Jan Marintz: Týden ve školství: S většími platy bez školských úřadů proti vzbouřencům

pondělí 8. ledna 2001 ·

S novým rokem začínáme na České škole s novým formátem pravidelného přehledového článku, který shrnuje základní události, jež proběhly v uplynulém týdnu a nyní se již vydýchávají kdesi v novinářské historii. Na jedné stránce v něm očima přeletíte všech sedm dní a pokud budete chtít, jedním kliknutím se dozvíte víc… Po záplavě silvestrovských oslav a novoročních předsevzetí vstoupilo lidstvo zrozené v české kotlině, na Moravském poli či mezi pálavskými vrchy do nového tisíciletí. Jen na krátký čas utichlo intenzívní vzdělávací hnutí, které v roce 2000 hýbalo celým školstvím, aby v prvých dnech nového roku pak bylo zahájeno další vyučování. Žákům všech škol skončily vánoční prázdniny a většina zasedla do školních lavic po dvanácti dnech odpočinku. Pro mnohé však výrazně přituhlo, neboť pololetní vysvědčení je již za humny. Přituhlo ale i jinak.

Na Silvestra zanikly všechny české školské úřady, jejichž kompetence přešly s výjimkou zřizování a zrušování škol v novém roce na okresní úřady a krajská zastupitelstva. Zánik školských úřadů je pak od 1. ledna na mnoha místech spojen se slavnostní výměnou cedulí. Jejich zaměstnanci se stali většinou pracovníky školských referátů, posílili řady České školní inspekce nebo se přestěhovaly na krajské odbory školství.

Měsíční plat českých učitelů se od 1. ledna navzdory těmto změnám zvýšil v průměru zhruba o 1500 korun a lepšího ohodnocení se dočkají i všichni ostatní školští pracovníci, neboť jejich tarifní platy se od ledna zvýšily o celých šest procent. Na oplátku vláda neschválila poslanecký návrh novely zákona o poskytování státních dotací soukromým školám, předškolním a školským zařízením, protože byl nesystémový a návrh státního rozpočtu s takovýmito výdaji vlastně ani nepočítal.

Patrně proto, že počátkem roku nepřišly mrazy, rozhodla se radnice v Jablonci nad Nisou zahájit ve spolupráci s libereckou Technickou univerzitou přestavbu divadelní budovy na vysokou školu specializovanou na oděvní design. První ročník bakalářského studia bude zahájen již od září 2001. Také Univerzita Pardubice vstoupila do nového tisíciletí se čtyřmi fakultami, neboť od ledna zřídila novou fakultu humanitních studií, která se stala vedle tří předchozích technických fakult symbolicky čtvrtým klasickým sloupem pardubické univerzity. Shromažďovat a poskytovat informace o možnostech celoživotního vzdělávání se pak stalo cílem Centra pro vzdělávání a poradenství, které plně zahájilo svou činnost od začátku nového roku na Vysokém učení technickém v Brně.

Rostoucí problémy v britském školství přidělaly několik dalších vrásek labouristické vládě Tonyho Blaira. Zatímco české základní školy se potýkají s nedostatkem žáků, britské školy zápolí s tak katastrofálním nedostatkem učitelů, že na některých místech jsou ředitelé nuceni uvažovat o zavedení čtyřdenního pracovního týdne. V hrabství Essex chybí na počátku ledna více než 200 učitelů a ředitelé jsou frustrováni tím, že nemohou najít nové zaměstnance, které hledá Británie raději až v Indii nebo Austrálii a nikoho u nás. Kromě toho Harvardská univerzita podala žalobu na americkou firmu Harvard Bioscience vyrábějící kýlní pasy, gumové punčochy a další lékařské potřeby s cílem donutit ji ke změně posvátného názvu. I takové věci se dějí na západ od nás.

Na počátku ledna si lidé v Česku najednou uvědomili, že si ani tak moc nepřejí žít ve státě, kde by se jakýkoliv pokus pozměnit základní principy demokratického státu zakryl argumentem, že byla splněna litera kteréhokoliv zákona. Mocné revoluční ideje inspirované trockismem a maoismem, přicházející k nám ze vzbouřených Kavčích hor, byly v prvých dnech nového tisíciletí korunovány ojedinělými výkřiky náhodně sroceného davu na Václavském náměstí, z nichž většina se přišla jen podívat a získat více informací, cože se to vlastně děje. Kdosi objevil na zemi několik pošlapaných stránek, z nichž většina už nebyla k přečtení. Z celého textu bylo možné přečíst jen pouhé dvě věty: „Ústava České republiky není založena na hodnotové neutralitě, neboť neváže pozitivní právo jen na formální legalitu, ale výklad a použití právních norem podřizuje jejich obsahově materiálnímu smyslu. Podmiňuje právo respektování základních konstitutivních hodnot v demokratické společnosti a těmito hodnotami také užití právních norem měří.“ Náhodný čtenář těm dvěma větám ani příliš nerozuměl. Snad proto, že byly psány podivným jazykem jakéhosi Ústavního soudu České republiky z roku 1993. České školství má naštěstí v celé věci jasno a v žádné vzbouřené televizi vystupovat nehodlá, což za něj nekompromisně vyjádřil jak ministr Eduard Zeman, tak jeho mediální poradkyně.

Tak takový byl náš uplynulý týden ve školství.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.