Milan Hausner: Encarta – on line: Učte se jazyky!

pondělí 22. ledna 2001 ·

O tom, že MS Encarta patří ke klasickým dílům encyklopedického charakteru, se dnes již běžně ví. O její internetové on-line verzi, která je školám přístupná v rámci programu Select v plné verzi pouze za cca 100 Kč za jednu licenci, jen trochu. O tom, že ale MS Encarta nabízí i celou řadu jiných aktivit, například výuku jazyků, se už ale neví prakticky vůbec.

Však tato nabídka je také zcela nová. Zatím (doufám, že i v budoucnu) jsou tyto kurzy zdarma na následujícím linku:

Tentokrát zde tedy nenajdete nic pro znalce Byronova jazyka, ale daleko spíše se můžete ponořit do ostatních světových jazyků, kterými jsou francouzština a španělština. Zvláště francouzština, jak už bylo mnohokrát konstatováno, bude mít v nejbližší době v České republice významné místo i v našich školách už vzhledem k tomu, že jde o druhý úřední jazyk EU. A na rozdíl od on-line výuky angličtiny nic podobného u nás (tedy s českou bází) nenajdete a zůstáváte tak jako tak odkázáni na zahraniční stránky. Mezi nimi jsou jazykové kurzy Encarty opravdovou špičkou.

Jak je to s její obtížností si můžete ověřit na uvedených lincích. Zkusil jsem to. Určitě by šlo se s tímto programem učit, jen kdyby Telecom udělal něco s těmi prokletými minutami. Nové cenové relace sice internet prodraží jen méně, ale o soustavném učení s internetem v domácích podmínkách lze uvažovat pro běžné školské pracovníky jen stěží. Pokud má však někdo přístup k internetu přes pevné připojení, určitě stojí stránka za častější návštěvu.

Internetová aplikace MS Encarta Language Learning přináší poměrně komplexní materiály, podle kterých lze začít se studiem daného jazyka, případně si ověřit jeho současné znalosti. Musím ale samozřejmě konstatovat, že by opět bylo chybou se domnívat, že se s pomocí internetu můžete jazyk naučit. Takové tvrzení je opravdu nadsazené a bez rodilého mluvčího, i když máte Windows Media Player či Real Media Player, se prostě neobejdete. Uvedené technické pomůcky jsou jen dobrou doplňkovou aktivitou jak pro učitele, tak samozřejmě i pro studenty. Koneckonců - a to je co říct - netvrdí nic podobného ani tvůrci z Microsoftu. V úvodu sdělují, že jejich kurz vychází z prověřených osnov (zdá se, že ano) a pomocí interaktivního a motivujícího prostředí uživatel může posilovat své dovednosti a znalosti cizího jazyka.

Jazykové stránky jsou poměrně dobře připraveny nejen po stránce obsahové, ale i technické. K dispozici je okamžitě přístupný překladový slovník – bohužel samozřejmě pro angličtinu a příslušný cílový jazyk. Zároveň však jde o výkladový slovník i pro angličtinu, takže uživatel má ihned k dispozici základní gramatické vazby, členění, lexikální cvičení, více významů apod. Je zde také zabudován jakýsi studijní deníček (sledování pokroku v učení) i funkční speech – recognition. Zvolená technologie (kupodivu mi to chodilo i přes normální modemové připojení) je funkční, ale na druhé straně není nadřazena slovíčkům, vazbám, gramatice a tedy reálnému obsahu učení se cizímu jazyku.

Na dobře členěných stránkách najdete následující odkazy:

  • Kompletní kurzy
  • Vícejazyčný chat
  • Zdroje pro učitele
  • Diskusní skupiny
  • Zdroje pro cestování
  • Obchod
  • Jazykové hry
Linky ukazují také na další vzdělávací zdroje, CD-ROMy, knihy, učebnice a další pomůcky. K využití vybízejí i vysvětlující linky do knihoven vlastní Encarty, na doporučené internetové zdroje. Můžete využít i aplikací pro cesty, kdy je program uzpůsoben pro malé displeje a připravován je též multilinguální chat, který bude sloužit jak posluchačům, tak i studentům k výměně zkušeností a názorů. Neměl bych také zapomenout na některé didaktické hry, které si určitě najdou i samostatné uplatnění třeba při výuce na základní škole. Jsou naprogramovány velmi dovedně a zcela určitě zpestří leckdy nudnou hodinu, kdy se žáci učí slovíčka či gramatické vazby. V odkazech najdete i další zdroje pro učitele, které by mohly pomoci při přípravě hodin.

Encarta Language Learning je zcela novým integrovaným učebním programem, který využívá zkušenosti tvůrců encyklopedie, učitelů a didaktiků a dovedně je aplikuje prostředky soudobé technologie. Na rozdíl od některých podobných stránek však tentokrát není obsah druhořadý a technika je jen pomůckou, což je opravdu v případě Microsoftu co říct.

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.