Petr Kabeš: Sexuolog ministrem školství?

pondělí 26. července 1999 ·

Termín "stínová vláda" označuje sestavu opozičních politiků, kteří by v případě vládní změny usedli jako odborníci či jako političtí představitelé do skutečných ministerských křesel. Po vytvoření stínové vlády se někteří představitelé ODS nechali dokonce slyšet, že by sdělovací prostředky měly k jednotlivým problémům přinášet, vedle vyjádření oficiálních ministrů, i stanoviska právě oněch stínových ministrů. Jistě se nedomnívali, že by vyjádření jejich stínových ministrů mohla budit dojem, že jsou jen stínem zdravého rozumu.

Ministrem školství ve stínové vládě ODS je sexuolog Jaroslav Zvěřina. Zatím se příliš ke školské problematice nevyjadřoval, ale to málo, co již řekl, bohatě stačilo. K navýšení úvazků například řekl, že ještě neslyšel o učiteli, který by za nových podmínek zemřel vyčerpáním a tak si myslí, že se žádné neštěstí nestalo. Učitelé by si měli jeho slova dobře pamatovat a rozmyslet si, zda by chtěli, aby někdo s tak odborným přístupem k jejich profesi byl ještě někdy v jejich rezortu prvním.

Nevím z kolika a z jakých možných kandidátů byl pan Zvěřina vybírán. Byl však vybrán a já se proto musím oprávněně domnívat, že jeho vyjádření k navýšeným úvazkům nebylo jen jeho soukromým úletem. Musím předpokládat, že je to oficiální názor ODS. Nakonec to byl přece její ministr školství, který zvýšení úvazků realizoval. Trvající neschopnost přiznat skutečnost, že se jednalo o špatný krok, který poškodil nejen učitele jako profesní skupinu, ale především školství jako celek - navíc vyjádřená se značnou arogancí - je ale zarážející. Chtělo by se říci, že učitelé panu Zvěřinovi do jeho sexuologické praxe taky nekvalifikovaně nemluví.

Petr Kabeš

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.