Pavel Nygrýn: Válka v Pacifiku

čtvrtek 1. listopadu 2001 ·

Firma Jimaz je u nás známá především ucelenou řadou Světová multimédia. Poslední novinkou, která se u nás objevila, je Válka v Pacifiku z produkce FlagTower, která může být atraktivním doplňkem i pro školní dějepis.

Zhasněte, promítáme

Cédéčka FlagTower mají poměrně zvláštní zpracování a ovládání. Namísto propracované a navzájem propojené encyklopedie usilují spíše o „filmový“ přístup. Postupně tak před vámi defiluje hlavní tok vyprávění, doprovázený ilustracemi a filmy. V každém hlavním příběhu můžete přepnout na několik vedlejších a z nich teprve na textové podrobnosti.

Grafika je zpracována snad až příliš umělecky, takže pokud očekáváte například bohatou fotogalerii, budete asi zklamáni. Vzájemně se prolínající obrázky totiž slouží pouze jako ilustrace čteného slova.

Pokud je v určité kapitole více stránek, případně obsahujetechnické podrobnosti, objevují se přímo v obraze navigační prvky. Pokud vám tento způsob prohlížení cédéčka nevyhovuje, můžete využít rejstřík, z něhož lze vybírat podle několika kritérií.


Nejen zbraně

Na pacifickém bojišti se v průběhu druhé světové války odehrávaly prakticky všechny konflikty Japonska a USA, které vyvrcholily svržením bomb na Hirošimu a Nagasaki. Autoři cédéčka se však nezaměřili pouze na samotný válečný konflikt. Velkou část věnovali také širším souvislostem. Motivy a situace vedoucí k válce jsou téměř samozřejmostí, kapitola věnovaná odrazům války v médiích je ale velmi dobrá. Najdete zde především odraz konfliktu ve filmu, a to nejen americkém, ale také japonském.

Čtený komentář kromě faktografických údajů představuje také vzájemné vztahy velmocí, průběhy vítězství i porážek. Pokud si cédéčko necháte puštěné od začátku do konce, uděláte si velmi přesnou představu o příčinách porážky Japonska v tomto konfliktu.

Encyklopedii nezahazujte

Velmi expresivní zpracování má kromě nesporných předností i nevýhody. Klasických encyklopedických údajů zde najdete jenom poskrovnu. Minimálně by se hodila přehledná časová osa konfliktu nebo podrobnější a kompletnější údaje v sekci Vojenská technika. Obsah je poměrně málo provázán aktivními odkazy.

Největším problémem je ale nefunkčnost cédéčka v systému Windows 2000 a NT. Může za to pravděpodobně zabudovaná ochrana proti kopírování, kvůli níž se cédéčko v těchto systémech odmítne spustit. Bohužel nepomůže ani pokus přesvědčit program, že pracuje pod Windows 9x. Lokalizace do češtiny je již tradičně kvalitní.

Vydal: Jimaz, Praha
Cena: 790 Kč
Minimální konfigurace: PC 486, operační paměť 8 MB, rozlišení 640 × 480, 256 barev, CD-ROM, myš, zvuková karta, operační systém Windows 3.11/95/98/ME.


Vyšlo v časopise Computer.

Pavel Nygrýn

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.