redakce: Proč a nad čím pláčou vysoké školy?

čtvrtek 2. prosince 1999 ·

SPŠ stavební Zlín: peníze z velké části končí jinde než na školách. Vysoké školy, počínaje školním rokem 2000/2001 by teoreticky po celou dobu studia měly naplnit postupně jen minimální část kapacit celého ročníku. Ve školním roce 1999/2000 bude totiž, díky zlomovému přechodu z osmi na devíti letou základní školní docházku, maturovat oproti předchozím létům minimum středoškoláků. Na řadě škol, zejména středních průmyslových školách nemají ve školním roce 1999/2000 maturitní ročník vůbec. 

 
Téměř všem středním školám byl díky úbytku celého ročníku přidělován po čtyři roky rozpočet téměř o 25  % nižší. Ve školním roce 2000/2001 pak budou potřebovat o těchto téměř o 25  % financí na svou existenci navíc. Po čtyřech létech “půstu” totiž naplní opět všechny čtyři ročníky. Rozpočet školství i bez přihlédnutí k inflaci i vyrovnání cen energií zůstává zhruba stejný. Proč tedy vysoké školy nad krácením rozpočtu o pouhých 5  % pláčou? Měly by nahlas jásat. Vždyť by jim s ohledem na situaci obdobnou před čtyřmi lety na středních školách měl být krácen rozpočet při pětileté výuce téměř o 20  %. Pokud však studijní ročník 2000/2001 naplní, tak především těmi, kteří v minulém roce, nebo minulých létech v přijímacím řízení neuspěli. Ve většině případů to tedy zvýšení kvality absolventů jistě neprospěje. Jediným efektem pak bude jen přechodné snížení procenta nezaměstnanosti. 

Z tohoto hlediska jsou všechny protestní akce proti 5-ti  % snížení rozpočtu vysokým školám jen kouřovou clonou kryjící útok na rozpočet regionálního školství a zvláštního “tunelování” rozpočtu obecně. Že by však ve školství nebylo nad čím plakat, to rozhodně ne. Nejvíce lze nadále plakat nad tím, jak se svým rozpočtem hospodaří Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT ČR). Troufám si tvrdit, že není nízký. Ilustruje to i skutečnost, že v roce 1999 je rozpočet MŠMT ČR ve srovnání s rozpočtem tolik sledovaného zdravotnictví více než 12,5 krát vyšší (přesně 12,625 krát). Ano zrak vás nešálí !Ve srovnání s rozpočtem Ministerstvem vnitra je pak vyšší “pouze” 2,428 krát.
Opakovaně však prohlašuji, že peníze z velké části končí jinde než na školách. Prokázala to i kontrola NKÚ. Viníci jsou však nepotrestáni. Zloději nadále ovládající MŠMT ČR, křičí “chyťte zloděje”, a normativy (částky přidělované každoročně na žáka) již třetí rok nereagují ani na inflaci ani na deregulaci cen energií. Buď z populismu, nebo dokonce z neinformovanosti, považuje “restrikci” (omezení, snížení) státních dotací na vysoké školství o 5% za nepřijatelné i senátorka Irena Ondrová. Tento výrok z úst předsedkyně senátního výboru pro školství, publikovaný ve Zlínských novinách, je opravdu zarážející. Zavání snahou o zpolitizování problému a ne o jeho řešení.Tak, jak se to již v naší společnosti stalo zvykem.

Vedení a pedagogický sbor SPŠ stavební Zlín

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.