Milan Hausner: Učitelé na internetu – najdu tě!?

úterý 4. dubna 2000 ·

Internet je dnes především zdrojem informací, vám nejspíše řekne i ten poslední chodec na ulici. Dnes tomu ale tak zdaleka již není. Internet je především komunikačním médiem, na kterém se schází celá řada uživatelů a kteří právě díky Internetu poznávají obzory až dosud nepoznané. Propojení škol s uživateli sítě na celém světě je bezesporu nejpodstatnějším rysem, na který v přelomu tohoto století zcela jistě dojde řada. Internet je dnes především zdrojem informací, vám nejspíše řekne i ten poslední chodec na ulici. Dnes tomu ale tak zdaleka již není. Internet je především komunikačním médiem, na kterém se schází celá řada uživatelů a kteří právě díky Internetu poznávají obzory až dosud nepoznané. Propojení škol s ostatními uživateli sítě na celém světě je bezesporu nejpodstatnějším rysem, na který v přelomu tohoto století zcela jistě dojde řada.

Ve všech světových přehledech v poslední době vede komunikační software, které nese zajímavý akronym ve svém jménu. Akronymy vůbec jsou tím, o čem v poslední době komunikace na Internetu je. Třeba se k ním v ucelenějším programu brzo vrátíme. Tento program se označuje jako I C Q (I seek you) aneb Hledám tě.
Čtenář tohoto časopisu asi zavrtí pochybovačně hlavou, proč se rozepisujeme o softwaru, který je především určen pro nezávazné chattování - tedy povídání si po síti. Všechno je tak trochu jinak.


Softwarový produkt firmy MIRABILS www.mirabils.com se stal bez výjimky nejvíce downloadovaným produktem poslední doby. V současné době jej má nainstalováno více než 69 000 000 lidí po celém světě. Izraelští mladíci, kteří software stvořili, patří k nejmladším milionářům vůbec. A vůbec nezáleží na tom, k jakému účelu se tento program využívá. Podle statistik je neustále v programu připojeno 850 000 osob, což v průběhu dne znamená neuvěřitelných 2 500 000 uživatelů. Zdá se mi, že tento program se stal šlágrem konce století dvacátého a že bude znamenat převrat v síťové komunikaci jako takové. Navíc je v současné době k dispozici na domovské stránce www. mirabilis.com i intranetová verze pro podnikové propojení. I tento program je zdarma, pokud jeho využívání nepřesáhne více než 200 uživatelů.
Co to je vůbec za produkt, že láme všechny rekordy a Microsoft se mračí?. Jde sice jen o betaverzi nové verze, jejíž užití je až dosud zcela bezplatné a nejspíše se asi všichni uživatelé, kteří s tímto programem pracovali, třesou strachy, kdy se firma rozhodne zavést vpravdě symbolický režijní poplatek. Vynásobte si počet uživatelů (z toho budou tak 2/3 aktivních) a uvažujme o 5ti dolarech za rok. No, myslím, že se vlastníci autorských práv nemusí své budoucnosti obávat.

ICQ - co to vlastně znamená?
ICQ je uživatelsky jednoduchý komunikační program III. generace, který umožňuje on-line spojení po celém světě s výraznou úsporou finančních nákladů za telefonní hovory do zahraničí. 


Nebude asi daleko od pravdy, že i tento software přispěl k tomu, že Telecom přece jen musel snížit ceny dálkových telefonů. I 40% zlevnění totiž pořád nemůže pokrýt přínos tohoto komunikačního programu. Ve srovnávacích studiích pro komunikaci se uvádí, že tento "psací"telefon mezi Evropou a USA šetří na jedné minutě provozu neuvěřitelný dolar.

Pomocí ICQ lze komunikovat online (zprávy se objevují v reálném čase), posílat zprávy (zhruba třikrát rychlejší než e-mail), lze posílat zcela samozřejmě i jednotlivé soubory (zvukové, obrazové, textové…), přes ICQ lze hrát různé hry či přímo zvukově komunikovat s přidruženými programy. Program samozřejmě umožňuje i volné chattování s náhodnými surfaři. Obrovskou výhodu je perfektně vyřešený systém registrace a přehledné menu, které vás okamžitě upozorní, kdy je kdo připojen, zda jsou vaši přátelé on line, či zda nechtějí být vyrušováni. Samozřejmě lze posílat i odkazy na doporučené URL. Hromadný mailing list také umožňuje síťovou konferenci, v které se do programu může přihlásit více uživatelů. Ovládání je velmi jednoduché a uživatel si zvykne pracovat s programem během několika minut. O něco složitější je registrace, (zvláště pokud jste za firewallem) ale to je vcelku pochopitelné, když si uvědomíme, že program sám o sobě by nebyl ničím zvláštním a kdyby k němu nebyly k dispozici rozsáhlé služby. Sem především patří White Pages, velmi podrobný "telefonní" seznam, kde najdete celou řadu i slavných osobností. 

Nastavení programu umožňuje ušití programu přímo na míru jakéhokoli uživatele od ředitele firmy až po studenta hackera. Je na každém z nich, nakolik pravdivé informace v programu uvede a zda použije software pro vážné či nevážné problémy. Najdete zde i učitelské konference, tématické skupiny a leccos jiného.
Velmi dobré je i řešení snímání textu a vzkazů, takže lze i tímto způsobem kontaktovat nepřítomnou osobu a nechat ji vzkaz nejvyšší důležitosti.

Webovské stránky www. mirabilis.com nabízejí i celou řadu dalších služeb jako je přehled chatroomů, různých diskusních skupin, třídících mechanismů, pagerů a dalších pomůcek, které významným způsobem usnadňují komunikaci. Významným rysem je až neuvěřitelná rychlost mailové služby. Ve srovnání s klasickým přístupem je doba od poslání mailu a do jeho získání přibližně až čtyřikrát kratší. I vlastní uživatelské okno pro vlastní spojení má celou řadu rysů klasického editoru, takže není opravdu složité dokonce psát a vytvářet normální dokumenty. Je zde i rozsáhlá nabídka fontů a velikostí, pozadí…
Podrobný přehled funkcí najdete na níže uvedené adrese: http://www.icq.com/icqbook/

Proč o tomto produktu tak bájím, když je vlastně určen jen pro zábavu. Uvádím jen několik příkladů za mnohé.

Představte si manažera, který musí být propojen se svou kanceláří i v průběhu zahraniční cesty, Sám jsem si to vyzkoušel z Rakouska, Norska, Nového Zélandu. Pokud bude mít uživatel odpovídající přístup k internetu (což může být komplikované), může být se svou sekretářkou připojen prakticky nepřetržitě a ze zcela minimálními náklady předávat veškeré pokyny své firmě.
Žáci na základní či střední škole mohou touto cestou kontaktovat své zahraniční spolužáky v zahraničí a vést s nimi "duchaplné" hovory. ICQ může sloužit i pro výměnu zkušeností a různých materiálů mezi spolupracujícími organizacemi. My takto například komunikujeme dnes s pěti školami, partnerskou organizací na Maltě, s americkým jazykovým centrem, a všechno běží jako na drátku.

Nemohu si ale odpustit přece jen jednu negativní stránku. Software byl původně nepochybně určen především pro zábavu, proto se tak trochu nelekejte, kolik  % lidí tento software skutečně využívá pro své internetovské "lásky." Ve večerních hodinách zde opravdu můžete potkat leckoho. V tom tkví určité nebezpečí tohoto média.
Ale i zde má toto komunikační bláznění své pozitivní stránky. Představte si svou přítelkyni kdesi v Turecku a vaší touhu ji denně volat. S ICQ není tento sen vůbec nereálný. Když si k tomu uvědomíme, že leckde ve světě jsou místní telefonní poplatky pouze v paušálu, pak už asi všichni pochopí, proč se ICQ stává oním fenoménem, který zastiňuje i mnohem více známé firmy.

Mohli bychom asi pokračovat. Nejlepší ale bude, když si program sami vyzkoušíte. Málo platné, budoucnost internetu už přímo buší na dveře 21.století. A to platí i pro učitele beze zbytku.

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.