Jiří Zounek: Rodina na internetu

středa 4. srpna 1999 ·

V posledních letech se stále více uvažuje o vlivu televize, videa, počítačů a Internetu na výchovu dětí a mládeže. Ve většině případů se diskutuje o negativním vlivu těchto médií na morální vývoj dítěte, na rozvoj kreativity či fantazie . V posledních letech se stále více uvažuje o vlivu televize, videa, počítačů a Internetu na výchovu dětí a mládeže. Ve většině případů se diskutuje o negativním vlivu těchto médií na morální vývoj dítěte, na rozvoj kreativity či fantazie atd. Pravdou je, že nic nemůže při výchově nastupující generace nahradit člověka, ale některá média mohou výrazně pomoci při výchově a vzdělávání. 


Důkazem toho je server, který nalezneme na adrese www.rodina.cz. I když mnohé už napovídá název sám, není vůbec snadné charakterizovat tento server na několika málo řádcích. Proto se omezím pouze na základní informace. Celý projekt je rozdělen do pěti hlavních tématických skupin: Výchova, Škola, Zdraví, Těhotenství a Aktivity. Ty doplňují dvě zajímavé rubriky - Diskusní skupiny a Akce pro Vás. Příspěvky v tématické skupině Škola se zabývají např. problematikou příchodu nového žáka do třídy nebo příčinami agresivního chování žáka ve škole. V oddíle Výchova je možné si přečíst o tom, jak si poradit
s nespavostí dítěte či jaké potíže mohou vzniknout při výchově dvojčat. 

Na přelomu června a července zde byl uveřejněn velice zajímavý článek prof. Z. Matějčka s názvem Výchovný styl jako stín vlastního dětství. Část nazvaná Těhotenství se věnuje převážně porodu, ale i tomu, co mu předchází 
a následuje. Články o různých úrazech, popáleninách a opařeninách u dětí jsou publikovány v části Zdraví. Navíc jsou zde i články o dětské výživě. Server dále nabízí diskusní skupiny, do kterých se může zapojit každý, kdo má co říci k nabízeným tématům. Pokud nějaké téma podle představ čtenáře chybí, lze jednoduše napsat do redakce a nové téma bude zřízeno. Nanejvýš aktuální byla na počátku prázdnin rubrika Seznam událostí a akcí. Šlo převážně o nabídky dětských táborů rozličných typů a zaměření (ostatně tato rubrika je aktuální i dnes).

Na konci každého oddílu jsou ještě uvedeny odkazy na další informační zdroje k daným tématům. Drobným nedostatkem těchto stránek je "nehotovost" některých oddílů. Na druhou stranu to svědčí také o snaze neustále zlepšovat nabízené služby. Na "rodině" je uveřejněno opravdu mnoho důležitých a zajímavých článků, studií, zpráv a odkazů. Nesmíme ale zapomenout, že budeme vychovávat my a ne internetovská rodina. Proto bude vhodné občas vstát od počítače a jít si se synem třeba zahrát fotbal.


Jiří Zounek

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.