Petr Drahoš: Celosvětová kampaň za vzdělávání

čtvrtek 6. dubna 2000 ·

V týdnu od 3. do 9. dubna 2000 probíhá asi v 60 zemích Celosvětový týden akcí za vzdělávání, akce, která zatím nemá ve svém oboru a v tomto měřítku obdoby. Spolu s dalšími světovými nevládními organizacemi ji organizuje Mezinárodní centrála školství, největší světová organizace sdružující 284 odborových profesních svazů (členem je i ČMOS PŠ) zastupujících 23 miliony pracovníků z oblasti školství. V úterý 4. dubna 2000 se uskutečnila tisková konference Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství, na které byly uvedeny informace o projektu Celosvětová kampaň za vzdělávání (Global Campaign for Education - GCE).

Tento projekt požadující kvalitní veřejné školství pro všechny děti na světě vznikl jako reakce na nesplnění závazků 155 vlád zemí celého světa, které přijaly před deseti lety v Jomtienu (Thajsko), kde se dohodly na tom, že zajistí bezplatné a kvalitní základní vzdělání všem dětem do roku 2000. Bohužel, zůstalo jen u přání. Nedávno vlády opět přislíbily, že dosáhnou vytčených cílů do roku 2015.

Bude v blízké budoucnosti kvalitní vzdělání opravdu dostupné pro děti na celém světě?

Organizátoři kampaně věří, že při splnění určitých podmínek je to skutečně možné. Proto vyhlásili Celosvětový akční plán pro základní vzdělání k mobilizaci politické vůle a nových zdrojů na podporu národních vzdělávacích plánů. Pro jeho prosazení a realizaci nutných kroků hodlají získat a zapojit širokou veřejnost. Žádají o to, aby všichni občané vyvíjeli neustálý tlak na politiky, aby se od slov konečně přešlo k činům.
Během tohoto týdne (3.-9. dubna 2000) probíhá asi v 60 zemích "Celosvětový týden akcí za vzdělávání", akce která zatím nemá ve svém oboru a v tomto měřítku obdoby.
Spolu s dalšími světovými nevládními organizacemi (mj. Oxfam International, Action Aid, Global March against Child Labour) ji organizuje i Mezinárodní centrála školství (Education International), největší světová organizace sdružující 284 odborových profesních svazů (členem je i ČMOS PŠ) zastupujících 23 miliony pracovníků z oblasti školství (nejen učitelů) ze 149 zemí.
V každé zemi je zvolena adekvátní forma a typ akcí (např. veřejné shromáždění, demonstrace, přednášky, tiskové konference, petice, setkání s asociacemi rodičů a učitelů, osvěta pomocí letáků atd.).

Celá kampaň bude probíhat až do 1. července letošního roku
- v této době bude otevřena další webová adresa s informacemi.
Také se uskuteční dvě velké mezinárodní akce, o kterých by měla veřejnost vědět. Jedná se o Světové fórum o vzdělávání (26.-28.4. v Dakaru), pořádané OSN (UNESCO, UNICEF atd.) a Světovou bankou a Světový sociální summit o rozvoji (26.-30.6 v Ženevě), navazující na obdobnou konferenci, která se konala před pěti lety v Kodani.
Smyslem těchto nadcházejících podniků nemůže být vymýšlení nových úkolů, které jsou bez rychlé a promyšlené akce beztak odsouzeny k tomu, aby se staly jen dalšími prázdnými hesly. Je třeba vyhodnotit pokrok a výsledky, jakých se v uplynulých letech dosáhlo a najít způsoby a zdroje pro realizaci dříve deklarovaných cílů. Organizátoři GCE upozorňují, že nejhorší situace ohledně základního vzdělání je v rozvojových zemích, kde je každý čtvrtý dospělý negramotný (celkem asi 870 milionů lidí). Diskriminované jsou zejména ženy a samozřejmě i děti (2/3 z nich jsou dívky). 125 milionů dětí je ponecháno napospas chudobě (a nikdy nevkročí do školy). Dalším 150 milionům stěžuje situaci nedostatek učitelů, školních budov a pomůcek. Proto se učí jen krátce a nemají ze školní docházky valný užitek (neboť ji nedokončí). Jejich perspektivy nejsou nejlepší - bez dobrého základního vzdělání se totiž budou velmi těžko uplatňovat a jejich zem bude spolu s nimi dále chudnout.

Kampaň vychází z toho, že…

  • Vzdělání je všeobecné lidské právo
  • Základní odpovědností státu je poskytnout každému občanovi možnost toto právo uplatnit
  • Vzdělání se v dnešní době stalo klíčem k udržitelnému rozvoji společnosti
  • Roste nerovnost mezi jednotlivými lidmi i národy

… a vyzývá

  • K zajištění kvalitního bezplatného základního (alespoň 8 letého) vzdělání (negramotní dospělí by měli dostat šanci naučit se číst a psát)
  • K zajištění kvalitní předškolní výchovy a péče
  • Ke zvýšení výdajů na školství alespoň na 6 % HDP
  • Bohatší země, aby pomáhaly chudším (a odpustily jim dluhy)
  • K vypořádání se s problémem práce v dětském věku
  • K demokratické účasti a spolurozhodování celé občanské společnosti v otázkách školství na všech úrovních
  • K reformě politiky Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, tak aby se tyto instituce skutečně podílely na podpoře bezplatného a kvalitního školství
  • Ke spravedlivým a pravidelným mzdám pro učitele
  • Ke kompletnímu a nediskriminačnímu zajištění služeb pro všechny
I když to nemusí být na první pohled zjevné, jsou tyto výzvy v mnoha bodech aktuální i pro nás (neutěšená ekonomická situace mnoha rodin s dětmi, vznikající diskriminující sociální bariéry, výdaje na školství jsou nižší než požadovaných 6 % HDP, reforma veřejné správy (tzn. školství) byla připravena bez důkladné diskuse (do níž by se mohla zapojit i veřejnost) a v neposlední řadě ani mzdy pedagogů nejsou na úrovni srovnatelné s ostatními zeměmi OECD).

S přihlédnutím k těmto faktům zaslalo předsednictvo ČMOS PŠ vládě výzvu, aby dodržovala své vlastní programové prohlášení (veškeré aktuální informace můžete průběžně sledovat na adrese www.cmosskol.cz , která by měla být v nejbližší době zprovozněna).

Petr Drahoš

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.