Milan Hausner: Co se v mládí naučíš…

pondělí 20. března 2000 ·

O tom, že internet patří i dětem, není třeba pochybovat. Uspořádat „čistě“ dětskou konferenci o internetu však byl zcela originální nápad. Který ale na druhé straně nemohl mít nikdo jiný než syn známého novináře Jiřího Peterky. Tak jak stálo v motu „Do rodiny patří táta, máma, dítě a internet“, tak to nejspíše u Peterků vypadá.


Pečlivě připravená konference, plný sál, celá řada sponzorů – to byl jen důkaz toho, že i děti přemýšlejí o tom, k čemu a jak internet využít pro vlastní potřeby.
Jednotlivé příspěvky (nejdříve uváděl pan Šíma – později pak již Jirka Peterka sám) informovaly o jednotlivých aktivitách na internetu, které by mohly být věnovány dětem. A ejhle…. Leckterý dospělý si až tady v sále uvědomil, jak je těžké s dětmi mluvit jejich jazykem. Některé příspěvky byly skvělé pro konferenci dumajících internetomolů, ale děti – a že jich nebylo málo – ne tak úplně věděly, co si ze slov na pódiu mohou odnést.

O to více je však třeba podtrhnout celý projekt. 

Internet dětem patří – internet by jim měl sloužit. Když si ale procvakáme český internet příliš opravdu dobrých dětských projektů nenajdeme. Pokud tato konference .- mimochodem v hledišti seděly i hluchoněmé děti, kterým překládal tlumočník znakové řeči – další sympatický rys – jen trochu začne diskuzi a třeba posune uvažující firmy, že začnou obsah dětských portálů tvořit, konference beze zbytku splnila svůj účel.

Hlavním rysem konference totiž vůbec nebyl internet jako svazek drátů či bezdrátů, modemů a dalších pípátek a hejblátek, ale především jako místo nepřeberného množství myšlenek a možností. 

Juniorinternet tedy vlastně nebyl ve svém dosahu o internetu, ale o tom, co se dětem rodí v hlavách a na co my dospělí leckdy už sotva stačíme.
Můžeme jen doufat, že podobných aktivit se objeví více a že budou mít nikým nevyslovený obsahový náboj přinejmenším stejný, jako tato konference.

Juniornternet – I. Ročník dětské internetové konference, 11.3. – Klub Lávka, Praha

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.