Jiří Zounek: Encyklopedie světové architektury

pátek 2. dubna 2004 ·

Často můžete slýchat názor, že knihy převedené do elektronické podoby nemají význam, protože nevyužívají všech možností multimédií. To je jistě pravda, nicméně existují knižní tituly, jejichž převedení do elektronické podoby smysl má a výsledkem pak je zajímavý titul, který stojí za pozornost.

K takovým produktům patří Encyklopedie světové architektury, jejíž tištěnou verzi vydalo nakladatelství Baset a na její elektronické podobě se spolupodílela firma Langmaster.


Vstupte nejenom do dějin

Doba od vložení cédéčka do mechaniky počítače až po začátek studia dějin architektury je velmi krátká. Stačí postupovat podle pokynů a brzy se na monitoru objeví úvodní obrazovka, která slouží jako rozcestník, který vás nasměruje nejenom do dějin architektury.

Části nazvané Obsah encyklopedie, Fulltextové hledání a Rejstříky budou využívat ti, kteří se potřebují rychle zorientovat v obsahu encyklopedie a hledají konkrétní informace. Snadno se tak dostanou k jednotlivým heslům, obrázkům či položkám.


Důvěřuj, ale prověřuj!

Sekce Průvodce světem architektury naopak nabízí přístup k heslům zaměřeným na obecný výklad o teorii a historii architektury. Průvodce se skládá ze čtyř podkapitol (Základy teorie architektury, Urbanismus, Dějiny světové architektury a Základy stavebního umění), které jsou označeny čísly 1 až 4.

Tato část je zpracována jako text, který je určen k výukovým účelům, proto se v něm autoři snažili dodržet některé didaktické zásady – například se ve výkladu postupuje od obecného ke konkrétnějšímu nebo od jednoduššího ke složitějšímu. Číslování kapitol jasně naznačuje postup studia.V první podkapitole se uživatel seznámí se základními pojmy z oblasti architektury, kdežto v poslední se dočte už o konkrétních stavebních konstrukcích nebo stavebních materiálech. Má-li však tento oddíl fungovat jako výuková část titulu, pak chybí nějaký způsob ověření znalostí.


Od katedrál po vily a domy

Pokud se chcete dočíst něco o japonské, byzantské, barokní či rokokové architektuře, poklepejte na část nazvanou Co vás zajímá. Najdete zde poměrně mnoho informací rovněž o pyramidách, chrámech, hradech, ale i architektuře 20. století (např. hi-tech architektura, kubismus aj.).

Potřebujete-li z nějakého důvodu vidět jenom obrazové materiály, můžete zvolit část Co chcete vidět? V ní jsou jednotlivé obrázky seřazeny do několika skupin, jako například Architektura českých zemí a Slovenska, Katedrály, Pevnostní prvky nebo Vily a domy. U všech obrázků jsou uvedeny základní informace o zobrazeném objektu či architektonickém prvku, u některých bych však uvítal obsáhlejší popis.


Bez pramenů ani ránu

Poslední sekcí na úvodní obrazovce, o které se chci zmínit, jsou Prameny, což je seznam literatury vztahující se k tématu encyklopedie. Jedná se o relativně rozsáhlý seznam, v němž sice bibliografické záznamy neodpovídají české normě, zato v mnoha případech přinášejí i poznámky, jakým konkrétním tématům jsou díla věnována. Dlužno podotknout, že jde o seznam vskutku reprezentativní, v němž nechybí žádné významné české ani zahraniční publikace.


Encyklopedie užitečná i bez počítače

Texty jednotlivých hesel svým rozsahem odpovídají požadavkům a očekáváním spojovaným s tímto typem publikací – rychlá a stručná informace o nějakém jevu, procesu či události. Za výhodu elektronické verze lze považovat provázání hesel prostřednictvím hypertextových odkazů a dále jejich doplnění typicky jedním, ale i více obrázky, čímž se zvyšuje názornost výkladu (obrázky lze zvětšit i na celou obrazovku). Encyklopedie nabízí standardní funkce pro práci s textem hesla – můžete si vytisknout nebo zkopírovat celé heslo, případně si vybrat jen jeho část; stejně je tomu u obrázků. Zejména posledně jmenované vlastnosti titulu rozšiřují využití Encyklopedie architektury i mimo dosah počítače.


Obklopeni architekturou

Pokud rádi cestujete a obdivujete přitom mnohé architektonické skvosty doma i v zahraničí a rádi byste se dozvěděli o viděném něco více, pak Encyklopedie světové architektury představuje dobrý, přehledný a názorný zdroj informací. Svoje místo má tento titul samozřejmě ve školách, kde může podpořit výuku mnoha způsoby.


Minimální konfigurace:
Windows 95, procesor Intel Pentium 90 MHz, RAM 32 MB, grafika 800 × 600 × 16 b, mechanika CD-ROM (16×).
Cena: 755 Kč vč. DPH

Původní článek vyšel v časopise Computer.



Jiří Zounek

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.