Milan Hausner: Dětský multimediální svět zná své vítěze

úterý 5. června 2001 ·

Soutěž o nejlepší multimediální produkt pro děti je součástí zlínského filmového festivalu a stojí za to podívat se ni podrobněji. Vítěz si svoji cenu odnesl bezpochyby zaslouženě, nicméně celkový stav současné produkce není nejlepší.

Soutěž “Český dětský multimediální svět”, která tvoří součást letošní soutěže o nejlepší multimediální produkt (www.bestcm.cz), byla vyhlášena v průběhu konání 41. mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež. Na přidruženém semináři Děti a reklama, v Baťově vile ve Zlíně, byla udělena hlavní cena v této kategorii.

Prezentace výsledků na tak významném fóru sklidila zaslouženou pozornost tisku i veřejnosti a je velmi dobrou předzvěstí, že české firmy budou tomuto “klání” napříště věnovat větší pozornost, než tomu bylo doposud v minulých ročnících a koneckonců i letos.

Přehled děl zastoupených v soutěži:

Učíme se s Ferdou - Matematika 1. Třída
Učíme se s Ferdou - Matematika 2. Třída
Diktáty s piráty
Alík - než půjde do školy
Jablko
Hrajeme si s parapletem


Vítězné Jablko

Nositelem nejlepšího díla v rámci kategorie Dětský multimediální svět se stala firma Multimedia Art za produkt Jablko. Jeho internetovou podobu najdete na www.jablko.cz. Jablko vychází více než dva roky pravidelně na CD-ROMu jako příloha počítačového časopisu CHIP. Proč právě tento produkt?

Komise jej ocenila pro jeho nekomerční zaměření a dlouhodobou, cílenou práci s tématy, které mohou dětské uživatele přitáhnout ke smysluplnému využití počítače nejen jako herního nástroje. Více než dvouleté vydávání tohoto multimediálního „časopisu“ tak přineslo zasloužené ocenění. Ostatně, kombinace off-line produktu na CD-ROMu a on-line verze na internetu je vždy dobrým základem pro výukové a vzdělávací prostředí (byť off-line verze se v tomto případě příliš neliší od té internetové).

Stejnou cestou šel i druhý oceněný titul Alík, jehož síla je především v internetové podobě. Na webové stránce www.alik.cz lze především ocenit její grafickou podobu a také počet “kamarádů”, kteří zde klábosí. Je třeba podotknout, že právě on-line chat na této stránce v mnohém zastiňuje i slavnější www.majaky.cz. Alík má všechny přednosti moderního serveru, který láká děti k internetu, přesto by i tomuto webu slušela výraznější tématická pestrost.

V těsném závěsu zůstal projekt “tmavomodrého” Zdeňka Svěráka Hrajeme si s parapletem. Jeho velkým přínosem je především humanitární zaměření: CD-ROM se snaží odlehčenou, zábavnou formou ukázat zdravým dětem svět jejich handicapovaných vrstevníků. 60  % zisku z prodeje je navíc věnováno Kontu Paraple na podporu těchto dětí. Bohužel, internetová prezentace je málo dynamická na to, aby mohla děti přilákat svým obsahem. Nicméně CD-ROM je velmi zdařilý a nízká cena 199 Kč by leckoho mohla ponouknout k záslužné koupi. I takto můžeme pro integraci handicapovaných něco udělat - a také pro lidské vzdělání svých dětí či žáků.


Česká multimédia stále pokulhávají

V tomto roce bylo zřejmé, že pro úspěšnost produktu je dnes propojení off-linového média (CD-ROM) a internetu nezbytnou podmínkou. Právě nemožnost aktualizací byla významným důvodem, proč se běžná CD nedostala na stupně vítězů

Celkově však musím poznamenat, že český dětský multimediální svět (nyní jako celá produkční oblast) povážlivě stagnuje. Snad je to i tím, že trh je u nás malý a výroba kvalitních multimediálních titulů je velmi nákladná. Velké společnosti se dětskými produkty prakticky nezabývají a jejich výroba je spíše koníčkem několika českých „mohykánů”.

Úroveň letošním českých titulů pro děti však pokulhává nejen za minulými roky, ale také za produkcí evropskou, bohužel včetně Polska a dalších východoevropských zemí. Chybí nápady, grafika je poplatná současné módě. Projekty jsou většinou dílčího charakteru a nepřináší mnoho nového. Hlavním přínosem titulů by měla být specifická uživatelská hodnota, vyplývající z plného využití multimediálního potenciálu – to se přece produkt odlišuje od těch klasických. A tady, přiznejme si, letošní tituly příliš důvodů k radosti neposkytly.

Nezbývá než doufat, že nástup Státní informační politiky ve vzdělání umožní, aby se některé nápady učitelů, kterých jsem již viděl celou řadu, staly součástí podobných přehlídek. Určitě by to nebylo na škodu.

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.