení a měl by také vyjadřovat nějaké státní priority, pokud jde o témata dalšího vzdělávání. 

Pokud jde o vytvoření funkčního systému profesního růstu, což je úkol velmi obtížný, jsem si vědom dvou podmínek, kterých je třeba dosáhnout:

  • Navýšení finančních prostředků na mzdy pedagogů.
  • Vypracování popisu funkčních dovedností učitele v několika úrovních, což by umožnilo nějaký systém atestací.

(…)

V zemích OECD se v současné době hledá vhodně formulovaný standard profesních činností učitele, který by byl nástrojem pro hodnocení kvality výkonu učitele. Proto jsem také zadal úkol, aby stejný dokument vznikal i u nás. Předběžné představy o vzniku a funkci tohoto standardu byly již publikovány v minulém roce. Standard by měl jasně definovat požadavky na vzdělávání učitelů na fakultách, vytvořit funkční systém jejich dalšího vzdělávání a umožní také spojit více učitelský plat s kvalitou práce. Jedná se o kompetenční model, který definuje např. kompetence interpersonální, pedagogické, didaktické, organizační, týmové, environmentální, evaluační.

V současné době je hotov rámec standardu, který bude na začátku měsíce března zveřejněn na webových stránkách MŠMT, aby mohl být diskutován nejširší odbornou veřejností. Považujeme však za nezbytné, aby se na dokončení tohoto úkolu, na formulování celého standardu významně podíleli sami učitelé. Aby diskuze nebyla jen tradičním připomínkováním hotového materiálu, ale aby během ní definitivní text teprve vznikal, přetvářel se, dopracovával. Aby se s výsledkem učitelé opravdu ztotožnili a nešlo o výmysl nadiktovaný jim shora. Standard by měl být v závazné formě (včetně legislativního podkladu) dokončen do dvou let."



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.