Jan Wagner: Dobrý Karel žije víc, než jsem čekal

pátek 2. dubna 2004 ·

Jednoduchý programovací jazyk Karel je určený pro výuku programování naprostých začátečníků, má za sebou více než dvacetiletou historii a jeho sedm verzí jsem popsal v předchozím článku. Přestože jsem čtenáře žádal o upozornění na další verze, nečekal jsem, že jich objevíme ještě tolik, k tomu navíc většinou českého původu.

Částečně za neúplný výběr může moje orientace na multiplatformní řešení a práce převážně se zahraničními zdroji. Takže dnes napravuji dluh vůči dalším českým tvůrcům, kteří si zasluhují pozornost.

Karel i v JavaScriptu

Skvělou kombinaci on-line implementace jazyka Karel s názvem Robot Karel, naprogramované v JavaScriptu, a nápadité on-line výukové aplikace s názvem Zachraňte Karla! nabízí Ivan Ryant. Autor o vzniku píše takto:

„Kursy programování s robotem Karlem u nás publikoval začátkem osmdesátých let Ruda Pecinovský a Tomáš Bartovský (snad ve VTM). Implementoval jsem tehdy Karla pod RT11, pod CP/M a nakonec na Ondrovi (to už podle Rudových připomínek a požadavků). Když jsem se nedávno chtěl naučit JavaScript, vzpomněl jsem si na svůj starý oblíbený program a napsal jsem ho znovu v JavaScriptu."

Výukový program Zachraňte Karla! pak vytvořil jako bakalářskou práci z didaktiky na Masarykově ústavu vyšších studií ČVUT. Jediné, co mě napadá jako komentář ke kurzu, je: programování hrou!

Implementaci i výukový kurs je možné používat on-line nebo je možné je zdarma stáhnout pro práci off-line (archiv ZIP se všemi soubory Karla má jen 39 kB, kurs v ZIPu má 329 kB). Ryantův Robot Karel byl původně vytvořen pro MS Internet Explorer 5.0, upravená verze pro MS IE 6.0, úprava pro Netscape Communicator 4.78 ale bohužel není zcela bezchybná.

 

Karlové Oldřicha Jedličky

Další on-line verzi naprogramovanou v JavaScriptu nabízí Oldřich Jedlička, student Západočeské univerzity v Plzni. Tento multiplatformní Karel pracuje v prohlížečích MS Internet Explorer od verze 4, Opera 7 a vyšších a Konqueror 3.1 a vyšších a je optimalizován pro rozlišení 800×600 bodu (archiv ZIP ke stažení má 63 kB). Nejde ale o autorovu první verzi Karla:

Program Visual Karel `99 byl můj první velký projekt na poli vizuálního programování pod Windows. Program je napsaný ve Visual C++, podporuje Drag&Drop, vzhled robota Karla jsem udělal podle Jiránkových kreseb. Motivací pro programování byl vymyšlený, ale neověřený algoritmus pro průchod městem libovolného tvaru.

Visual Karel ´99 je „okenní" moderní aplikace připomínající vývojová prostředí vyšších programovacích jazyků, pracuje v OS MS Windows 95 a vyšších a instalační ZIP má 242 kB.

Karlové Petra Laštovičky

Petr Laštovička napsal dvě verze vývojového prostředí jazyka Karel pro MS-DOS i MS Windows v jazyce C++. Obě verze jsou velmi úsporné (archivy ZIP mají 77 a 79 kB), přestože obsahují textový editor, kompilátor, interpret přeloženého kódu a debugger v prostředí podobnému  Borland Pascalu. Obě verze jsou dvojjazyčné: za běhu můžete přepínat mezi češtinou a angličtinou.

Karel 98

Tato verze od Tomáše Holubce je zřejmě jako jediná placená: single licence je za 290 Kč, školní multilicence pak za 590 Kč. Ke stažení je k dispozici i učebnice jazyka v HTML. Instalační archiv ZIP omezené demoverze má velikost 139 kB.


Karel od VSSoft

Tato implementace od VS SOFT Computer service je až příliš jednoduchá, ale funkční: instalační archiv ZIP má velikost 208 kB. Autor nabízí i verzi pro Linux.


Karel 3D pro Windows

Implementace slovenského původu od Lubomíra Košúta patří také k jednodušším, její instalační archiv má velikost 232 kB. Součástí je slušná nápověda, podivně ale vypadá systém nabídky…


Karel The Robot

Další tradiční verze Karla je dílem vysokoškolského profesora Dr. Duane Bucka z Otterbein College v americkém státě Ohio. S tradičním názvem Karel The Robot je využívána ve výuce programování i na dalších školách. Instalační soubor pro MS Windows 95 a vyšší má 2 MB, vlastní složka aplikace má po instalaci velikost 834 kB.


Knobby´s World

Tahle verze, kterou vyvinuli Glenn D. Blank, Jesse Thilo a Wei z Lehigh University pro knihu The Universal Computer: Introducing Computer Science with Multimedia, mi moc nechodila, ale možná jsem už z řady Karlů ztrácel koncentraci: instalační soubor o velikosti 1,5 MB nainstaluje dvě verze pro MS Windows 9x a 3.1.


Karel J. Robot

Další z řady akademických implementací jazyka Karel J. Robot týmu ve složení Joseph Bergin, Mark Stehlik, Jim Roberts a Richard Pattis (Pace University) pro multiplatformní prostředí Java Run Time má instalační archiv ZIP o velikosti 79 kB. Prostředí aplikace je až příliš strohé, ale funkční.


Karel ++ World

Tato verze pro 32bitové MS Windows pochází ze stejné „stáje" jako předchozí starší Karel J. Robot, ale napsali ji Adrian Iley a Josh de Cesare v Borland C++ v5.2. Instalační archiv má 753 kB. 

Ani tento doplněný přehled implementací jazyka Karel pro osobní počítače není úplný. Stáhnul jsem si ještě několik dalších verzí, které se vůbec nerozběhly, a hledání příčiny by nebylo pro naše účely efektivní. Pro české školy je důležité, že českých on-line i off-line variant je hodně a existuje i dostatek výukových materiálů. A připomenout musím i existenci další várky verzí Karla pro PDA všeho druhu…



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.