Petra Vondrová: Abstraktní umění v mateřské škole

čtvrtek 2. února 2006 ·

I nejmenší děti někdy cítí potřebu vyjádřit své pocity, přání, bolest, chtějí poznávat a rozumět obrazům či jiným artefaktům, které je obklopují. Proto je vhodné se v některých činnostech inspirovat i abstraktním malířstvím a jeho prostřednictvím učit vnímat děti moderní umění. Tímto způsobem jim umožníme tvorbu atypickým výtvarným způsobem - vyjadřovat se barevnými skvrnami, geometrickými tvary, různými liniemi.

Cíle: zdokonalení výtvarných dovedností, rozvíjení tvůrčího myšlení.

Očekávané kompetence: využívat manipulačních dovedností při výtvarných činnostech, pracovat tvůrčím způsobem.

V současné době se i malé děti střetávají s různou podobou umění. Vidí reklamní billboardy v ulicích nebo obchodech, rozmanité typy obrazů či soch v televizi, na nádražích, v supermarketech. A mezi umění, s nímž se setkávají, patří i umění abstraktní. Pomocí výtvarných prvků - linií, geometrických obrazců, barevných skvrn a ploch - vyjadřují autoři své pocity, vztah ke světu.

Abstraktní způsob výtvarného vyjadřování je podnětným zpestřením klasických malířských technik a prací s barvami. Děti poznávají nový způsob práce s barvou, rozvíjejí svou fantazii, kreativitu, učí se tvořit spontánně. Právě prožitky dítěte z této tvorby budou to nejcennější na dané výtvarné činnosti.

Následující lekce obsahují teoretickou část, kde je vysvětlen konkrétní výtvarný směr, představen autor. Doporučuji vyprávět dětem o autorovi a jeho obrazech, ukázat jeho dílo v publikacích, povídat si o jeho tvorbě apod. Díla dětí můžeme následně hodnotit a srovnávat je s díly umělce. Literatura, kde lze najít ukázku díla i více informací o konkrétním malíři, je uvedena v závěru příspěvku. Následuje konkrétní příklad práce s dětmi inspirovaný dílem tvůrce a výtvarného směru.

1. Teoretická část

Co je to abstraktní umění?
Abstraktnímu umění se také říká nefigurativní neboli nepředmětné. Stalo se jednou z výrazových forem umění dvacátého století. Pomocí linií, geometrických obrazců, barevných skvrn vyjadřují umělci své pocity, zážitky, vztahy ke světu.

Kdy se objevilo abstraktní umění?
Abstraktní umění se objevilo na výtvarné scéně před první světovou válkou ve Francii, Holandsku, Rusku, USA pod různými názvy - například orfismus, neoplasticismus apod. Jeho kořeny však najdeme již v pravěku. Rozkvět nefigurativního umění je zaznamenán po druhé světové válce, kdy se objevila akční malba, tachismus a další výtvarné směry. Vývoj abstraktního umění ale pokračuje dál. Tento druh umění stále překvapuje a objevuje se ve stále nových podobách.





Petra Vondrová

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.