MŠMT: Učitelé budou mít smlouvu minimálně na 12 měsíců

středa 30. září 2015 ·

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR dnes schválila ve třetím čtení novelu zákona o pedagogických pracovnících, která zavádí minimální délku trvání pracovního poměru pedagogického pracovníka na dobu určitou, a to na dobu nejméně 12 měsíců.


Novela tak reaguje na negativní praxi, kdy jsou s pedagogickými pracovníky uzavírány pracovní poměry pouze na období školního vyučování. Pedagogičtí pracovníci se tak ocitají po dobu hlavních prázdnin bez zaměstnání. „Doba prázdnin má sloužit k čerpání řádné dovolené, zaslouženému odpočinku a přípravě na nový školní rok, nikoli k hledání „náhradního“ zaměstnání či potýkání se s existenční nejistotou,“ tak zdůvodnila návrh před poslanci ministryně Valachová.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy si nechalo zpracovat odhad, kolika učitelů se daný problém týká. Ze statistických údajů vyplývá, že počet učitelů, kteří se na přelomu června a července na úřadech práce registrují jako uchazeči o zaměstnání, stále narůstá. Data získaná z Úřadu práce byla porovnána s daty od Ministerstva financí, které eviduje informace o platech zaměstnanců. Výsledkem těchto analýz je pak odhad, že problém uzavírání smluv na období školního roku se týká až cca 3,7% učitelů, tj. každého 27. učitele. Celkem se pak problém může týkat až 4 000 učitelů.

Rozhovor s ministryní školství (formát souboru .m4a)

21 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
30. září 2015 v 17:16  

Ten zákon je jasnou ukázkou situace, kdy se neřeší příčina, ale až důsledek.

krtek řekl(a)...
30. září 2015 v 18:47  

A je někde zjištěno, kolik z těch 4 000 učitelů je důchodců? Ne že bych jim to nepřál, ale konkrétně na naší škole se ten problém smluv na deset měsíců týká jen jich. Takže pro ředitele přestanou být zajímaví a bude najímat na částečné úvazky učitele, kteří budou "putovat" mezi školami. Jako už se to stejně zčásti děje. Jenom budou ve větší nejistotě, protože v dalším roce budou muset hledat školy, které je na ten jeden rok potřebují.

Vaclav Nadvornik řekl(a)...
30. září 2015 v 19:30  

A teď mi řekněte, jak se má řešit následující situace:
Pololetí 5. ročníku odchod učitele. Vím, že od září již nebudu učitele potřebovat (zmenší se mi počet tříd - místo tří pátých tříd, budu mít jen dvě první třídy) Učitele nemohu zaměstnat do 30.6., protože poruším zákon. Musím jej zaměstnat na 12 měsíců a v září mu zaplatit odstupné.
Tuto drobnost zákon neřeší. Nebo jiná otázka.
Co když učitel bude sám chtít pracovní poměr na dobu jen třeba 6 měsíců. Opět nemohu?
Nic proti tomu, že je zaměstnání do června a opětovné zaměstnání na téže škole od září sviňárna, ale nevím o nikom, komu by se ot v posledních 2 letech stalo. Vy někdo ano?
Nemluvím o konci pracovního poměru v jedné škole v červnu a začátek v druhé od září.
Prostě opět někdo myslel.....
V. Nádvorník

Unknown řekl(a)...
30. září 2015 v 19:53  

v.n jestli nevíte,jak zaměstnat učitele na půl roku a jste ředitel,tak potěš hodiny,
to, co se řešilo,bylo těch pár učitelů,kteří po prázdninách nastupují na téže škole,ale praxe je taková,že nastupují na škole jiné a zase na 10 měsíců,bohužel ,rok od roku je více těch,kteří již po prázdninách nikam nenastoupí a zůstanou na pracáku,dříve jich byly stovky,dneska tisíce

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. září 2015 v 20:03  

bude najímat na částečné úvazky učitele, kteří budou "putovat" mezi školami... Jenom budou ve větší nejistotě

Tedy pardon, ale žeby nejistota putování byla horší neš jistota nezaměstnanosti? No, nevím. V každém případě, na vyšší nebo dokonce plný úvazek zaměstnaný školní důchodce blokuje pracovní místo nezaměstnanému učiteli. Ano, v některých případech není zbytí. Ale tam, kde ředitel současně hrozí nepřispůcobivým učitelům, že jim ukáže ten stoh žádostí o zaměstnání, to nepovažuji za patřičné. Moc tomu nerozumím. Zpravidla je důchodce dražší, než mladší kolega. Ledaže by se tak vysoce cenila jeho nezpochybnitelná přizpůsobivost.

Vy někdo ano?

Ano. Pracovní smlouva do konce června. Na poradě sboru předán úvazek na příští rok. Plnění pracovních úkolů na pracovišti v přípravném týdnu, bez řádné pracovní smlouvy, ještě registrován na pracovním úřadu. Další smlouva opět do konce června. Stačí?
Nemyslím si, že nepořádek ve státní správě ve školství musí být nezbytně ošetřen nějakým dalším zákonem, který zpravidla zavleče další problémy. Stěžejí, pardon ve školství klíčovou potíž vidím v tom, že státní správa a samospráva nemá nástroje, jak se vypořádat s ne právě etickým jednáním vedoucích pracovníků, a dokonce ani některými zjevnými prasárnami. Možná, zdůrazňuji že možná, úplně stačilo v takových případech přimět ředitele, aby vrátil peníze odpovídající danému tarifu i s úroky.

Vaclav Nadvornik řekl(a)...
30. září 2015 v 20:05  

Vážený pane Laimes22, reaguji na aktuální verzi schváleného zákona o ped. pracovnících, o kterých je tento článek. (3. čtení dnes ve sněmovně)

§23 zákona o ped. pracovnících.

Pracovní poměr na dobu určitou pedagogického pracovníka
(1) Na pracovní poměr na dobu určitou pedagogického pracovníka se vztahuje zákoník práce, nestanoví-li tento zákon jinak22).
(2) Doba trvání pracovního poměru na dobu určitou pedagogického pracovníka mezi týmiž smluvními stranami činí nejméně 12 měsíců a může být ode dne vzniku prvního pracovního poměru opakována nejvýše dvakrát23).
(3) Celková doba trvání pracovního poměru na dobu určitou pedagogického pracovníka mezi týmiž smluvními stranami nesmí přesáhnout ode dne vzniku prvního pracovního poměru 3 roky23).
(4) Ustanovení odstavce 2 se nevztahuje na případy, kdy byla doba trvání pracovního poměru na dobu určitou sjednána s pedagogickým pracovníkem
a) jako náhrada za dočasně nepřítomného pedagogického pracovníka na dobu překážek v práci na straně tohoto pracovníka nebo
b) který nesplňuje předpoklad odborné kvalifikace podle § 22 odst. 7.

Takže prosím o radu, jak zaměstnat učitele na půl roku, aniž by byl tento zákon porušen.

V. Nádvorník

Vaclav Nadvornik řekl(a)...
30. září 2015 v 20:11  

Ano. Pracovní smlouva do konce června. Na poradě sboru předán úvazek na příští rok. Plnění pracovních úkolů na pracovišti v přípravném týdnu, bez řádné pracovní smlouvy, ještě registrován na pracovním úřadu. Další smlouva opět do konce června. Stačí? Jste první člověk z cca 500 lidí, kterých jsem se na toto ptal. Nejblíže tomu byla paní učitelka, které se to stalo před pěti roky.

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. září 2015 v 20:22  

Nejblíže tomu byla paní učitelka, které se to stalo před pěti roky.

To by mohlo znamet, že už před pěti lety bylo pozdě.
Jinak mi Váš povzdech trošku připomíná argumentaci jednoho poslance, který se nechal slyšet, že na bezplatném cestování poslanců městskou hromadnou dopravou mu nepřijde nic divného, protože on stejně tramvají nejezdí.

Vaclav Nadvornik řekl(a)...
30. září 2015 v 20:41  

protože on stejně tramvají nejezdí.
To je přirovnání zajímavé. Já se ptal mnoha lidí, protože jsem si myslel, že tento zákon je mírně řečeno nadbytečný. Nyní, když vím, že ochrání alespoň Vás, pak budiž. Ale nechápu, proč tam není těch 12 měsíců pouze pro případ řetězení smluv na dobu určitou (což je Váš případ), ale nakazuje 12 měsíců globálně.

Eva Adamová řekl(a)...
30. září 2015 v 20:42  

Pane Nádvorníku po přečtení Vašeho příspěvku jsme si říkala, že ti naši poslanci přece nemůžou být takoví idioti, a že to v zákoně snad mají nějak ošetřeno. Bohužel, jak je vidno, nemají. Je to jen další ukázka toho, že ono se rýpnutí do legislativy nemusí vůbec podařit, protože se v parlamentu vůbec neuvažuje o problému a nediskutuje se o tom, co všechno změna přinese v praxi.

Koneckonců i zrušení přílohy RVP pro LMP je z tohoto hlediska dost šťavnaté, protože se tím v podstatě zrušil jediný legislativní rozdíl mezi "praktickými" školami a běžnými základkami. Proč by pak mělo být potřeba k přeřazení žáka z "běžné" základky na "praktickou" základku doporučení PPP fakt nevím, vždyť se na obou bude vyučovat podle stejného RVP a jsou to prostě jenom základky. Jenom hold mají jiného zřizovatele. Nějak to celé začíná postrádat logiku.

Unknown řekl(a)...
30. září 2015 v 21:11  

v.n konkrétně na to druhé pololetí,tak ho zaměstnáte od. 1.2. na neurčito a pak, jak budete potřebovat, tak ho pro nadbytečnost propustíte

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. září 2015 v 21:11  

že ochrání alespoň Vás

Mne sice neochrání ani svěcená, ale moje pracovní smlouva je v plném úvazku na dobu neurčitou. Na její nabízenou změnu jsem nepřistoupil.

co všechno změna přinese v praxi

nikoho nezajímá. Protože se hledí, pokud vůbec, tak akorát do konce volebního období.
Někde jsem slyšel, že praktické školy se ruší proto, aby je vrcholoví politici nemuseli uvádět ve svých životopisech.

Vaclav Nadvornik řekl(a)...
30. září 2015 v 21:21  

Laimes - máte úplnou pravdu, ale bude to školu stát 2 měsíční platy navíc - odstupné. Při propuštění pro nadbytečnost se odstupné musí platit. (omlouvám se, nevím nyní jestli 2, nebo 3 platy) Na to jsem poukazoval ve svém prvním příspěvku. Takže pro školu velmi nevýhodné a nelogické řešení.

Unknown řekl(a)...
30. září 2015 v 21:27  

v.n. jinými slovy,tento zákon byl přijat proto,aby stát nemusel tomu kantorovi platit ty dva měsíce jako podporu v nezaměstnanosti,ale zaplatí to ta škola,čímž stát ušetří,čili podstata tohot zákona není pro blaho nešťastných kantorů ,ale pro blaho státní kasy

Unknown řekl(a)...
30. září 2015 v 21:34  

v.n, neboli mpsv vydělá na mšmt, neboli jak říkala paní ministryně šk. "bude to něco stát" a v konečném důsledku na tom vydělá min. fin.

Vaclav Nadvornik řekl(a)...
30. září 2015 v 21:35  

Laimes - mýlíte se. Škola na platy čerpá finance ze státního rozpočtu (prostřednictvím krajů). Takže to také platí stát, ale ve větší míře a zcela nelogicky. Opět zdůrazňuji, že pro případ řetězení smlouvy na dobu určitou je to dobrý zákon, ale pro několik reálných situací je zcela na ....
Parafrázuji paní Adamovou - zákon nereflektuje reálnou praxi.
Ale asi se prostě v pohledu na školství neshodneme. I to se v životě stává.

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. září 2015 v 21:38  

není pro blaho nešťastných kantorů ,ale pro blaho státní kasy

A údiv není na místě. Měli jsme všichni dost času si přivyknout.

Unknown řekl(a)...
30. září 2015 v 21:47  

v.n. dobře,tady polopatě počesku,jste ministrem jednoho ministerstva a potřebujete ušetřit,a ejhle,stanete se souběžně na krátký čas ministrem i jineho ministerstva,a což tak to druhé ministerstvo trošku podojit,než ho vrátíte? a pěkně počesku na dlouhé časy budoucí....jinak nevím,v čem jsme se ,v naší výměně názorů, neshodli?

Vaclav Nadvornik řekl(a)...
30. září 2015 v 21:55  

Laimes - díky za polopatické vysvětlení, které je mnohdy pravdou, ale ne v tomto případě. S tímto nápadem na uzákonění 12 měsíců přišel pokud vím "nebožtík" Chládek. Takže ten příměr s ruznými ministerstvy nesedí.
V čem jsem se neshodli?
V.n jestli nevíte,jak zaměstnat učitele na půl roku, ... - Právě v tomto. Opravdu nepůjde v mém uvedeném případě legálně zaměstnat učitele na půl roku a to je prostě nedomyšlenost zákona. Na to jsem poukazoval.
Díky za příjemnou konverzaci.

Unknown řekl(a)...
30. září 2015 v 21:59  

jinak to trošku "ideově" připomíná staré dobré totalitní časy,kdy se smlouvy uzavíraly k 1.7. na neurčito (ale po roce se dával nový výměr,jako by se "obnovovala" ) nebo na rok do 31.7,takže místa se měnila uprostřed prázdnin

PUR řekl(a)...
1. října 2015 v 6:53  

laimes28 řekl(a)...
jinak to trošku "ideově" připomíná staré dobré totalitní časy,kdy se smlouvy uzavíraly k 1.7. na neurčito (ale po roce se dával nový výměr,jako by se "obnovovala" ) nebo na rok do 31.7,takže místa se měnila uprostřed prázdnin

Totalita netotalita, bylo to logické. V červenci se u starého zaměstnavatele vybírala dovolená, na kterou vznikl nárok za první půlku roku. V srpnu se u nového zaměstnavatele "zálohově" čerpala dovolená za druhou půlku roku + přípravný týden a tak. Jo jo ... takhle to dopadá, když si někdo řekne, že to bude dělat jinak ... nejlépe všechno jinak...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.