Periodická tabulka 2.83

pondělí 10. července 2006 ·

Zaměření : Elektronická podoba periodické tabulky prvků
OS a HW nároky : MS Windows 95 a vyšší a knihovna knihovnu MSVBVM60.DLL.
Autor a rok vzniku : Pavel Piskač, 2005
Licence: freeware
Velikost : 72 kB
Jazyk : česky

Po spuštění programu se uživateli na obrazovce zobrazí okno představující periodickou tabulku prvků. Při kliknutí myší na značku kteréhokoliv z prvků, program vypíše jeho český i latinský název a dokonce i ekvivalenty a němčině a angličtině. Zároveň zobrazí informace o jeho protonovém čísle, relativní atomové hmotnosti a elektronové konfiguraci.

Ovládání programu je velmi jednoduché, z tohoto hlediska tedy nevadí absence nápovědy. Tu bych uvítal spíše jako jakýsi výklad pojmů, s nimiž tabulka pracuje. Program se instaluje.

Na níže uvedené internetové adrese mohou uživatelé nalézt také HTML verzi tohoto programu. Ta je začleněna do stránky poskytující on-line podobné služby jako popisovaný program. Uživatel zde ale ještě navíc nalezne databázi údajů o chemických prvcích a aplikaci na výpočet relativní molekulové hmotnosti. Databáze obsahuje názvy prvků v několika světových jazycích, charakteristiky atomového jádra a elektronového obalu, vlastnosti izotopů a informace o výskytu jednotlivých prvků na Zemi.

Součástí služeb, které uživatel nalezne na této adrese je i odkaz na službu http://wap.tabulka.cz, která uživatelům umožňuje získávat informace o chemických prvcích přímo z mobilního telefonu. Informace lze vyhledávat podle zadané značky prvku, jeho názvu nebo protonového čísla. Po odeslání zadání se na displeji mobilního telefonu objeví popis prvku obsahující tyto informace: český a latinský název, značku, protonové číslo, hmotnost, elektronegativitu, elektronovou konfiguraci, teplotu tání, teplotu varu, skupinu, periodu, skupenství a oxidační čísla.

Program Periodická tabulka je užitečný nástroj, který usnadní žákům vyhledávání základních informací o chemických prvcích. Práce s ním je stejně jako v případě programu ConVERTER mnohem komfortnější než s tištěnými tabulkami a v kombinaci s on-line databází v síti Internet poskytuje i mnohem více služeb. Zajímavý je i nápad s vyhledáváním údajů o chemických prvcích pomocí mobilních telefonů podporujících službu wap, nicméně se přiznám, že v současné době nedokážu dohlédnout její využití než jako on-line nápovědu a náhradu papírových taháků u žáků při různých testech a písemných pracích.

Domácí stránka produktu: http://www.tabulka.cz/

Download



dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.