František Halada: Co je to Katedra na internetu?

čtvrtek 3. listopadu 2005 ·

Internet jako speciální informační technologie se dramaticky rozšířil do všech oblastí osobního i pracovního života. Prostě ho dnes mají a využívají téměř všichni. Tento trend se nevyhnul ani školství a tak se již i zde běžně hovoří o informačních a komunikačních technologiích či internetových aplikacích.

Nelze však hovořit pouze o technologiích. To vše by bylo k ničemu, kdyby u toho nebyli lidé, kteří disponují potřebnými znalostmi. Tento intelektuální kapitál ve školství ovlivňuje rozvoj a etiku jednotlivých škol, boří bariéru konservatismu, umocňuje správná rozhodnutí a posunuje takové školy dopředu před ostatní.

Přednost hostovaných internetových aplikací ve školách (oproti klasickému krabicovému SW, instalovanému lokálně)  tkví především ve třech rovinách:

  1. Ředitel, administrátor i učitel se do evidence své školy a třídy dostane odkudkoli, kde je připojení na internet. Veškeré služby spojené s provozem systému mu zajišťuje poskytovatel aplikace.  (Krabicový evidenční systém zatím školám dostačuje, nicméně trend jasně vypovídá ve prospěch aplikačního SW.) Navíc může škola poskytovat prostřednictvím aplikace automaticky a velmi rychle informace rodičům nebo studentům samotným.

  2. Hostované internetové aplikace jsou automaticky aktualizovány a  jejich funkčnost rozšiřována zdarma. Odpadá tak drahý nákup  aktualizací  krabicového SW.

  3. Nový školský zákon předpokládá vysokou úroveň elektronizace škol, v blízké budoucnosti (do 2-3 let) bude statistická a výkazová politika probíhat výlučně elektronicky (tím není myšlena pouze elektronická pošta) tak, že výkazy se dokáží samy generovat v příslušné aplikaci a tlačítkem odeslat na požadované místo v kraji nebo centru.

Krátce o aplikaci KATEDRA a ŽÁKOVSKÁ

Před 5 lety vznikl nápad umožnit veškeré evidence školy na internetu a umožnit tak jednoduchý přístup do databáze odkudkoli a kdykoli nejen  ředitelům, učitelům, ale i rodičům, žákům a studentům.Tvůrci nazvali systém Škola OnLine. V roce 2002 jej zastřešil Vzdělávací a informační portál, který si klade za cíl zejména shromažďování množství informací, které ve školství jsou k dispozici.

Nejdůležitější součástí projektu Škola OnLine je aplikace Katedra. Jedná se o interaktivní manažerský informační systém, který umožňuje denně zpracovávat prostřednictvím sítě Internet agendy spojené s provozem školy. Umožňuje jednoduchý, bezpečný a rychlý přístup k potřebným informacím.  Aplikace
spolupracuje s Class Serverem  společnosti Microsoft a  je určena pro základní a střední školství.

Katedra byla testována po dobu 3 let na 30 školách v ČR a má záštitu MŠMT.

Aplikace KATEDRA umožňuje především:

  • průběžnou evidenci studijních výsledků

  • průběžnou evidenci docházky

  • evidenci osobních údajů učitelů, studentů a rodičů

  • rychlý přehled o aktuálních výsledcích (studenta/třídy/v předmětu)

  • správu rozvrhů, podpora suplování, vazbu na generátor rozvrhů aSc

  • export dat do MS Excel

  • tisk vysvědčení

  • uchovávání historie

  • evidenci skladu, inventáře a plateb, evidenci knih

  • možnost plánování školních akcí s vazbou na studenty, rodiče a učitele

  • vstup rodiče nebo studenta na účet žáka školy

  • výstupy pro zřizovatele (statistické a výkonové ukazatele)

Co přináší systém řediteli školy?

  • možnost průběžné kontroly práce učitele

  • stále aktuální informace o žácích, dokumentaci i  o celé škole

  • vyšší kredit školy

Proč je aplikace výhodná pro učitele?

  • rychlý přehled o aktuálních výsledcích (studenta/třídy/v předmětu)

  • aktuální přehled o docházce a výsledcích své třídy (včetně tisků)

  • rychlé tisky (například vygenerování vysvědčení bez jakéhokoli dodatečného zapisování)

Aplikace ŽÁKOVSKÁ

je systém, který umožňuje 24 hodin denně získávat informace o studiu žáka prostřednictvím sítě Internet. Umožní okamžitě zjistit, jak žák dochází do školy, jaká ho čekají písemná či ústní zkoušení nebo testy, jak je hodnoceno jeho chování a další informace spojené se školou, kterou navštěvuje. Žákovská je určena pro základní a střední školy, speciální školy, učiliště a vyšší odborné školy.

Informace, které  Žákovská  poskytuje:

  • veškeré výsledky hodnocení žáka (studenta) ve škole  (forma známky, procent, bodů, slovního hodnocení)

  • přehled docházky do školy

  • přehled rozvrhu studenta a třídy, aktuální  přehled suplování

  • přehled hodnocení, která žáka v nejbližších dnech čekají

Každý ze subjektů, který přistupuje k Žákovské má své osobní heslo, pomocí kterého jsou mu zpřístupněny pouze ty informace, které jsou pro něj určeny. Systém byl certifikován a vyhovuje zákonu
o ochraně dat.  Uživatelské prostředí je příjemné a intuitivní a veškeré ovládací prvky jsou v českém jazyce.



František Halada

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.