redakce ČTK: Vybíráme střední školu

pátek 1. prosince 2000 ·

Pomoci žákům základních škol a jejich rodičům při volbě nejvhodnější střední školy může publikace Vybíráme střední školu, kterou připravil Ústav pro informace ve vzdělávání.

Pomoci žákům základních škol a jejich rodičům při volbě nejvhodnější střední školy může publikace Vybíráme střední školu, kterou připravil Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV).

Na rozdíl od předchozích let nepřináší žebříčky kvality škol, ale radí rodičům, jak při volbě školy postupovat. Bere v úvahu zejména úspěšnost středoškoláků při přijímání na vysokou školu a uplatnění absolventů jednotlivých typů škol a oborů na trhu práce.

Výběr školy však může přinést i právní rizika. Při návštěvě školy je proto dobré požádat o předložení rozhodnutí o zařazení školy do sítě škol. V minulosti se totiž stalo, že dítě začalo studovat na škole, která byla již před rokem vyřazena ze sítě škol, a tudíž neměla státní zmocnění k tomu, aby mohla poskytovat středoškolské vzdělání. Ostatně na webové stránce registru sítě škol si můžete snadno ověřit, zda je škola a obor studia řádně registrován.

Ředitele ÚIV Pavel Zelený také vzkazuje rodičům poměrně překvapivou zprávu: "Úvaha, že jestliže dám dítě na víceleté gymnázium, má větší šance dostat se na vysokou školu, se analýzou dat nepotvrdila."

Žák může podat přihlášku na dvě státní střední školy a libovolný počet soukromých škol. Výjimkou jsou uchazeči o víceletá gymnázia, kteří se mohou přihlásit pouze na jedno státní gymnázium a libovolný počet soukromých. Přihlášku na střední školy musejí žáci devátých, v případě uchazečů o studium na víceletém gymnáziu žáci pátých a sedmých tříd odevzdat řediteli ZŠ nejpozději do konce února. Přijímací zkoušky na státní střední školy se konají 21. dubna, druhé kolo nejdříve 10. května. Termín pro soukromé střední školy není závazný.

Publikaci, která vychází ve třech mutacích - Praha, Čechy, Morava, lze koupit přímo v ÚIV na Senovážném náměstí 26 v Praze nebo ve vybraných knihkupectvích po celé ČR. Je možné si ji i telefonicky objednat na pražském čísle 24398446 nebo na webových stránkách www.tauris.cz

redakce ČTK

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.