Milan Hausner: Pravidla chování žáka počátku informační éry

čtvrtek 8. března 2001 ·

Minulý týden zde vyšel článek zabývající se bezpečností dětí na internetu, zejména pak riziky jejich vzájemného seznamování na síti. Na naší škole již delší čas používame určitá pravidla pro pohyb na internetu, která se snažíme dětem vštípit. Žáci ovšem nejsou žádná neviňátka, a proto se týkají také možných škod, které mohou napáchat oni sami.


Pohyb dětí na internetu sebou nese nejen jejich možné ohrožení v realitě. V jistém smyslu je pro ně také nebezpečné, pokud si osvojí porušování základních pravidel. Je například až neuvěřitelné, jak je obtížné žáky přesvědčovat, že materiály uveřejněné na webu jsou chráněny autorským právem. Tím ovšem výčet problémů nekončí.

Na celém světě vznikají určitá pravidla, kterými by se děti či alespoň žáci ve škole měli řídit a na něž by škola měla dbát. Legislativní úprava dětského užívání internetu je ve vyspělejších zemích již diskutována a nepochybně dojde i k nám. Zcela určitě v ní budou poměrně přesně stanoveny povinnosti institucí umožňujících přístup dětí k internetu.

Zde jsou pravidla, která naše škola již využívá a které se snaží žákům vštěpovat:

    Buď opatrný
  • Pokud si na internetu povídáš s cizími osobami, buď velmi opatrný. Víš, kdo ti lidé opravdu jsou? Je vždy dobré, když máš své kontakty ověřeny rodičem, společnými známými nebo školou.
  • Neodpovídej na zprávy, ze kterých nemáš dobrý pocit, protože jsou neslušné, sprosté či výhružné. S takovým člověkem se dál již nebav. Okamžitě o tom informuj rodiče, učitele či alespoň dospělého, kterému plně důvěřuješ!
  • Neposkytuj žádné informace o sobě, jako třeba adresu, telefonní číslo, číslo kreditní karty svých rodičů, ani jméno školy. Neposílej nikomu svou fotografii, pokud ho osobně neznáš.
  • Buď maximálně opatrný při domlouvání schůzek s člověkem, kterého znáš jen z internetu! Pokud sis našel opravdového kamaráda, pak mu zcela jistě nebude vadit, když o takové schůzce budeš nejdříve informovat rodiče a poradíš se s nimi. Internet je virtuálním světem a mnozí lidé nemluví pravdu.

    Ověřuj si informace
  • Využívej internet jako pomůcku k získávání informací i pro studium. Internet je zdrojem nepřeberného množství informací; buď ale opatrný, ne všechny informace jsou pravdivé a potvrzené. Údaje si proto ověřuj z více zdrojů a nevěř první, na kterou narazíš.

    Respektuj soukromí
  • Číst cizí poštu nebo jiné soubory je přinejmenším neslušné. Ty přece také chceš mít své soukromí, do kterého ti nikdo nepoleze. Dopřej ho i ostatní.
  • Nepokoušej se dostat do cizích počítačů! Nepokoušej se pozměňovat cizí soubory! Hackování není sport, ale vážné porušení nejednoho zákona. Počítače často obsahují citlivé informace. Jak by ses cítil, kdyby se někdo naboural do počítače a změnil tvé známky? Vymazal tvé pololetní výsledky? Odpojil tvůj telefon?

    Respektuj autorská práva
  • Nekopíruj z internetu chráněné počítačové programy. Je to krádež! I duševní výtvor někomu patří. Když se tak nestane a budeš používat programy bez licence, porušil jsi zákon.
  • Nestahuj si žádné chráněné materiály, jako jsou knihy, časopisy nebo hudba, pokud si nejsi jist svolením autora nebo nakladatele. Pirátské nahrávání hudebních skladeb, které je dnes tak populární, je každopádně přestupkem. Vyhni se takovým činnostem.
  • I v tom případě, že jsi materiál získal z internetu legálně, nepředstírej, že je tvůj vlastní. Uvědom, že ke stejným zdrojům má na internetu přístup každý, a tak se o tvém prohřešku velmi snadno může dozvědět kdokoli. Neopisovat je však především záležitostí tvé cti.
    Chraň počítač
  • Předtím, než si cokoliv budeš z internetu stahovat do svého počítače, používej antivirový program. Co dokáže chřipka, určitě víš, a počítačové viry nejsou o nic lepší. Některé z nich mohou způsobit velké škody na tvém počítači i na mnoha dalších, se kterými jsi spojen v síti.


Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.