Ondřej Neumajer: Sledování počítačů v síti – Velký Bratr naslouchá

úterý 15. května 2001 ·

V životě správce školní počítačové sítě nastanou někdy okamžiky, kdy je potřeba zjistit, které počítače jsou právě na škole zapnuty. Pomocí serverových nástrojů lze sledovat momentálně připojené uživatele, ale to nemusí být přesné. Pomůže vám freewarový prográmek příznačně nazvaný Big Brother.

V životě správce školní počítačové sítě nastanou někdy okamžiky, kdy je potřeba zjistit, které počítače jsou právě na škole zapnuty. Pomocí serverových nástrojů lze sledovat momentálně připojené uživatele, ale to nemusí být přesné.

Někteří uživatelé totiž nemusí být k serveru přihlášeni a přitom s počítačem pracují. Takovému správci pak nezbývá nic jiného nežli využít přítulnosti příkazové řádky a na příslušný počítač vyslat tzv. ping. Pokud chcete mít neustálý přehled o využívání všech počítačů na škole, doporučuji používat prográmek malé velikosti a velkého jména – Big Brother. Jeho instalační velikost je pouhých 150 kB a ještě více potěší fakt, že se jedná o freeware.

Program funguje velmi prostě. V uživatelem zadaných intervalech si „osahává“ počítače, jejichž činnost má kontrolovat. V případě zapnutí či vypnutí některého stroje vydá výstražný zvukový efekt či spustí nějaký externí program. Díky přehlednému grafu je možné zjistit historii aktivity každého sledovaného počítače i zpětně. K zjištění dlouhodobější historie nejlépe poslouží možnost „logování“ všech změn stavů do souboru.

Jednotlivé počítače je možné pro přehlednost řadit hierarchicky do skupin a kopírovat tak skutečnou topologii školní sítě. Big Brother po instalaci umístí svého zástupce do Příslušenství (Accessories) a sám sebe může schovat do „system traye“ (soubor ikonek běžících programů na pozadí v pravém dolním rohu pracovní plochy), a tak uživatele neruší při běžné práci.

Programu lze některé vlastnosti vytknout. Ovládání není zcela intuitivní a ideální – například při mazání nastavení konkrétního počítače program nevyžaduje potvrzení. U moderních počítačů s aktivní službou Wake Up On Lan dochází při pokusu o zjištění jejich stavu k jejich spuštění (pokud jsou vypnuty). To však není chyba programu, ale spíše důsledek použité metody. Poprvé mě tato vlastnost skutečně překvapila. Pracoval jsem na jednom počítači v počítačové učebně a najednou bez mého zjevného popudu začaly hučet větráky ostatních strojů a poštěkávat disketové mechaniky při snaze o bootování. V tom okamžiku jsem začal chápat častá slova administrátorů o počítačové duchařině.

Přesto se jedná o malého zdařilého pomocníka, který nevyžaduje nutnost instalování dalších komponent na sledovaných počítačích. Příznivci konspiračních teorií si Big Brother (případně i jiné prográmky) mohou stáhnout z http://www.klever.net.



Ondřej Neumajer

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.