Jiří Zounek: Školská legislativa na internetu

středa 4. srpna 1999 ·

Udržovat si neustále přehled v oblasti školské legislativy je životní nutností pro všechny zaměstnance resortu ministerstva školství. Tato oblast je však natolik obsáhlá, že orientace v ní může někdy způsobovat značné problémy.
Udržovat si neustále přehled v oblasti školské legislativy je životní nutností pro všechny zaměstnance resortu ministerstva školství. Tato oblast je však natolik obsáhlá, že orientace v ní může někdy způsobovat značné problémy. Zvláště začínající učitelé mají ve znalostech této oblasti často velké mezery. O rodičích dětí školou povinných ani nemluvě, i když i mezi rodiči existují výjimky. Objeví-li se problém, k jehož řešení je nutné znát dobře literu zákona, existuje několik možností, jak situaci řešit.


Můžeme začít listovat ve Sbírce zákonů, zeptat se svého kolegy nebo napsat do okénka svého prohlížeče adresu www.atre.cz a čekat, co se bude dít dál. Poměrně brzy se objeví stránka, která mimo komerční informace nabízí pro rodiče a učitele kolem 300 hesel z oblasti školské legislativy. Stránka mapuje zákony, vyhlášky a pokyny ministerstva školství související s prací učitele nebo ředitele školy. Na své si přijdou i rodiče. Právní normy jsou doplněny příklady z praxe, neoficiálními dokumenty a komentáři autora. Na této adrese je možné si objednat několik zajímavých programů a publikací. Při koupi programu si můžete zvolit pod kterým operačním systémem by měl Váš vyvolený "pomocník" pracovat (zatrhnout můžete DOS nebo Windows). Uživatelé operačního systému Mac OS máte smůlu! K mání jsou např.: BOZP a hygiena ve škole, 202 dokumentů ředitele školy nebo Rukověť třídního učitele. V nabídce publikací jsou také různé "rukovětí", ale i dokumenty a pomůcky pro ředitele škol. Stránka je určena svým zaměřením hlavně pro ředitele škol, učitele a rodiče. Jako pomůcka může být tato "sbírka zákonů a nařízení" využita studenty pedagogiky i všech učitelských oborů. A nejen těch …

Jiří Zounek

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.