Antonín Mezera: Jak se maturuje ve Francii?

pondělí 3. dubna 2000 ·

Další díl seriálu o evropských maturitách nás zavede do sladké Francie. Francouzské střední školství (lyceé) se od dob Napoleona změnilo na prvý pohled jen nepatrně. Zahrnuje 3 typy škol: všeobecně vzdělávací, technické a odborné školy.

Francouzské střední školství (lyceé) se od dob Napoleona změnilo na prvý pohled jen nepatrně. Zahrnuje 3 typy škol: všeobecně vzdělávací, technické a odborné školy. Všechny tyto tři typy navštěvují žáci od 15 let, první dva typy škol jsou tříleté, odborné školy jsou ovšem čtyřleté. Absolventům národních závěrečných zkoušek je při ukončení vyššího středního vzdělávání udělován baccalauréat, který nemá jen funkci výstupního vysvědčení, ale funguje také jako propustka pro školy poskytující vyšší typ vzdělávání.

Organizátorem národních zkoušek je ministerstvo školství. Maturitní zkouška obsahuje povinné písemné a ústní zkoušky a zkoušky z volitelných předmětů, které kandidát studoval na střední škole v posledním školním roce (zkoušku z francouzštiny však maturant koná v předposledním roce středoškolského studia) a které se liší podle jeho studijního zaměření. Maturanti mohou získat buď všeobecný, technický nebo odborný baccalauréat. Každý z uvedených typů má několik specializací. Například baccalauréat général (obecná maturita) obsahuje tři specializace - přírodovědnou, ekonomickou a společenskou nebo literární a absolvent takové středoškolské specializace má právo používat titul bachelier.

Písemná maturitní zkouška zahrnuje nejméně 8 až 9 povinných předmětů plus dva nepovinné předměty. Například baccalauréat général umožňuje maturantům zvolit přírodovědnou specializaci s povinnými předměty jako je matematika, fyzika, chemie, biologie, geologie nebo technologie, filozofie, zeměpis a cizí jazyk. Mezi volitelnými předměty pak najdeme technologii, další cizí jazyk, latinu, starověkou řečtinu, umění nebo informační technologie. Ekonomicko-společenská specializace studia obsahuje zase povinné předměty jako například ekonomiku, aplikovanou matematiku, filozofii, dějepis, první cizí jazyk, druhý cizí jazyk, ale i řadu volitelných předmětů (literatura, přírodní vědy, cizí jazyk, latina, starověká řečtina, umění, informační technologie).

Baccalauréat je ryze národním typem zkoušky, jejíž součástí jsou národní testy, které jsou pro všechny žáky středních škol jednotné. Tradice národních zkoušek je ve Francii hluboce zakořeněná a maturitní zkouška se koná v termínu stanoveném francouzskou vládou. Baccalauréat pro rok 1999 se konal v termínu od 14. června do 9.července, a kupodivu pouze jediném řádném termínu. Maturitní testy jsou vytvářeny národními předmětovými komisemi, ve kterých značnou měrou převažují učitelé středních škol a testy jsou schvalovány zvláštními komisemi, kterým předsedají školní inspektoři. Opravování testů je součástí pracovního úvazku učitelů, kterým se věří, že svou práci vykonávají kvalifikovaně a nešvindlují. Konečnou zodpovědnost za průběh a kvalitu zkoušek ovšem nese ministr školství, který věří úplně všem učitelům, že jsou na správných místech. Prostě, sladká Francie!

Antonín Mezera

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.