Jan Polzer: Přehled správců souborů

pondělí 5. dubna 2004 ·

Onehdy se na České škole ostře debatovalo, jaký kancelářský balík je nejlepší pro školní využití. A stejně jako neexistuje pouze MS Office, neexistuje pouze Průzkumník, ba ani jen Total Commander. Opět tedy přinášíme přehledový článek o „alternativních řešeních", tentokrát na poli správců souborů.

Každý, kdo pracuje s počítačem, se nevyhne drobným činnostem se soubory, jako je jejich kopírování, přesouvání nebo mazání. S postupem času však souborů a složek přibývá a orientace v nich se stává stále složitější. Nastává čas použít specializovaný program – souborový manažer.

Snad nejznámějším správcem souborů byl Norton Commander. Poprvé zavedl klasický vzhled souborových manažerů – dva modré svislé panely. Způsob práce v takovém prostředí byl velmi rychlý a účinný. Již v dobách operačního systému MS-DOS se tento program snažila napodobit celá řada konkurentů, ať již komerčních nebo volně šiřitelných. Pro ilustraci uvedu například Volkov Commander, DOS Navigator nebo český produkt M602. S příchodem operačních systémů, pracujících v grafickém režimu, však jeho popularita klesala, až program téměř upadl v zapomnění.

Windows sama o sobě mají vestavěného správce souborů – Průzkumníka. Zvládnutí tohoto nástroje patří k základním dovednostem v operačním systému. Bohužel práce v něm není až na výjimky příliš příjemná, například se nehodí pro složitější přesuny souborů.

Kvůli nedokonalostem Průzkumníka stále více získával na popularitě Windows Commander, který byl k dispozici již pro stará Windows 3.11. Dnes jej pod jménem Total Commander používá většina pokročilých uživatelů Windows.

Existují však i jiné možnosti. Často se například setkáte s českým Servant Salamanderem. Většinou ale narazíte na jeho starší, volně šiřitelnou verzi. Pokud za každou cenu chcete správce souborů se dvěma panely, který je zdarma, zkuste Turbo Navigator. Obsahuje sice minimum funkcí, ale pro jednodušší práci dobře poslouží.

Prosadit se snaží také produkt s názvem FAR, který však pracuje pouze v textovém režimu pod spuštěnými Windows. Kombinace textového režimu a grafiky ale uživatelům systémů od Microsoftu nemusí vyhovovat.

Přes dílčí výhrady má Průzkumník z MS Windows i některé dobré vlastnosti. Podporuje přetahování souborů z jednoho okna do druhého a hlavně dokáže vytvářet jejich náhledy. Tato vlastnost a také jeho integrace s webovým prohlížečem se přenáší i do jiných operačních systémů. Například linuxové prostředí KDE obsahuje podobný nástroj – Konqueror. Nicméně většina uživatelů Linuxu sáhne buď po příkazové řádce nebo skvělém správci souborů Midnight Commander. Pracuje sice v textovém režimu, avšak na Linuxu je situace zcela jiná, jeho osud zajisté nebude podobný správci FAR. V KDE naleznete i správce souborů využívající rozhraní dvou panelů. Jsou to například KCommander nebo oblíbený Krusader.

Který si vybrat?

Před výběrem vhodného správce si ujasněte, zda potřebujete speciální funkce. Při koupi dražšího produktu dostanete například vestavěného FTP klienta nebo možnost přenášet data mezi dvěma počítači, aniž byste museli mít instalovanou síťovou kartu. Často si nebudete muset pořizovat další nástroj pro práci s archivy.

Čeština nehraje příliš velkou roli, neboť většina programů má standardní ovládání pomocí klávesnice, na které si rychle zvykne i nováček. Všechny komerční programy mají k dispozici zkušební verzi. Pokud toto řešení nemáte příliš rádi, přeorientujte se na operační systém Linux, nebo zůstaňte u Průzkumníka. Možná zjistíte, že vlastně není tak špatný. Ovšem kvalitní správce souborů se určitě vyplatí.

Bodové srovnání:

Název Vzhled Podpora FTP Podpora archivů Nároky na počítač Cena Výsledné hodnocení
Total Commander 6 10 10 10 8 5 8,6
Konqueror 3.1.4 7 9 9 7 10 8,4
Krusader 7 9 9 7 10 8,4
Průzkumník XP 8 9 7 7 10 8,2
Midnight Commander 3 9 9 10 10 8,2
Servant Salamander 7 5 10 10 6 7,6
Turbo Navigator 9 0 9 10 10 7,6
Far 1.70 beta 5 3 9 10 10 6 7,6
EF Commander 3.85 lite 9 0 0 10 7 5,2

Total Commander 6 
www.totalcommander.cz
Výborný

Total Commander je v současné době asi nejoblíbenější souborový správce. S nástupem 32b Windows získal obrovskou popularitu a na mnoha počítačích plně nahradil Průzkumníka a úplně vytlačil klasické dosové manažery. Základ tvoří klasické dva panely s náhledy na soubory a složky. Program známý dříve jako Windows Commander umí komunikovat s FTP serverem, můžete tak anonymně i pod svým jménem nahrávat či stahovat soubory ze složek na internetu. Další specialitou je komunikace mezi dvěma počítači pomocí propojení kabelem na paralelním portu. Stačí mít spuštěný Total Commander na obou stranách. Program dovede pracovat s velkým množstvím archivů, s nimiž můžete zacházet jako s běžnými složkami. Soubory můžete také do několika různých typů archivů zálohovat. K programu naleznete na internetu spoustu doplňkových modulů, které rozšiřují jeho funkce. Příkladem je modul pro prohlížení linuxových balíčků RPM. Total Commander je samozřejmě v češtině. Neregistrovaná verze je omezena pouze zobrazením informace o registraci při spuštění.

+ podpora FTP
+ možnost propojení počítačů
+ doplňkové moduly
- občas problém se sítí
- nároky na počítač
cena: 1 440 Kč vč. DPH


Průzkumník XP

www.microsoft.cz  
Velmi dobrý

Tento program je součástí operačního systému MS Windows již od uvedení jeho 32b verze, tedy Windows 95. Zejména uživatelé, kteří dříve pracovali s dosovým Norton Commanderem, si jej nikdy příliš neoblíbili. Jeho základ tvoří okno se seznamem souborů, zastoupených jejich ikonkami. Na levé straně je možné zobrazit stromovou strukturu složek. Současná verze ve Windows XP sice doznala několika změn, avšak styl ovládání zůstává stejný. Se soubory pracujete jako s objekty v jiných programech, kopírování provádíte pomocí schránky Windows. Výhodná je podpora metody táhni a pusť, která vám značně usnadní kopírování a přesunování souborů. Pro mnoho uživatelů zůstala utajena jeho funkce jako FTP klienta. Průzkumník dovede zobrazit soubory ve formě malých náhledů, pokud je v systému instalován jejich příslušný program. Pokud v Průzkumníku zadáte internetovou adresu, zjistíte, že najednou pracujete v Internet Exploreru, což je výsledek jeho integrace do Windows.

+ zdarma (resp. v ceně Windows)
+ jednoduché ovládání
+ provázanost s internetem
- nevyhovuje pro náročnější aplikace
- podpora pouze zip archivů
- klávesové zkratky
cena: zdarma (součást MS Windows XP)


Servant Salamander

www.altap.cz  
Velmi dobrý

Poměrně dlouhou historii má i tento známý správce souborů, který je vyvíjen zhruba od poloviny devadesátých let. Základem Servant Salamanderu je klasické rozhraní dvou svislých panelů. Zajímavostí je, že dovede pracovat také se systémovým registrem, jako by se jednalo o soubory a složky. Zajímavostí je podpora mobilních zařízení, jako jsou kapesní počítače a telefony. Program je rozšiřitelný pomocí zásuvných modulů, z nichž je velké množství obsaženo přímo v instalaci (databázový prohlížeč, prohlížeč obrázků, nástroje pro práci s archivy ad.). Jádro programu je tedy poměrně malé. Salamander neumožňuje připojení k FTP serveru jako k běžnému disku, nicméně jeden ze zásuvných modulů poskytuje funkce vyhledávání souborů na zvolených FTP serverech. Pro uživatele pracující s dokumenty z různých platforem bude užitečná funkce konverze znakové sady souboru. Propracovaná je tvorba uživatelských příkazů, u českého produktu je nezvyklá absence češtiny. Starší verze programu je zdarma.

+ rozšiřování pomocí modulů
+ podpora sítě
+ uživatelské příkazy
- podpora FTP
- čeština
- možnost propojení počítačů
cena: 793 Kč vč. DPH


Turbo Navigator

www.turbonavigator.com  
Velmi dobrý

Turbo Navigator je poměrně málo známý volně šiřitelný správce souborů. Neobsahuje žádné speciality, slouží skutečně jen pro práci se soubory. Zajímavě jsou zpracovány statistiky zaplnění disků nebo složek. Program obsahuje funkce pro připojení disku do složky. Soubory je možné zakódovat pomocí speciálního algoritmu. Pro kopírování velkých objemů dat na diskety můžete využívat funkce pro rozdělení a spojení souborů. Nenajdete zde typický panel s tlačítky pro manipulaci se soubory, fungují však klasické klávesové zkratky, známé již z dob Norton Commanderu. Přestože zde funkcí není mnoho, ty zbývající jsou velmi dobře propracované. Například dialog pro smazání souboru má sedm různých předvoleb. U každé funkce je možné definovat dodatečný filtr pro soubory, na kterých se provede vybraná akce. Program je bohužel k dispozici pouze v angličtině. Získat jej můžete téměř z každého zdroje freewarových programů. Bez problémů pracuje ve všech verzích Windows.

+ zdarma
+ propracované funkce
- množství funkcí
- čeština
- podpora FTP
cena: zdarma



Jan Polzer

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.