Josef Duhajský: Proč se neustále mění blankety vysvědčení?

středa 1. února 2006 ·

Tak jsme 31. ledna rozdali dětem další vysvědčení. Vlastně na naší škole, a věřím, že i na mnoha jiných, jsme rozdali studentům výpisy z vysvědčení, což umožňuje „nový“ školský zákon. Jenže tahle možnost vyhnout se v pololetí tisku vysvědčení způsobila, že jsem nevěnoval patřičnou pozornost tomu, že se letos opět (pokolikáté už?) mění blankety vysvědčení.

O nových blanketech jsme se dověděl na jedné z podzimních porad naší školy, ale protože tisk vysvědčení už není u nás ve škole má starost, moc jsem se tím tehdy nezabýval. 11. ledna na České škole kolega Suchoradský poněkud rozvířil diskusi článkem Tisk vysvědčení na počítači. Mě osobně v diskusi nejvíc zaujaly informace o tiskárnách s oboustranným tiskem, což v současnosti, kdy můžete tisknout všechna vysvědčení najednou na konci roku na nové blankety, vypadá obzvlášť přitažlivě. Kdo pamatuje dobu tisku na jehličkových tiskárnách (každé vysvědčení v pololetí dvakrát projet tiskárnou, na konci roku znovu, studenty v pololetí důrazně upozornit, ať blankety nepřekládají atd.), ví, o čem hovořím. Kolegu, který má u nás tisk vysvědčení na starosti nyní, možnost oboustranného tisku vysvědčení též zaujala, takže uvidím v červnu. Jinak si nemyslím, že je nutné navzájem se tu přesvědčovat o tom, zda je lepší psát vysvědčení rukou, nebo ho nechat vytisknout. Ať si každý vybere podle své vůle.

Jenže po přečtení komentáře Jitky Boučkové v časopisu Týden (30. ledna 2006) jsem poněkud znejistěl. Mimo jiné v něm stojí:

Před pěti lety ministerstvo školství odstartovalo předražený projekt Internet do škol, ale zdá se, že denní používání „kompjútrů“ školským byrokratům nic moc neříká. Od knoflíku „start“ se zatím zřejmě neproškolili k tlačítku „tisk“. Zato letos změnili formuláře vysvědčení. Ta nová mají formát A3, přeložený na A4. A v tom tkví háček, který úředníci nedomysleli. „Átrojkové“ tiskárny převážná většina škol nevlastní, nemají na ně. Takže učitelům nezbývá než v roce 2006 psát vysvědčení ručně.

Pokud by tohle byla pravda, tak by ta libovůle s psaním vysvědčení byla letos poněkud pošramocena. Ve škole mě naše paní ředitelka trochu uklidnila. Letošní blankety vysvědčení, které jsme dostali, jsou sice jiné než loni, ale formátu A4 zůstaly. Jen prý zatím nepřišel pokyn, jak je máme vyplňovat. Den před rozdáváním pololetního vysvědčení to znělo docela zajímavě. Ale co, rozdali jsme výpisy a do konce školního roku je daleko. Nepřidá vám však, že podobně „dobře připraveným“ způsobem se ve školství realizuje skoro všechno?

Na webu Škola Online jsem našel Informace k vyplňování vysvědčení na základních školách. Pokud učíte na základní škole a už jste teď v pololetí vysvědčení vyplňovali, můžete se podívat, jestli jste to nepokazili. My s výpisy máme zatím čas. Jenom doufám, že se v červnu nebudu muset chopit plnicího pera s dokumentačním (viz školský zákon) inkoustem.

Kolik let už debatujeme o tom, jaký je problém trefit se při tisku vysvědčení do příslušných kolonek. Téměř nikdy nejsou předtištěné údaje na blanketech vysvědčení ze dvou různých balíků ve stejných pozicích. Jeden rok dokonce pamatuji dva blankety se stejným označením (SEVT…), ale s různými údaji.   

Takže se závěrem znovu vracím k otázce v nadpisu. Ne, že bych čekal, že mi na ni někdo odpoví tak, abych to pochopil. Ale přesto se znovu ptám: bylo skutečně nutné za posledních patnáct let zhruba desetkrát měnit blankety vysvědčení? A proč? A když už někdo trpí mánií neustále měnit blankety vysvědčení, což takhle distribuovat do škol blankety prázdné, jen s vodotiskem. Školní tiskárna už vytiskne, co je třeba, a rozhodně s tím bude méně nervů než při odlaďování stále nových a jiných blanketů vysvědčení, jak je tomu nyní. A koneckonců ani ty stohy nepoužitelných, zbylých blanketů z minulých let nebyly zadarmo…



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.