Jaroslav Vyoral: Nový desktop management system OptimAccess 9

čtvrtek 9. října 2003 ·

Firma Sodat Software se rozhodla radikálně zasáhnout do svého známého produktu OptimAccess, který definitivně opustil podobu ochranného systému a stal se z něj komplexní systémový správce. Byly vylepšeny jeho funkce a přidán nový modul NetHand, který doplňuje již tradiční Computer Audit, WorkSpy, Standard, Extension a Remote Control.

Ještě robustnější

Radikálních změn doznal modul Computer Audit. Ke sledování a evidenci softwarového vybavení přibyla možnost sledování a také evidence hardwaru.

Zjišťování stávajících nebo nových součástí zajišťuje softwarový či hardwarový scan, po jehož ukončení lze vytisknout kompletní sestavy všech položek.

Mezi novinky patří pokročilá editace záznamů, kde si můžete zadat počet licencí i časově omezených programů. Lze sledovat softwarové vybavení přidělené na určitou pracovní stanici.

Novinkou je též Správce balíků, v němž najdete knihovnu přednastavených softwarových balíků, v níž se vyskytují všechny běžně používané programy typu MS Office nebo Adobe Photoshop. Správce balíků též umožňuje vyhledávání duplicitních souborů.



Výkonnější špión

Modul WorkSpy, jehož hlavním úkolem je sledovat pracovní činnost zaměstnanců, se rozrostl o rozšíření nastavení tzv. alertů. Jde o výstražná upozornění, která se dají přiřadit jakékoli činnosti. Logicky počínaje souborovým systémem: čtením, zápisem, mazáním a konče sledováním připojováním zařízení k portům USB.

Výborně zde funguje filtrace sledování návštěvnosti internetových stránek, otevírání e-mailových příloh, stahování souborů, komunikace v intranetu i na internetu. Sledovat lze prakticky cokoli: uživatele, jednotlivé stanice, cesty, soubory nebo třeba i cesty.

Zajímavým vylepšením je možnost sledovat provoz síťové karty v grafickém provedení a konečně dokonalejší grafická podoba výsledných logů. Konečně bude sledování zaměstnanců trošku příznivější.


Velký bratr?

V deváté verzi se objevil modul pro vzdálené sledování pracovní stanice s příznačným názvem NetHand. S tímto modulem můžete převzít stanici, kde můžete následně distribuovat software, či provést rychlou kontrolu uživatele. Při převzetí lze bez problémů používat klávesové zkratky a pracovat se schránkou. Zatížení hostitelského systému je minimální. Na počítačích i s relativně slabšími procesory (400 MHz) uživatel nepozná, že mu někdo doslova nahlíží přes rameno.

Absolutní novinkou je správa uživatelů OptimAccessu. Jsou tři typy: R1, R2, R3. První má právo pouze vyhodnocovat nasbírané informace. Druhý má stejná práva jako první, ale navíc může nastavovat lokální stanice, a uživatel R3 má stejná práva jako předchozí a může spravovat celou síť.

Produkt OptimAccess přináší s každou verzí svým uživatelům něco nového, a tak se z něj stává vyzrálý program, který ocení každý správce systému, jenž měl dosud problémy se zabezpečením dat a neukázněností pracovníků.


Podporovaný operační systém: Windows 95/98/Me/NT/2000/XP
Cena: podrobný ceník naleznete zde
Výrobce: Sodat software, Brno


Původní článek vyšel v časopise Computer.



Jaroslav Vyoral

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.