Jan Marintz: Dvanáctý týden: Plán zavádění internetu sklidil kritiku a učitelé mají nového krále

pondělí 26. března 2001 ·

Minulý týden byl událostmi bohatý spíše až na závěr. Školský výbor sněmovny zkritizoval plán realizace státní informační politiky ve vzdělávání, ale na oplátku podpořil Bílou knihu, Světová banka nám doporučila zavést školné a anketa Zlatý Ámos má svého vítěze… Přehledový článek o událostech ve školství.

  • Počátek týdne většinou nikdy nestojí za nic. Dokladem toho byla i pondělní reakce ministra školství na nedělní kritiku poslance Kalouska v diskuzním pořadu Sedmička, který si před nedávnem všiml, že ministr Zeman nazval víceletá gymnázia studiem pro elitu. Ministra zvedla ze židle stejně tak jeho nestoudná slova, že pro vládu není vzdělání právě rozpočtovou prioritou, neboť učitelům se sice zvýšily tarifní platy, ale naopak zase kleslo jejich osobní ohodnocení, takže “nula od nuly pošla”. V tomto bodu to jistě pan poslanec přehnal. A školský zákon prý předcházela déle než dva roky trvající veřejná diskuse, tak ať se do toho pan poslanec nemíchá a nedělá zbytečné vlny. Všechny připomínky k návrhu školského zákona přece zdůraznily, že je třeba rozhodnout a ministerstvo rozhodlo dát přednost inkluzi. Slovník cizích slov říká, že inkluzívní znamená uzavřený, zahrnující i posluchače, a tím by pan poslanec měl také zůstat i nadále, neboť jeho kritika je falešná, protože předchozí vlády na školství škrtily, škudlily a byly krkouni.

  • Oblíbenou kratochvílí předchozích ministrů školství bývalo ťukání na základní kameny a otevírání nových škol. Těch je ale dnes jako šafránu, a tak ministr školství musel vzít v úterý za vděk alespoň třídenní výstavou školních pomůcek Schola Nova 2001, kterou osobně navštívil v pražském Veletržním paláci. Na závěr doprovodného programu zde proběhla i konference na téma Internet do škol - a co s ním? Otázka dodnes zní v uších většiny vyděšených návštěvníků i po uzavření výstavy.

  • Školský výbor arkansaského parlamentu v americkém Little Rocku ve středu doporučil odstranit ze školních učebnic kapitoly o Darwinově evoluční teorii. Při parlamentním jednání se blýskl jeden republikán, když prohlásil: "Budeme-li to učit naše děti, začnou se i jako opice chovat." Něco na to možná je! Arkansaský výbor v rámci prevence žádá, aby se nevyučovalo o evoluci či určování stáří fosilií pomocí radioaktivního izotopu uhlíku. V knihách, které už jsou v oběhu, má učitel uložit žákům, aby si na okraj odstavců poznamenali vlastní rukou, že se jedná o chybnou teorii.

  • Počítače a Bílá kniha byly hlavním tématem čtvrtečního jednání českého sněmovního výboru pro vzdělání, na němž poslanci vyčetli ministerstvu školství, že nemá ponětí, jakou výpočetní technikou jsou dnes školy vybaveny. Výbor nakonec většinou hlasů konstatoval, že má "vážné pochybnosti" o připravenosti státní informační politiky ve vzdělávání a doporučil, aby ministr školství o stavu projektu informovat celou sněmovnu.

  • Školský výbor však na oplátku téhož dne podpořil Bílou knihu, kterou ocenili nejen zástupci levice, ale i pravice a středu. Odpor pravice k vládnímu návrhu školského zákona prý však trvá. V souvislosti s návrhem školského zákona, který sněmovna projedná v dubnu, ministr školství připustil, že opozice ho možná zamítne. "Od některých kolegů jsem slyšel, že školský zákon neprojde, kdyby byl zlatý," uvedl. Naopak školský výbor českého Senátu doporučil vrátit Sněmovně novelu vysokoškolského zákona, která má umožnit využití studia v placeném programu celoživotního vzdělávání i pro získání vysokoškolského diplomu.

  • Ministr školství uspořádal v pátek spolu se svým slovenským kolegou tiskovou konferenci o vzájemném uznávání vysokoškolských diplomů. Oba ministři si své vysokoškolské diplomy vzájemně uznali jako platné v prostorách malého zrcadlového sálu.

  • Téhož dne Světová banka doporučila České republice zavedení školného. Ve své zprávě upozornila, že počet studentů na vyšších odborných školách je proti západnímu školství přibližně třetinový a podíl vysokoškolských studentů činí pouze 12 procent oproti 23 procentům v západních zemích. Zavedení školného by podle banky mohlo tento stav zlepšit. Ministr Zeman ale řekl, že zavedení školného jen přes jeho mrtvolu, a tak se část učitelů těší na zavedení školného.

  • V pátek se také rozhodovalo, kdo bude v tomto roce králem českých pedagogů . V budově Českého rozhlasu v Praze se vítězem ankety Zlatý Ámos stal Václav Kuřík ze Základní školy Úprkova v Hradci Králové. Na krále pak byl oficiálně korunován na tradičním Kantorském bále v Národním domě na Vinohradech. Z důvěrných kruhů se proslýchá, že za odměnu obdržel víkendový zájezd do holandského Naardenu, kde navštíví prvého vítěze této proslulé české ankety o nejoblíbenějšího učitele.

Takový tedy byl předchozí týden v českém a světovém školství.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.