redakce: Odvolán ředitel CERMAT Pavel Zelený?! (Aktualizováno)

středa 7. ledna 2009 ·

Podle našeho dobře informovaného zdroje, který nechce být jmenován, byl odvolán ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání - CERMAT Pavel Zelený. Na webových stránkách MŠMT a ani CERMAT o tom není žádná informace a nepodařilo se nám večer telefonicky zkontaktovat ani pracovníky tiskového odboru. Historie se opakuje: Pavel Zelený byl odvolán z ředitelské funkce CERMAT již podruhé, poprvé to bylo před sedmi lety a 14 dny za ministra školství Eduarda Zemana. Aktualizace: právě byla zveřejněna tisková zpráva MŠMT.

Pavel Zelený byl poprvé z vedení CERMAT odvolán 20. prosince 2001 za podivných okolností (viz článek Nová koncepce maturit s úplně novými lidmi? ) a poté se příprava státních maturit dostala do slepé uličky, přestože se CERMAT osamostatnil a spotřeboval stovky milionů ze státního rozpočtu a z ESF.

Pavel Zelený po svém nástupu do funkce v srpnu 2007 CERMAT zkonsolidoval a přípravu státních maturit výrazně ovlivnil. Je tedy otázkou, zda bez jeho osobního podílu nebudou státní maturity opět ohroženy. 

Nové odvolání je opět podivné, MŠMT k tak závažnému kroku nevydalo žádné oficiální prohlášení.

Pokusíme se opět kontaktovat tiskový odbor MŠMT a zjistit podrobnosti, se kterými čtenáře České školy obratem seznámíme.

Aktualizace

V 9.49 nás Kateřina Böhmová, ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace MŠMT, informovala o publikaci tiskové zprávy :

Ministr Liška jmenoval nového ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání

Praha, 7. ledna 2009 – Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška odvolal ředitele Centra  pro zjišťování výsledků vzdělávání Pavla Zeleného. Ocenil zároveň práci, kterou bývalý ředitel Zelený odvedl na novém modelu státní maturity.

Do funkce jmenoval Martina Macha, bývalého ředitele odboru středního a vyššího odborného školství MŠMT, který se na přípravě státní  maturity aktivně podílel v průběhu loňského roku, byl jedním z hlavních koordinátorů ze strany MŠMT a od září loňského roku působil jako poradce ministra v oblasti středního školství."Jedním z úkolů nového ředitele bude nalézt v některých oblastech přípravy státní maturity levnější a jednodušší řešení," řekl ministr Liška.

„Změna by se měla projevit  i v mnohem těsnější spoluprací mezi MŠMT a CZVV, která je z hlediska přípravných a dokončovacích prací  státní maturity v  příštím roce nezbytná", vysvětlil ministr  Liška a doplnil, „že tato změna ve vedení CZVV v žádném případě neohrozí průběh příprav státní maturity, naopak v osobě nového ředitele Macha bude zachována kontinuita nastartovaného procesu příprav státní maturity".

 



redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.