NÚOV: Mistrovství České republiky v grafických disciplínách už zná svého vítěze

pátek 25. dubna 2008 ·

V Novém Bydžově ve čtvrtek skončilo mistrovství České republiky v grafických disciplínách. Absolutním vítězem se stal žák 4. ročníku Ochodní akademie Heroldovy sady v Praze Ondřej Kanta. Mistrovství v grafických disciplínách pořádá každoročně Státní těsnopisný ústav, který je dnes součástí Národního ústavu odborného vzdělávání. Letos se konalo v SOŠ a VOŠ v Novém Bydžově. Soutěžení má přispět k motivaci žáků, aby zdokonalovali své dovednosti ve zpracování textu na PC.

Mistrovství ČR je vyústěním krajských kol, jichž se letos zůčastnilo přes 500 žáků obchodních akademií, gymnázií a dalších středních škol. Do celostátního mistrovství postoupilo 70 žáků, kteří soutěžili v opisu textu, jeho korektuře, wordprocessingu (editace textu) a v záznamu mluveného slova. Ondřej Kanta si odnesl vítězné poháry ze všech disciplín kromě wordprocessingu, v němž vyhrál Tomáš Svoboda z Obchodní akademie Louny. 

Soutěžení má v naší republice dlouhou tradici, i když zpočátku šlo hlavně o zápis mluveného slova těsnopisem. Projevilo se to i v mezinárodním měřítku. Na mistrovstvích světa v grafických disciplínách patří pravidelně naši reprezentanti k těm nejlepším – např. na posledním mistrovství, které se konalo v roce 2007 v Praze, zastupovalo Českou republiku 18 soutěžících, kteří získali celkem 54 medailí.  

Chybí gramotnost v psaní na klávesnici

Výuce počítačové gramotnosti se dnes ve školách sice věnuje značný prostor, ale vůbec to neznamená, že se stejná pozornost věnuje psaní na klávesnici. Realita je spíš právě opačná. Převážná část činnosti Státního těsnopisného ústavu proto dnes spočívá v péči o tuto disciplínu. Stará se o výuku moderních administrativních předmětů na středních školách, organizuje státní zkoušky z psaní na klávesnici, provádí rekvalifikační kurzysemináře pro učitele středních škol, organizuje také krajské a celostátní soutěže žáků.



NÚOV

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.