Ludvík Eger: Kraje a řízení škol, bude chaos?

středa 22. března 2000 ·

Od ledna bude školství podléhat řízení krajské správy a samosprávy přičemž byla zamítnuta myšlenka samostatných školských úřadů na této úrovni. Na druhou stranu v první fázi budou kraje z 80% své práce řídit právě školství. Velmi zajímavá a podnětná byla valná hromada Asociace ředitelů základních škol 17. – 19. 3. v Praze. Pozitivní výměna zkušeností a práce v dílnách byla ovšem v kontrastu s negativními informacemi o představách o řízení regionálního školství v ČR od ledna 2001.

O stavu práce na Bílé knize informoval účastníky poradce ministra pan Koucký, který také informoval o současném stavu reformy veřejné správy a řízení školství. Od ledna bude školství podléhat řízení krajské správy a samosprávy přičemž byla zamítnuta myšlenka samostatných školských úřadů na této úrovni. Na druhou stranu v první fázi budou kraje z 80% své práce řídit právě školství a to včetně přerozdělování finančních prostředků. MŠMT se bude moci opírat především o zákon, ČŠI a pedagogická centra, která by měla tvořit podporu a přitom nepodléhat kraji.

Krajská správa by měla připravit program rozvoje kraje a v něm dlouhodobý záměr v oblasti školství. Z diskuse vyplynulo, že řada ředitelů má obavy o kvalifikované rozhodování v momentě, kdy školství může být podstatně ovlivněno stranickými dohodami či střety na úrovni kraje a města včetně toho, že řada funkcionářů stran často školství nerozumí a i jako jejich vedení opakuje jen, že školství je důležité.

Z pohledu, že základem opory pro MŠMT budou zákonné normy nás moc neuklidnilo ani to, že momentálně není konkrétní představa o tzv. „školském právním subjektu“, který je zmíněn v návrhu zákona. Protože to by vlastně měl být legislativní základ školy a dnes nikdo neví, jak bude ovlivňovat případnou transformaci současných legislativních podob školských institucí.

Je potřebné nakonec uvést, že se objevili i zastánci názoru, že se nemáme rozšiřující se demokracie bát. Že školství v krajích a obcích bude takové, jaké lídry a odborníky si tam zvolíme a tedy takové, jaké si zasloužíme. Je možné, že dojde i k velkým rozdílům, které jsou známé z jiných zemí.

Dochází ke střetu pohledu optimistů i pesimistů, jisté je to, že jasnější finalizace zákonných norem by jistě pomohla vedení škol a vznikajícím krajům pro jejich přípravu na 1. leden 2001.


Ludvík Eger

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.