Jan Marintz: Dvacátý týden: Ministři školství chtějí studentům otevřít Evropu

pondělí 21. května 2001 ·

Zatímco Eduard Zeman se připravoval na dvoudenní ministerskou konferenci o vysokém školství, o kousek dál se stínová vláda ODS definitivně dohodla, že mu školský zákon nepodpoří … Pravidelný přehledový článek o událostech ve školství.

  • Kdo by chtěl chodit do školy v Afghánistánu, musel by od minulého týdne nosit na hlavě turban, který je podle nejnovějšího nařízení islámského vládního hnutí Taliban povinnou školní pomůckou. Nařízení nosit pokrývku hlavy však platí i pro učitele, kteří se, chudáci, nesmí dokonce ani oholit a nosit sako a docela obyčejné kalhoty. V afghánských školách zrušili i takové nemravnosti jako je promítání filmů a hudební výchova, které jdou proti Koránu.

  • Dokladem, že se smutné události nevyhýbají ani českému školství, se stal začátek minulého týdne, kdy po pádu z okna podlehla smrtelnému zranění jednapadesátiletá učitelka mateřské školy v Pardubicích, když se snažila dětem podat ze střechy zapadlý míč.

  • Výbušná situace přetrvává stále na slovenských školách. Ani sedmiprocentní zvýšení mezd, o kterém minulý týden rozhodl kabinet premiéra Dzurindy, neuspokojilo slovenské učitele, kteří hrozí stávkami a posunutím maturit a přijímaček na vysoké školy, jestliže jim vláda od června nezvýší tarifní mzdu o 30 procent.

  • Stejně tak stávkují už třetí týden za zvýšení platů venezuelští učitelé, ale a stále bez úspěchu. Ministr školství Héctor Navarro stávku označil za ilegální a za trest nařídil vyučování i v průběhu prázdnin.

  • Česká Učená společnost ocenila v pondělí na Pražském hradu šest učenců a čtyři studenty za jejich badatelskou práci, ale podle Pavla Hobzy si prý politické špičky našich vědců příliš neváží a projevují o ně okázalý nezájem. Na zasedání totiž nepřišel ani jeden z pozvaných představitelů státu, ale ono se to za rok určitě zlepší, protože před volbami je docházka státních potentátů na různé tábory lidu vždycky brilantní.

  • Zajímavou taktiku zvolili před nadcházejícími červnovými volbami liberální demokraté ve Velké Británii, kde je údajně nejvyšší úroveň negramotnosti ze všech evropských zemí. Vůdce liberálů Charles Kennedy uchvátil voliče slibem, že zvýší daně, sníží počet žáků ve třídách, získá více učitelů a zruší zbytečnou školskou byrokracii. Nás podobné sliby čekají za rok, kdy opět bude naše školství tou nejvyšší prioritou pro většinu českých politiků.

  • Po Olomouci se také Plzeňský kraj naštval a hodlá žalovat ministerstvo školství, že omezuje kraje v nakládání s majetkem škol a porušuje tak zákon. Na Plzeňsku si to ale třeba ještě rozmyslí, protože návrh na podání žaloby a ústavní stížnosti musí ještě schválit krajští zastupitelé na svém zasedání koncem května v Domažlicích, a pak sa hukáže, Lomikare!

  • Pokus o vytvoření rekordu v jednodenním nepřetržitém cvičení aerobiku v úterý zahájilo třicet studentek Vojenské vysoké školy ve Vyškově. "Scházíme se pětkrát v týdnu, a tak jsme si řekly, že uděláme nějakou akci, na kterou se nezapomene a bude zapsána do Guinnessovy knihy rekordů," sdělily vojenské aerobistky před zahájením celodenních manévrů a potom prý cvičily do bezvědomí až do středečního rána. Aerobik je určitě tou nejlepší přípravou pro účast našich vojsk v některém válečném konfliktu. Je to levnější než nákup nadzvukových letadel - stačí mít jen cvičky a cvičební úbor, a hurááááá do boje!

  • Radostně do akademického života vstoupili ve středu ve Zlíně, kde první rektor Petr Sáha převzal od náměstka ministra školství insignie a dekret o vzniku Univerzity Tomáše Bati.

  • Po skandálu s přijímacími zkouškami v minulém roce se do Guinnessovy knihy rekordů zapsala ve středu opět pražská právnická fakulta, kde někteří studenti posledního ročníku už předem znali vzorové řešení klauzurních prací z ústavního práva. Pražská policie znovu pátrá po neznámém pachateli, který vynáší fakultní materiály, poté co již předchozí týden znovu otevřela dva roky starou korupční aféru, po níž musely být přijímací zkoušky opakovány.

  • Ve čtvrtek ráno žáci místní základní školy v Liběchově na Mělnicku probírali zakládání požárů a cvičnou evakuaci objektu, do které se se zápalem zapojili i místní hasiči, kteří si zase opakovali zachraňování lidí z vyšších pater. Evakuace dětí ze školy prý trvala jen dvě minuty. Nejspíš proto, že podobná cvičení zde pořádají žáci a hasiči zhruba čtyřikrát do roka. Opakování je prostě nejen matkou moudrosti, ale i rychlosti.

  • Úplně jiná soutěž probíhala v Libohošti na Benešovsku, kde středoškoláci z celé republiky soutěžili o titul nejlepšího ekonoma.

  • Od čtvrtka do neděle v Praze v probíhal studentský divadelní festival Zlomvaz, jehož diváckou cenu si odvezli nakonec do Bratislavy. Studenti na něm vybrali více než 47.000 korun ve prospěch Nadace Kapka naděje, které pomohou oddělení dětské onkologie v nemocnici v Praze-Motole.

  • Ve čtvrtek navečer se v Praze na Malé Straně sešla stínová vláda ODS, která rozhodla, že při prvém čtení nový školský zákon rozhodně nepodpoří. Stínový ministr školství Jaroslav Zvěřina dokonce prohlásil, že si naopak na školský zákon pořádně posvítí. Vzhledem k tomu, že podobný názor mají i lidovci a unionisté, začíná být osud zákona asi zpečetěn. Ale kdo ví, poslanci již nejednou překvapili …

  • Stejně urputný boj, jaký čeká Sněmovnu, zažila ve čtvrtek Právnická fakulta Univerzity Palackého při volbách nového děkana, jejíž senát nového šéfa nakonec nezvolil. Oba kandidáti totiž získali stejný počet hlasů a Akademický senát musel volby odložit až na září.

  • Od pátku do soboty se v Praze konala dvoudenní konference ministrů školství členských států EU a kandidátských zemí o vysokých školách. Idylu před konferencí narušili zástupci Studentské komory Rady vysokých škol, protože vyzvali českou vládu, aby uvolnila v dalším rozpočtu 6  % HDP na školství a splnila to, co kdysi slíbila. Pak se už jen debatilo o rozvoji vysokých škol v Evropě a Boloňské deklaraci, která by měla sjednotit vysokoškolské vzdělávání a zavést více bakalářských programů. V poledne přijal předseda vlády Miloš Zeman francouzského ministra školství Jacka Langa, který se také odpoledne sešel s Eduardem Zemanem. Ten musel být ale dost smutný. Prachy v prachu, školský zákon u ledu a před námi volby a Evropa s rozevřenou náručí. Jestlipak se alespoň po socialisticku políbili?

Tak takhle veselý i smutný byl dvacátý týden v českém a světovém školství.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.