Jan Wagner: Marek Přibil na Novinky.cz dezinformuje o portálu RVP.CZ (jako když Rudé Právo tiskne...)

úterý 29. ledna 2008 ·

Pokud se píše v článku, že „Školství promrhalo desítky miliónů za zbytečné portály“, má autor samozřejmě pravdu, ale bohužel z neznámého důvodu smíchal jablka a hrušky. Navezl se prvoplánově do snad jediného portálu v resortu, který má nějaký smysl, a který má v rezortu nejspíše nejvyšší poměr cena/výkon.

Na portálu Novinky.cz je k článku Školství promrhalo desítky miliónů za zbytečné portály připojen velký obrázek ministra školství Ondřeje Lišky, který stav portálů v resortu nyní prověřuje, jak nám nedávno sdělil v poskytnutém rozhovoru. Pozoruhodné je, že informace z Přibilova článku prezentovala okamžitě Dobré ráno ČT a přebraly je bez jakéhokoli ověření i servery Aktualne.cz (Školství má portály za miliony. Učitelé je ani neznají) a Tyden.cz (Portály pro učitele byly předražené, používá je málokdo). Jde tedy o polokachnu, žijící okamžitě svým vlastním životem.

Perex Přibilova pondělního článku odpovídá i názoru naší redakce, které jsme několikrát prezentovali:

Ministerstvo školství za posledních zhruba pět let promrhalo desítky miliónů na internetové portály určené pro školy a učitele. Podle odborníků by totiž šlo obdobné weby vytvořit za pouhý zlomek takových prostředků. Podle Právem oslovených expertů jsou tyto weby takřka totožné, dublují se a nejsou nijak převratné. Učitelé je navíc buď vůbec neznají, nebo nepoužívají. Prakticky jsou tedy tyto portály zbytečné.

Největším Otesánkem resortu školství je Školský vzdělávací a informační portál EDU.CZ, který stál už bezmála 30 milionů Kč a dodnes funguje jako chabě aktualizovaný rozcestník. Psali jsme o něm na podzim v sérii článků  NKÚ: Školský vzdělávací a informační portál EDU.CZ za více než 26 milionu je na nic… ,  ÚIV lže o EDU.CZ , publikovali jsme i oficiální vyjádření ÚIV  Tiskové prohlášení Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV) k portálu EDU.CZ  a MŠMT  Portál EDU.CZ čeká vylepšení. Už dnes má však 4,5 tis. přístupů denně . Připomeňme si ještě náš článek z loňského května  Sto dní Školského vzdělávacího a informačního portálu EDU.CZ: konec hájení  s perexem: Tento špatný vtip na portál se skutečně už hájit nedá. Od 23. ledna 2006 jsme ředitelku Ústavu pro informace ve vzdělávání Pavlu Zieleniecovou a dodavatelské společnosti Hewlett-Packard a Sefira nechávali ukázat, co umí. Jsou sice dlouho plně odpovědní za jeden z nejotřesnějších výstupů Státní informační politiky ve vzdělávání, ale i po sto dnech pilotního provozu můžeme ve stylu „na hrubý pytel hrubá záplata“ prohlásit jediné: EDU.CZ je na dvě věci, na nic a na…

Bohužel dosud žádný ze tří ministrů z Topolánkových vlád s vedením ÚIV a ani s odpovědnými týmy a komisemi EDU.CZ nezametl a EDU.CZ podle dostupných informací stále spotřebovává za pouhý provoz tohoto portálového zmetku zhruba 160 tisíc Kč měsíčně a náklady na jeho pracovníky budou ještě vyšší.
Při produkci několika desítek odkazů měsíčně jsou náklady na jeden v řádu tisícovek… Skvělá práce! I Marek Přibil psal o EDU.CZ v článku NKÚ: ministerstvo školství promrhalo 26 miliónů, zde měl ale na rozdíl od minulého týdne k dispozici kvalifikované podklady z NKÚ.

Přibil v pondělním článku pokračuje: Jedním z nich je i metodický www.rvp.cz, jehož cílem je vytvořit prostřednictvím internetu podporu pedagogům při realizaci školské reformy. Realizátorem tohoto již několikamiliónového projektu, do kterého by v příštích letech mohlo natéct dalších 85 miliónů korun a který byl dosud spolufinancován z Evropského sociálního fondu a z rozpočtu České republiky, je Výzkumný ústav pedagogický (VÚP), což je přímo řízená organizace ministerstva školství. To dotace čerpá.

RVP.CZ publikoval zatím necelých 1300 příspěvků, mechanickým propočtem z dosavadních nákladů tedy každý z nich přijde na 10000 Kč, skutečné autorské honoráře jsou v průměru 1800 Kč za článek. Články na RVP.CZ jsou honorované částkou 300 Kč za stránku a recenzované za 70 Kč na stránku. V projektu se ale realizují i tištěné sborníky nejčtenějších příspěvků, moderovaná diskusní fóra k aktuálním tématům, prezentace portálu v regionech a nově také digitální učební materiály. Náklady na portál se ale přesto jeví jako vysoké a technologické provedení portálu je stále nepřesvědčivé. Podle posledních informací ale návštěvnost RVP.CZ nyní dosahuje 2000-2500 unikátních IP denně. V Přibilově článku se pak k ceně vyjadřují odborníci:

„Cena se mi zdá opravdu velmi vysoká za předpokladu, že se portál nepoužívá jako integrační platforma všech aplikací ministerstva školství a používá se pouze jako jednoduchý portál obsahující články a odkazující na jiné weby,“ řekl Právu vedoucí katedry informačních technologií VŠE v Praze Jiří Voříšek.

„Portál bychom dokázali vytvořit do sto padesáti tisíc. Jsou tam totiž vyloženě textové věci,“ vyjádřila pro Právo Veronika Tvrdá, expertka ze společnostiAVT design, která se zabývá tvorbou webových stránek. „Podobné věci děláme i pod sto tisíc korun.“

Prezident Nejvyššího kontrolní úřadu František Dohnal se nechal slyšet: „Podnět k šetření tohoto portálu jsme zatím nedostali, ale určitě se podíváme do materiálů ministerstva školství, kde provádíme pravidelné kontroly. Cena portálu je ale obrovská. Za to by jich mohlo být deset.“

Vyjádření Veroniky Tvrdé je v souvislostech směšné. Redakční systém by se samozřejmě dal vytvořit a provozovat za desetitisíce. Kvalifikovaná redakční práce by ale za celé období provozu stála statisíce a autorské honoráře miliony. Nemalé jsou i náklady na propagaci. Odbornice i autor článku Práva uvedenou typologii nákladů naprosto ignorují. Veronika Tvrdá mi v telefonátu řekla, že na vyjádření pro Přibila měla deset minut a že redakční systém této kategorie prodává za 15 tisíc (jako fyzická osoba) a náklady na naplnění prostě jen plácla bez znalosti věci. Pokud si prohlédnete web její firmy, či její reference, naleznete plno technologických, typografických i estetických prohřešků, svědčících o její profesionalitě. Vynikající zdroj informací, jak na takovou expertku Marek Příbil přišel?

Zajímavé jsou v Přibilově článku vyjádření zástupců škol:

„Portál vůbec neznám, nic mi to neříká,“ řekla Právu ředitelka pražské ZŠ Vodičkova Jana Králová s tím, že jejich učitelé ho k výuce také nepoužívají. Její slova potvrzuje i ředitel ZŠ Blažkova v Brně Jiří Košťál: „Portál rovněž prakticky nevyužíváme. Pouze minimálně, není to hlavní vodítko.“

„Vezmeme-li v potaz věkové složení učitelů, úroveň jejich počítačové gramotnosti a často středoškolskou kvalifikaci, je to vyloženě plýtvání penězi,“ nechal se slyšet ředitel pražské ZŠ, který si nepřál být jmenován. Z dalších třiceti oslovených ředitelů a učitelů po celém Česku o portálu nevěděl ani jeden.

Ptát se ředitelů na používání portálu není asi nejšťastnější, kvalifikovanou odpověď by asi podal spíše příslušný koordinátor ŠVP. První zmíněná škola je pražská, jde o fakultní školu PedF UK, a podle vyjádření jejích pracovníků vzhledem k jejich aktivitě přišel portál pozdě. Navíc byla zahlcena komerčními nabídkami nakladatelství. Tvrzení ředitelky Králové například její zástupkyně odpovědná za tvorbu ŠVP nepotvrdila, i když portál považuje pro jejich školu jen za okrajový zdroj. Obě citované školy jsou navíc základní z velkých měst, přitom se RVP.CZ zaměřuje na školy všech typů, dá se oprávněně předpokládat, že tisíce malých venkovských škol mají ve srovnání s nimi jen omezené možnosti.

Teprve dodatečně, krátce před třetí hodinou odpolední, byl článek na serveru Novinky.cz doplněn i odpověďmi ministra Ondřeje Lišky z papírového vydání deníku Právo. Marek Přibil tyto odpovědi ale v článku ignoroval a paralelní zveřejnění rozhovoru považuje za dostatečně vyvažující.

Jak to vidíte vy?



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.